Optica van een bierflesje

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 10

Optica van een bierflesje

Beste leden van dit forum,
 
Bij deze zou ik jullie willen vragen of u toevallig een verklaring hebt voor het feit dat een bierflesje van bruin glas, soms groen lijkt aan de binnenkant. Kan het bijvoorbeeld zijn dat er meerdere soorten glas zijn gebruikt? Of is het misschien gezichtsbedrog?
 
Ik ben een scholier, maar vanwege mijn interesse in dit onderwerp en de vraag (afkomstig van mijn broer), vroeg ik me af of jullie daar een goed antwoord op zouden kunnen geven. 
 
Alvast bedankt (voor jullie begrip),
 
Met vriendelijke groet,
Bart de Haas
(de vraag komt van mijn broer)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Optica van een bierflesje

Goede vraag. Misschien hangt de kleur af van de totale glasdikte waar het licht doorheen gaat. Als je van boven door de opening van een fles kijkt zie je de achtergrond door 1 wanddikte; als je van opzij door de fles kijkt zie je de achtergrond door 2 wanddiktes. Wellicht is de kleur van 2 wanddiktes bruiner dan van 1 wanddikte.
 
Je kunt helpen om de vraag proefondervindelijk op te lossen: sla met een hamer een leeg bierflesje kapot in een krant (tegen rondvliegende scherven). Kijk door een, twee of meer scherven naar een helder wit oppervlak, en beoordeel de kleur. Ik ben benieuwd.

Berichten: 12.262

Re: Optica van een bierflesje

Als je door een enkele laag glas wilt kijken kan dat ook door via de bovenkant door de bodem te kijken of andersom. 
 
Het zou overigens wel kunnen dat het glas groen licht beter reflecteert dan andere kleuren, maar dat dat alleen opvalt als je in het flesje kijkt omdat het daar relatief donker is. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Optica van een bierflesje

Overigens, het schijnt zo te zijn dat licht de grootste boosdoener is als het gaat om het behouden van de smaak van bier in een flesje. En dat het daarom in een flesje zit met donkerkleurig glas.

Berichten: 12.262

Re: Optica van een bierflesje

Zowel licht als warmte hebben er mee van doen, maar licht is inderdaad de reden dat flesjes bruin zijn. 
 
Overigens zijn er genoeg biermerken in groene flesjes die een stuk minder effectief zijn in het buitenhouden van kortgolvig licht. Hetzelfde geldt voor wijnflessen. Ik heb het idee dat bij groene flessen het meer om esthetische redenen gedaan wordt. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Optica van een bierflesje

Benm schreef:Als je door een enkele laag glas wilt kijken kan dat ook door via de bovenkant door de bodem te kijken of andersom.
 
Scherven bieden meer mogelijkheden: als ze deels over elkaar liggen kun je simultaan de kleur van verschillende glasdiktes beoordelen (of fotograferen). En sommige scherfrandjes zijn dunner dan de wanddikte.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Optica van een bierflesje

Als de achtergrond een wit laptop-beeldscherm (LED backlit) is vertoont 1 wanddikte een groene kleur, en 2 wanddiktes een bruine kleur.
glasscherf2a.jpg
glasscherf2a.jpg (124.15 KiB) 704 keer bekeken
 

Je zou het verdwijnen van de groene kleur bij 4 mm kunnen verklaren met de onderstaande grafiek van de doorlaatcurves (of met woorden door te stellen dat "heldergroen + donkerbruin = heldergroen" bij additief kleurmengen).
filter.png
filter.png (115.36 KiB) 704 keer bekeken
 

Maar als de achtergrond een witte wolk is vertoont het glas in beide gevallen een bruine kleur. Het gaat kennelijk om een subtiele balans van het hele spectrum.

Reageer