Lux meter bouwen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 236

Lux meter bouwen

Hallo,
 
Voor een experiment wil ik de lichtintensiteit in Lux meten. het bereik dient tussen de 0,001 Lux en 0,3 Lux te liggen.
 
Nu heb ik de volgende sensor:
http://www.osram-os.com/Graphics/XPic5/00208429_0.pdf/SFH%203710.pdf
 
Echter hoe kan ik deze uitlezen en de waarden omzetten naar Lux?
is er uit de specificaties ook iets te zeggen over de meetnauwkeurigheid?
 
Iemand een link voor mij waar ik een soort van zelfbouwhandleiding terug kan vinden,

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Lux meter bouwen

Uit de curve (Photocurrent) blijkt dat de diode aardig lineair is. Alleen is de gevoeligheid gedefinieerd tussen 1 en 100000 lux. De waarden die jij wilt meten liggen een factor 1000 lager.
Ongetwijfeld zal de curve van de diode nog wel doorlopen naar beneden. Maar zover ...?
dat wel natuurlijk

Berichten: 12.262

Re: Lux meter bouwen

Waarschijnlijk niet zo heel erg ver: de dark current van die sensor is 3 nA typ, 50 nA max.
 
Volgens het datasheet heb je bij 1 lux nog pakweg 250 nA stroom, en gaan zinvolle metingen daaronder vrij snel ophouden, de typische lekstroom raak je bij 0,01 lux, de maximale bij >0,1 lux.  
 
Waarom wil je dergelijk lage lichtwaardes meten?
Victory through technology

Berichten: 236

Re: Lux meter bouwen

Hoi,
 
Ik wil gaan meten bij hoeveel Lux duiven hen drinkbak kunnen vinden.
Indien we duiven transporteren naar de losplaats hebben ze continu water ter beschikking. Echter om de duiven rustig te houden willen we het zo donker mogelijk houden.
 
zou deze sensor beter zijn:
http://www.osram-os.com/Graphics/XPic8/00215677_0.pdf/SFH%203400.pdf

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Lux meter bouwen

Ik denk dat je beter af bent met een LDR (fotoweerstand). Maar ook dan wordt het lastig bij de gewenste lichtniveaus, omdat de weerstand daar zeer hoog is.
 
Ik vraag me af of dit allemaal wel nodig is. Hebben de duiven wel licht nodig om het water te vinden? Volgens mij ruiken ze waar de waterbak staat.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Lux meter bouwen

 
 
Deze sensor is gedefinieerd in mW/cm2. Namelijk van 10-3 tot 1 mW/cm2.
Dat komt overeen met ongeveer 1 tot 1000 lux. De sensor is dus niet gevoeliger, maar het maximum van het bereik ligt lager. Kortom, het schiet niet erg op.
dat wel natuurlijk

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Lux meter bouwen

Als je nu eens uitgaat van wat witte ledverlichting in je meetruimte. Je vermindert de stroom totdat de duiven nog net wat kunnen zien. Je weet dan de verlichting in mA door de ledverlichting. Als je het dan ook nog in lux wilt weten zou je de stroom bv. 1000 keer groter kunnen maken en dan met een belichtingsmeter de lichtsterkte meten. Vervolgens het meetresultaat door 1000 delen.
dat wel natuurlijk

Berichten: 12.262

Re: Lux meter bouwen

Min of meer, al is de relatie tussen lichtopbrengst en stroom door een led niet linear, met name in de extremen. Aan de lage kant heb je een soort threshold stroom waaronder de led geen zichtbaar licht meer geeft, of in ieder geval niet van de gewenste kleur (blauwe leds geven soms bijv een vreemd geel-achtig licht). 
 
Een factor 1000 zou ik daarom niet doen, maar als je het houdt bij pakweg 1/100e van de maximale stroomsterkte van zo'n led is het een haalbare aanpak. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Lux meter bouwen

Lux is lumen per vierkante meter. Zonder optica hebben jullie dus wel gelijk maar met een lensje er voor kun je het bereik van die sensor heel wat beter krijgen.

Daarom zie je op een lux meter een halve bol met honingraat structuur. Dat is een Fresnel lens die al het licht verzamelt.

Verder zul je er een flinke opamp achter moeten zetten om het signaal te bootsen.

Je kan natuurlijk ook een lux meter ergens op de kop tikken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

Berichten: 12.262

Re: Lux meter bouwen

Nouja, ik vrees niet zo goed dat je waardes <1 lux kunt meten. Die apparaten zijn meestal bedoeld voor fotografie of bijvoorbeeld lichtmetingen in werkomgevingen, en hebben als kleinste stap meestal 1 lux (een 0-1999 lux bereik oid). Wellicht bestaan er specialistische apparaten voor lagere lichtnivo's, maar ergens vermoed ik dat die behoorlijk prijzig zijn.  
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Lux meter bouwen

In het boekje "Elektronica voor de amateurfotograaf" (ISBN 90.70160.34) van Elektuur destijds wordt een lichtmetertje beschreven op basis van de fotodiode BPW21 en een CMOS opamp 3130.
Het schema is ontworpen voor meer gebruikelijke waarden, maar er wordt in het artikel ook aangestipt dat de BPW21 zich onderscheidt door een uitzonderlijke lineariteit, waardoor ze kan ingezet worden voor alle bereiken binnen 0,01 - 10 000 lux. Misschien is dat iets om eens nader te bekijken?

Reageer