Winkels waar je chemicaliën koopt

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 164

Winkels waar je chemicali

Geachte forumleden,
 
Ik wou met jullie bespreken waar je het best chemicaliën koopt voor een amateurlab.

Natuurlijk kan je in een apotheker chemicaliën kopen maar die zijn zeer duur, je kan er niet echt zuren en organische chemicaliën kopen en farmaceutische kwaliteit is niet echt nodig. De meeste van mijn chemicaliën haal ik in een drogist. Bijvoorbeeld in Mechelen is er een drogist genaamd "Het vergulde schaap" waar je Vooral veel goede kwaliteit en goedkope solventen kan vinden (tolueen, aceton, ethanol, methanol,..). Je kan er ook zuren en basen kopen maar die zijn meestal niet hoog genoeg in percentage: HCl 24,5%, HNO3 60% H2SO4 34%. Ook sommige vastestoffen zoals natrium percarbonaat, zwavel, MgSO4.7H2O,  zijn hier te koop die van pas kunnen komen. Handige hulpmiddelen zoals kurken stoppen, enz. zijn hier ook te koop. Een vriend van mij zegt dat er een drogist is in Brussel genaamd "Le lion" waar zeer veel chemicaliën te koop zijn, echter vooral anorganische stoffen maar de kwaliteit zou een stuk beter zijn voor bijvoorbeeld hydroxides en zuren.

Ik vraag mij af of jullie nog ideën hebben van plaatsen waar chemicaliën vrij goedkoop te kopen zijn. 

Mvg

 

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Winkels waar je chemicali

Labstuff.nl heeft een gedeelte met chemicalien. Ook zou je kunnen kijken wat sigma aldrich doet. De meeste standaard chemicalien kunnen ze ook aan particulieren leveren, maar dit kan nog best kostbaar worden.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 2

Re: Winkels waar je chemicali

Heb je een familie lid of kennis , buurman die in een chemisch bedrijf werkt met een labo ? Of staan er in de buurt chemie bedrijven , dan kan je proberen om daar contact te maken om wat materiaal over te nemen . P.A. chemicaliën zijn soms kostbaar , is het voor wat experimenteren , kleine hoeveelheden zijn soms wel ergens te bekomen .

Berichten: 12.262

Re: Winkels waar je chemicali

Er zijn meerdere opties. Voor (niet-explosieve/corrosieve) vaste stoffen kan ebay wel eens aantrekkelijk zijn. Verzendkosten zijn soms lastig, soms gratis of heel redelijk, het loont om even te zoeken als je geen haast hebt. 
 
Vloeibare chemicalien zijn uiteraard wat lastiger door het lastige verzenden, al lijkt het bij kleine hoeveelheden wel redelijk te doen (bijv 100 isopropanol oid). 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Winkels waar je chemicali

Wel wat laat, maar toch nog even op reageren. Voor lab apparatuur en -toebehoren is Ebay, vooral Ebay Duitsland, het walhalla.
Individueel verkochte waar (een bunsen- of teclubrander...) is er doorgaans nogal duur, maar een lot van 10-20 koop je er voor een prikje...  Een goed argument om gelijkgestemden te zoeken en samen aan te kopen.

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Re: Winkels waar je chemicali

De winkel in brussel: 'le lion' heeft een geweldig assortiment aan chemicaliën waar je zelfs zo ver kunt gaan als KCN en fenol te kopen. 

Edit: spelfout

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.912

Re: Winkels waar je chemicali

We hebben hier (wellicht een licht verouderd) topic over: Leveranciers van laboratoriumbenodigdheden
 
Suggesties op dat topic (in dat topic) zijn welkom. We voegen deze toe aan de lijst en we verwijderen de reacties om de zaak schoon te houden...

Berichten: 57

Re: Winkels waar je chemicali

Raar genoeg, loop eens bij de DA drogist binnen, alhoewel ze er niet veel hebben kwam ik er wel aceton, boorzuur, alcohol, en nog zo wat van die zaken tegen. Bruine kleine flesjes, 10 verschillende oid. ... ik was opzoek naar aceton en was blij het daar te vinden, en verbaasd dat er nog dergelijke zaken te krijgen waren.
 
Ik weet het, niet een grote voorraad waar je van alles en nog wat kan krijgen, maar stel jezelf op de hoogte van wat ze hebben, en als je dan net ff iets nodig hebt, hoef je niet helemaal naar Duitsland. ;) ... ook omdat het waarschijnlijk de meest nog voorkomende zaken zijn, zijn het voor jou (e.a.) mogelijk ook de meest gebruikten, dan is het helemaal handig ze ook dichtbij te kunnen krijgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Winkels waar je chemicali

Wat is een *DA* drogist?
 
Je kan inderdaad nog van alles vinden, mits wat zoeken.
De Vlaamse groothandel in labchemicaliën en -apparatuur Fiers levert ook aan particulieren (in elk geval binnen België), al zullen ze allicht weigeren sommige zaken te leveren als ze dat opportuun vinden. Ze hebben allerlei merken: het huismerk, Panreac, Carlo Erba, ... Geen mysterieus gedoe: hun prijzen staan gewoon op de website. Er is een minimum-orderbedrag, eens dat overschreden leveren ze gratis en zijn er geen verdere extra kosten.
 
Wat chemicaliën kunnen ook  gekocht worden in Zeebrugge, bij  Bevepe, (het "verffabriekje") of in hun twee winkels ("Paintfactory"). Prijzen moet je aanvragen, maar duur is het niet.
 
Oude apotheken kunnen erg interessant zijn. Nogal wat producten, die dezer dagen een sinistere bijklank hebben, werden vroeger regelmatig verkocht en gebruikt voor dagdagelijkse toepassingen: pikrinezuur voor de behandeling van oppervlakkige brandwonden, fenol als ontsmettingsmiddel, xyleen voor het oplossen van oorsmeerproppen, kruidnagelolie als mild lokaal verdovingsmiddel ...
 
Vooral voor amateurmicroscopisten zijn die zaken, gespecialiseerd in benodigdheden voor kunstenaars, interessant. In Gent bijvoorbeeld "De Gouden Pluim".
Veel dingen waarnaar in de (oudere) literatuur verwezen wordt zijn er vaak nog wel betaalbaar te krijgen: canada-hars, dammar-hars, lanoline, bijenwas, Arabische gom, blauwhout, cohenille en/of karmijn, cederolie, lavendelolie...
Overigens zijn ook de catalogi van de producenten van kunstenaarsspul voor microscopisten razend interessant, bijvoorbeeld die van Royal Talens.
 
O.m. Marcel Lecomte heeft een uitgebreide cataloog van producten voor (amateur)mycologen en microscopisten die dezer dagen nog maar moeilijk te krijgen zijn: dingen zoals lactofenol enzo. Kleine verpakkingen, dus wel duur.
 
Terzijde [hint] [OT]: ik heb zelf ooit nog weleens wat geëxperimenteerd met prepareersetjes voor amateurmicroscopisten. Zo'n setje bevatte dan alle chemicaliën voor het maken van microscopische preparaten. Van het fixatief tot en met het insluitmiddel.
Ik kwam er al snel achter dat zoiets zo goed als ondoenbaar is: de verpakkingskost stond absoluut niet in verhouding tot de waarde van de producten, verzending was peperduur en bovendien in strijd met de regels die de post hanteert inzake "gevaarlijke producten". Levering door een firma die dat wel kon/mocht onbetaalbaar voor particulieren.
Dan heb ik het nog niet eens over de vraag, waar die dingen terecht zouden komen en wie er uiteindelijk aansprakelijk  zou zijn bij "ongelukjes".
Dat laatste weegde zwaar door en ik heb het idee laten varen. Wat hier nog staat zal ooit weleens naar het recyclagepark gaan. De verliespost is al lang afgeschreven.
De enige uitzondering die ik daar nog op maak is als bijvoorbeeld een leraar bio met zijn klas aan de slag wil gaan of als een microscopieclub -vereniging zonder winstoogmerk- iets nodig heeft. In dat geval is het  gratis, vooropgesteld dat het ook gratis ter beschikking gesteld wordt aan leerlingen/leden.
Dit is dus een historisch document:
botan.jpg
botan.jpg (23.64 KiB) 1378 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.351

Re: Winkels waar je chemicali

Yvan_be schreef: Wat is een *DA* drogist?
 
 
DA drogist is een keten van drogisterijen in Nederland met ook winkels vlak over de grens met België. Zoals ze zelf zeggen:
 
 
DA is opgericht in de Tweede Wereldoorlog (1942) met als gedachte dat drogisten elkaar moeten helpen.
 
DA staat voor deskundig en persoonlijk advies, voor vriendelijke service en een inspirerend assortiment. Onze gedachte: Als je lekker in je vel zit, sta je positief in het leven. DA helpt je dan ook graag om je fris, gezond en mooi te voelen!
DA is een landelijk sterk merk met zelfstandig ondernemers. Lokaal ondernemerschap staat centraal, evenals deskundigheid, advies en aandacht voor de klant. Met een passend en compleet assortiment, tegen een eerlijke prijs en met de beste acties. DA Drogisterij & Parfumerie winkels vind je in heel Nederland én online op www.da.nl.
 
De bovenvermelde artikelen zijn te krijgen bij alle goede drogisterijen.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Winkels waar je chemicali

Neuriet melodietje: "DA, daar is de drogist. De vriendelijke specialist, DA!
 
[youtube][/youtube]
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.351

Re: Winkels waar je chemicali

Ach ja, vooral dat laatste DA! Tijd niet meer gehoord natuurlijk.
Contra principia negantem disputari non potest.

Reageer