maïzena

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

ma

het is algemeen bekend dat maïzena met water zich niet aan de richtlijnen van een vloeibare stof voldoet, maar wat zit er eigenlijk in maïzena dat ervoor zorgt dat het bij hogere druk harder wordt?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: ma

Maizenapap is een zogenaamde niet-newtonse vloeistof, een dilatant om precies te zijn.
De viscositeit van een dilatante vloeistof neemt enorm toe als de vloeistof op een of andere manier beroerd wordt (waardoor de schuifspanning toeneemt). Steek er bijvoorbeeld een lepel in en je krijgt hem er nog nauwelijks weer uit omdat de pap langs de lepel ineens ontzettend viskeus is geworden. Heeft te maken met de manier waarop de maizenamolekulen zich daarbij orienteren (of zoiets)
 
http://www.kennislink.nl/publicaties/go-with-the-flow-niet-newtonse-vloeistoffen
 
http://discovermagazine.com/2012/jul-aug/17-running-on-physics-why-you-can-walk-on-cornstarch-and-water
 
http://www.popularmechanics.com/science/environment/a7802/the-reason-you-can-walk-on-water-and-cornstarch-10555366/

Reageer