Gamma straling op voedsel

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 206

Gamma straling op voedsel

Gamma straling heeft direct een fataal gevolg voor micro-organismen. Maar ook op de kwaliteit van de actieve bestanddelen in voeding zoals mineralen en vitaminen?
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.237

Re: Gamma straling op voedsel

nee, gamma straling zal geen significant effect hebben op voedingsstoffen. Wel ben je verplicht volgens EU verordening 2000-13 / 1169-2011 om duidelijk op het lable te schrijven dat het product bestraald is.
 
 
Op met ioniserende straling behandelde levensmiddelen wordt een van de volgende vermeldingen aangebracht: „doorstraald” of „behandeld met ioniserende straling” en andere aanwijzingen zoals vermeld in Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling (1).
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 12.262

Re: Gamma straling op voedsel

Over het algemeen heeft het doorstralen zeer weinig invloed op de eigenschappen van voedsel, maar het is wel afhankelijk van de gebruikte dosis. Bij zeer hoge doses (mega-grays oid) krijg je mogelijk een effect dat te vergelijken is met pasteurisatie. Het is niet gebruikelijk dat men die gebruikt voor consumentenproducten. 
 
Door de labelplicht zul je overigens weinig doorstraalde producten op de europese markt zien: het schrikt consumenten af, hoe betrouwbaar, veilig en vaak superieur de techniek ook is. 
Victory through technology

Reageer