[scheikunde] Bufferoplossing

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Bufferoplossing

Hallo,
 
Ik heb pas een practicum uitgevoerd waarbij ik acetylsalicylzuur in een dialyseslang heb gedaan en laten zakken in een bufferoplossing van HCL en KCL met de PH van 1,6.
 
Maar ik snap niet hoe er vanuit HCl en KCl een bufferoplossing gevormd kan worden aangezien HCl een zuur is en KCl neutraal is en een buffer altijd bestaat uit een zuur en een base.
 
Hoop dat iemand mij hierbij kan helpen !
 
Mvg,
 
Bas

Gebruikersavatar
Berichten: 27

Re: Bufferoplossing

Hallo BasV,
 
Wat je even moet opzoeken is de term "geconjugeerde base", als je dit opzoekt zul wel begrijpen waarom KCl wordt gebruikt.
 
Gr, Ricardo

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Bufferoplossing

BasV schreef: .........in een bufferoplossing van HCL en KCL met de PH van 1,6.
 
Maar ik snap niet hoe er vanuit HCl en KCl een bufferoplossing gevormd kan worden aangezien HCl een zuur is en KCl neutraal is en een buffer altijd bestaat uit een zuur en een base. .....
Je hebt gelijk, voor een buffer heb je een zwak zuur nodig met z'n geconjugeerde zwakke base. HCl is geen zwak zuur en Cl- is geen base en dit mengsel is dus geen buffermengsel.
 
Het is wel zo dat een oplossing van een sterk zuur wel wat zuur of base op kan vangen voordat de pH merkbaar verandert maar door de lage concentratie (0,025M) hier zal de capaciteit gering zijn.  

Reageer