Assumpties MANOVA

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 3

Assumpties MANOVA

Hallo allemaal,
 
Ik ben bezig met het schrijven van mijn masterthesis en loop vast bij het toetsen van de assumpties voor het uitvoeren van een MANOVA.

De volgende soorten variabelen worden daarvoor gebruikt:
Onafhankelijke variabele: dichotome variabele 

Afhankelijke variabele: continue variabelen

 
Nu wil ik de assumptie van lineariteit toetsen maar heeft mijn thesisdocent hier vraagtekens bij gezet omdat het gaat om dichotome en continue variabelen. Nu is mijn vraag, hoe kan ik de lineariteit toetsen bij deze soort variabelen? Is dit niet mogelijk of moet ik hiervoor andere handelingen verrichten? 
 
Daarnaast, de vraag, weet iemand ook hoe het zit met de andere assumpties, kan ik die gewoon toetsen met dit soort variabelen? 

Hopelijk kan iemand mij helpen! Alvast bedankt!
 
Groetjes lw93

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Assumpties MANOVA

Heb je de docent om eedback gevraagd waarom hij/zij er vraagtekens bij zet? Hoe denk je zelf dat je het moet checken? Kijk anders eens naar het boek van Julie Pallant (SPSS survival manual); zij wijdt een heel hoofdstuk aan manovas inclusief testen van assumpties.

Berichten: 3

Re: Assumpties MANOVA

Bedankt voor de reactie Saffron!

Ik heb nog geen feedback gevraagd daarop omdat mijn docent eerst wil dat ik me er zelf in ga verdiepen maar daar kom ik dus moeilijk uit. Ik denk zelf een scatterplot om de lineariteit assumptie te testen. Maar mijn voornaamste vraag is of het wel mogelijk is om lineariteit te toetsen wanneer je een dichotome en continue variabele hebt? Thuis heb ik diverse boeken zoals Field 2013 en Allen & Bennet al geraadpleegd maar ik zal ook dit boek nog eens proberen.

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Assumpties MANOVA

Dat lijkt me zeker een goede tip van je docent. Het boek van Field is ook erg goed.

Berichten: 1

Re: Assumpties MANOVA

Hee Iw93,
 
volgens mij hoef je de lineariteit niet te testen bij een manova en is dit alleen een assumptie bij het gebruikmaken van een lineaire regressie.
Daarnaast kan je naar mijn weten ook niet een lineariteit verwachten bij een dichotome variabele. Misschien even handig om de hoofdstukken van Field door te lezen, met name het hoofdstuk van ANOVA en MANOVA want daar staan de assumpties die je moet testen. 
 
Succes

Berichten: 3

Re: Assumpties MANOVA

Hallo Annikar,
 
Bedankt voor je reactie!

Wanneer ik in het boek van Field kijk, zie ik inderdaad niet direct dat de lineariteit getoetst moet worden voorafgaand aan een MANOVA. Echter, wanneer ik in het boek van Allen en Bennet (SPSS Statistics) kijk, wordt er het volgende beschreven: MANOVA is based on the assumptions that any relationships between dependent variables are linear. This assumption should be tested before proceeding with the MANOVA.
Dit zou dus betekenen dat ik alleen de afhankelijke variabelen hoef te testen op lineariteit (in mijn geval zijn dat alleen de continue variabelen). Ik begrijp alleen niet waarom hier niet over gesproken wordt in het boek van Field. Zou het kunnen dat er in het boek van Field al vanuit wordt gegaan dat de assumptie van lineariteit getoetst wordt? Er wordt namelijk vaak terugverwezen naar de basisassumpties uit hoofdstuk 5 waar lineariteit ook wordt genoemd.

Reageer