Smeltpuntverlaging

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

Smeltpuntverlaging

Hallo wetenschappers,
 
Wij hebben voor natuurkunde een onderzoek over smeltpuntverlaging. Hierbij voegen wij zout toe aan ijs, al roerend, en meten hoe ver de temperatuur daalt. Dit doen wij bij verschillende hoeveelheden zout. BIJV: eerst 10 gram zout, 100 gram ijs daarna 20 gram zout, 100 gram ijs, etc.
 
Wij merken dat bij een massa van 35 gram de temperatuur een soort minimum krijgt, want als we meer zout toevoegen wordt de min.temperatuur niet hoger dan bij 35 gram zout (die bedraagt trouwens -21,3 graden Celcius). Onze leraar vertelde ons dat hoe meer zout je toevoegt, hoe verder de temperatuur weer omhoog gaat. Dus bijv. bij 50 gram zout, dat de temperatuur minimaal richting de -12 graden komt.
 
Echter, onze metingen vertellen ons wat anders! Bij ons ontstaat er een soort constante lijn: de minimale temperatuur blijft schommelen tussen de -20 en -20,5 graden.
 
Wordt de grafiek dan uiteindelijk een parabool? Of een stijgende boog die horizontaal eindigt, dus constant doorloopt. (niet meer omlaag)
 
Zou iemand ons kunnen helpen en de theorie hierbij vertellen?
 
Groetjes Mariska en Lonneke :)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Smeltpuntverlaging

Teken je experiment eens als een pad in een fasediagram zoals hieronder. Pad 1 en 2 zijn paden die op en neer doorlopen kunnen worden door externe verwarming of koeling. Volgens je beschrijving wordt pad 2 niet kouder dan 21°C. Is dat misschien de laagste temperatuur van je externe koeling?
 
IJswater2.png
IJswater2.png (30.61 KiB) 917 keer bekeken
 
Pad 3 en 4 zou iemand kunnen volgen door zout toe te voegen en tegelijkertijd te koelen of te verwarmen, maar dat is volgens je beschrijving niet van toepassing.
 
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Smeltpuntverlaging

Je kan de vriespunt depressie van water met opgeloste stoffen ook berekenen.
 
zie https://en.wikipedia.org/wiki/Freezing-point_depressionvoor de uitleg
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer