[scheikunde] Profielwerkstuk chocolade

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3

Profielwerkstuk chocolade

Hallo

Ik ga mijn profielwerkstuk over chocolade doen bij scheikunde. 

Weet iemand proefjes die goed uitvoerbaar zijn op de middelbare school
Met vriendelijke groet, Julian Coppoolse

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Profielwerkstuk chocolade

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
 
 
Waar heb jijzelf al aan gedacht om te doen?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 336

Re: Profielwerkstuk chocolade

Ik heb ooit eens chocolade willen smelten in de microgolfoven na enkele minuten (2 a 3 maar) was het binnesten deel verbrand en hard terwijl er aan de buitenkant niks te zien was en ik het dus nog niet door had dat het  verbrand was. Ik weet nu dat enkele seconden voldoende zijn, maar wel meerdere keren herhalen.
 
De eenvoudigste proef is chocolade smelten en de temperatuur meten (smeltpunt) en daarna het in een vormpje gieten en laten afkoelen.
 
Ook een fondant au chocolat is het vernoemen waard dit is een chocoladecake waar  het middelste gedeelte uit vloeibare gesmolten chocolade bestaat.
Dit is een vrij moeilijk uit te voeren recept waarbij de temperatuur en het recept exact moet zijn .
 
Als je chocolade smelt en er veel en roert met garde krijg je kristal vorming, ik weet niet hoe dit in mekaar zit en het lijkt mij wel eens interessant om dit te onderzoeken.
one day you will know

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Profielwerkstuk chocolade

Er zijn veel dingen die je met chocolade kan doen. Het beste voorbeeld en meest voor de hand liggende wat ik kan verzinnen is het temperen van chocolade.
 
Specifiek de vraag: waarom is chocolade als je het eenmaal gesmolten hebt en weer hard laat worden niet meer knapperig.
Heeft dus met temperen te maken...
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Profielwerkstuk chocolade

Wouter_Masselink schreef: Er zijn veel dingen die je met chocolade kan doen. Het beste voorbeeld en meest voor de hand liggende wat ik kan verzinnen is het temperen van chocolade.
 
Specifiek de vraag: waarom is chocolade als je het eenmaal gesmolten hebt en weer hard laat worden niet meer knapperig.
Heeft dus met temperen te maken...
 
en vergeet niet de invloed van melkvet daarop
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 12.262

Re: Profielwerkstuk chocolade

Als het voor scheikunde is zou ik met meer komen dan een beetje smelten. Je kunt bijvoorbeeld de vetzuursamenstelling onderzoeken, en daarbij kijken naar het verschil tussen melk en puur. Zoiets moet denk ik wel kunnen met middelbare-school apparatuur, je kunt bijvoorbeeld dunnelaagchromatografie gebruiken om vetzuren te scheiden. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Profielwerkstuk chocolade

Er zijn nu al een paar ideeën aangedragen, laten We nu afwachten tot de topic starter terug komt met eigen ideeën of een meer concrete vraagstelling
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Profielwerkstuk chocolade

megabon schreef: Ik heb ooit eens chocolade willen smelten in de microgolfoven na enkele minuten (2 a 3 maar) was het binnesten deel verbrand en hard terwijl er aan de buitenkant niks te zien was en ik het dus nog niet door had dat het  verbrand was. Ik weet nu dat enkele seconden voldoende zijn, maar wel meerdere keren herhalen.
 
De eenvoudigste proef is chocolade smelten en de temperatuur meten (smeltpunt) en daarna het in een vormpje gieten en laten afkoelen.
 
Ook een fondant au chocolat is het vernoemen waard dit is een chocoladecake waar  het middelste gedeelte uit vloeibare gesmolten chocolade bestaat.
Dit is een vrij moeilijk uit te voeren recept waarbij de temperatuur en het recept exact moet zijn .
 
Als je chocolade smelt en er veel en roert met garde krijg je kristal vorming, ik weet niet hoe dit in mekaar zit en het lijkt mij wel eens interessant om dit te onderzoeken.
Beetje offtopic, maar wist je dat je met de microgolf en chocolade vrij aardig de golflengte van de microgolf kan bepalen???
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer