[scheikunde] Profielwerkstuk chocolade
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
- Berichten: 3
Profielwerkstuk chocolade
Hallo
Ik ga mijn profielwerkstuk over chocolade doen bij scheikunde.
Weet iemand proefjes die goed uitvoerbaar zijn op de middelbare school
Met vriendelijke groet, Julian Coppoolse
Ik ga mijn profielwerkstuk over chocolade doen bij scheikunde.
Weet iemand proefjes die goed uitvoerbaar zijn op de middelbare school
Met vriendelijke groet, Julian Coppoolse
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Profielwerkstuk chocolade
Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
Waar heb jijzelf al aan gedacht om te doen?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Berichten: 336
Re: Profielwerkstuk chocolade
Ik heb ooit eens chocolade willen smelten in de microgolfoven na enkele minuten (2 a 3 maar) was het binnesten deel verbrand en hard terwijl er aan de buitenkant niks te zien was en ik het dus nog niet door had dat het verbrand was. Ik weet nu dat enkele seconden voldoende zijn, maar wel meerdere keren herhalen.
De eenvoudigste proef is chocolade smelten en de temperatuur meten (smeltpunt) en daarna het in een vormpje gieten en laten afkoelen.
Ook een fondant au chocolat is het vernoemen waard dit is een chocoladecake waar het middelste gedeelte uit vloeibare gesmolten chocolade bestaat.
Dit is een vrij moeilijk uit te voeren recept waarbij de temperatuur en het recept exact moet zijn .
Als je chocolade smelt en er veel en roert met garde krijg je kristal vorming, ik weet niet hoe dit in mekaar zit en het lijkt mij wel eens interessant om dit te onderzoeken.
De eenvoudigste proef is chocolade smelten en de temperatuur meten (smeltpunt) en daarna het in een vormpje gieten en laten afkoelen.
Ook een fondant au chocolat is het vernoemen waard dit is een chocoladecake waar het middelste gedeelte uit vloeibare gesmolten chocolade bestaat.
Dit is een vrij moeilijk uit te voeren recept waarbij de temperatuur en het recept exact moet zijn .
Als je chocolade smelt en er veel en roert met garde krijg je kristal vorming, ik weet niet hoe dit in mekaar zit en het lijkt mij wel eens interessant om dit te onderzoeken.
one day you will know
- Berichten: 8.557
Re: Profielwerkstuk chocolade
Er zijn veel dingen die je met chocolade kan doen. Het beste voorbeeld en meest voor de hand liggende wat ik kan verzinnen is het temperen van chocolade.
Specifiek de vraag: waarom is chocolade als je het eenmaal gesmolten hebt en weer hard laat worden niet meer knapperig.
Heeft dus met temperen te maken...
Specifiek de vraag: waarom is chocolade als je het eenmaal gesmolten hebt en weer hard laat worden niet meer knapperig.
Heeft dus met temperen te maken...
"Meep meep meep." Beaker
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Profielwerkstuk chocolade
Wouter_Masselink schreef: Er zijn veel dingen die je met chocolade kan doen. Het beste voorbeeld en meest voor de hand liggende wat ik kan verzinnen is het temperen van chocolade.
Specifiek de vraag: waarom is chocolade als je het eenmaal gesmolten hebt en weer hard laat worden niet meer knapperig.
Heeft dus met temperen te maken...
en vergeet niet de invloed van melkvet daarop
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 12.262
Re: Profielwerkstuk chocolade
Als het voor scheikunde is zou ik met meer komen dan een beetje smelten. Je kunt bijvoorbeeld de vetzuursamenstelling onderzoeken, en daarbij kijken naar het verschil tussen melk en puur. Zoiets moet denk ik wel kunnen met middelbare-school apparatuur, je kunt bijvoorbeeld dunnelaagchromatografie gebruiken om vetzuren te scheiden.
Victory through technology
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Profielwerkstuk chocolade
Er zijn nu al een paar ideeën aangedragen, laten We nu afwachten tot de topic starter terug komt met eigen ideeën of een meer concrete vraagstelling
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Berichten: 1.253
Re: Profielwerkstuk chocolade
Beetje offtopic, maar wist je dat je met de microgolf en chocolade vrij aardig de golflengte van de microgolf kan bepalen???megabon schreef: Ik heb ooit eens chocolade willen smelten in de microgolfoven na enkele minuten (2 a 3 maar) was het binnesten deel verbrand en hard terwijl er aan de buitenkant niks te zien was en ik het dus nog niet door had dat het verbrand was. Ik weet nu dat enkele seconden voldoende zijn, maar wel meerdere keren herhalen.
De eenvoudigste proef is chocolade smelten en de temperatuur meten (smeltpunt) en daarna het in een vormpje gieten en laten afkoelen.
Ook een fondant au chocolat is het vernoemen waard dit is een chocoladecake waar het middelste gedeelte uit vloeibare gesmolten chocolade bestaat.
Dit is een vrij moeilijk uit te voeren recept waarbij de temperatuur en het recept exact moet zijn .
Als je chocolade smelt en er veel en roert met garde krijg je kristal vorming, ik weet niet hoe dit in mekaar zit en het lijkt mij wel eens interessant om dit te onderzoeken.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.