Econometrie of natuurkunde?

Reageer
Berichten: 6

Econometrie of natuurkunde?

Ik twijfel op dit moment er over mijn studiekeuze. Ik twijfel tussen econometrie en natuurkunde. Studeert er iemand natuurkunde of econometrie? En vindt u de desbetreffende studie interessant? Zijn beide studies erg moeilijk? Verschilt een studie natuurkunde erg van de middelbare school? Wat is het verschil in wiskunde tussen de studie econometrie en de studie wiskunde? Alvast bedankt voor de reacties!!

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Econometrie of natuurkunde?


Berichten: 6

Re: Econometrie of natuurkunde?


Dat is helaas geen studie. :(

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Econometrie of natuurkunde?

Kan je in die richting nergens studeren?

Berichten: 6

Re: Econometrie of natuurkunde?

Voor zover ik weet, is het geen studie. Welke studie zou u mij dan aanraden?

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Econometrie of natuurkunde?

Ik heb zelf vroeger een studie natuurkunde aan de universiteit geprobeerd en dat is mij toen niet gelukt. De wiskunde die je op de universiteit krijgt is véél moeilijker dan op een middelbare school. Waar ik vooral problemen mee had was de hoge snelheid waarmee nieuwe begrippen en termen werden geïntroduceerd. Maar goed - er zijn ook zat mensen die dat wel aan kunnen en die wel slagen. Je moet er alleen niet makkelijk over denken.
 
Kijk eens wat moderne leerboeken door die op de universiteit gebruikt worden, dat geeft een indruk van wat je kunt verwachten.

Berichten: 6

Re: Econometrie of natuurkunde?

In ieder geval heel erg bedankt voor uw reactie! Ik ben nu wel erg benieuwd wat u daarna gestudeerd heeft.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Econometrie of natuurkunde?

Daarvoor studeerde ik aan de HTS Elektrotechniek, wat mij wel gelukt is. En na de mislukte studie aan de universiteit ben ik op eigen houtje doorgegaan met het bestuderen van allerhande zaken die mij interesseren. En dat doe ik nog steeds. Maar goed - het bespreken van persoonlijke zaken wordt op dit forum niet op prijs gesteld, dus daar wil ik het maar bij laten.  

Berichten: 546

Re: Econometrie of natuurkunde?

Hi! Ik studeer zelf natuurkunde en wiskunde (dubbele bachelor) aan de UU. Ik ga naar mijn derde jaar. De eerste opmerking van Bartjes is zeker terecht, de wiskunde is veel moeilijker dan op de middelbare school. Je gemiddeldes zeggen wel iets, maar zeker niet alles.
Als wiskunde je fascineert, kun je het beste maar gewoon beginnen met de studie, want eigenlijk kan niemand van te voren testen of je het kunt of niet. Er is 1 uitzondering: als olympiade-opgaven je liggen, is er een goede kans dat je de studie wiskunde ook aankan. Dat is de enige duidelijke correlatie die ik heb waargenomen.
Als je natuurkunde wilt studeren heb je een stuk minder aanleg voor wiskunde nodig, maar je moet het wel gewoon bijhouden (discipline!) en een beetje aanleg kan zeker geen kwaad.
 
Je bent weliswaar constant nieuwe dingen aan het leren in een hoger tempo, maar zie het zo: er zijn ook geen andere (minder interessante...) bijzaken / andere vakken die je in de weg zitten.
 
Als je nog vragen hebt, laat het me weten!

Berichten: 6

Re: Econometrie of natuurkunde?

Bedankt voor je reactie, Th.B! Ik twijfel op dig moment erg over mijn studiekeuze. Natuurkunde lijkt me best wel leuk, maar ook best wel moeilijk. Ik vind het vooral lastig in te schatten hoe de studie natuurkunde zich verhoudt tot natuurkunde op de middelbare school en hoe moeilijk de studie is. Is het te vergelijken met de stap van natuurkunde van de onderbouw naar de bovenbouw, dus wordt natuurkunde exacter en komt er meer wiskunde in terug? Verder lijkt me een studie medische natuurwetenschappen ook erg leuk, door de vele vakken. Is er iemand bekend met deze studie? Ik vind namelijk niet alleen natuurkunde leuk, maar ook scheikunde, wiskunden en iets minder biologie. Vooral de baanperspectieven zijn volgens mij (?) slechter dan natuurkunde. Eigenlijk komt het erop neer dat ik liever medische natuurwetenschappen zou willen studeren, omdat die studie veelzijdiger is en misschien minder snel verveelt. Daarentegen zijn de baanperspectieven van natuurkunde beter, maar ik weet niet of de studie natuurkunde net zo breed is als de studie medische natuurwetenschappen. Kortom, ik heb een groot dilemma.

Berichten: 6

Re: Econometrie of natuurkunde?

Ik ben ook erg benieuwd waarom natuurkunde als zo'n moeilijke studie beschouwd wordt. Is een studie natuurkunde zoveel moeilijker in vergelijking met natuurkunde op de middelbare school?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Econometrie of natuurkunde?

Bramgl schreef: Ik ben ook erg benieuwd waarom natuurkunde als zo'n moeilijke studie beschouwd wordt. Is een studie natuurkunde zoveel moeilijker in vergelijking met natuurkunde op de middelbare school?
Het is in ieder geval een studie die een brede wiskundige basis vereist. Deze basis wordt in het eerste jaar gelegd door vakken als analyse en lineaire algebra. Bij analyse komen functies van 1 en meer variabelen aan bod. Lineaire algebra houdt zich bezig met de studie van vectorruimten en de afbeeldingen tussen deze ruimten. Deze afbeeldingen kunnen worden beschreven met behulp van matrices. Tevens komen begrippen als de determinant van een (vierkante) matrix en begrippen als eigenwaarden en eigenvectoren aan bod. Ook maak je kennis met complexe getallen, die bij het oplossen van bepaalde typen (gewone) differentiaalvergelijkingen en in de lineaire algebra een rol spelen. Bij het onderdeel complexe functietheorie kom je functies tegen van de vorm f(z) = w, waarbij z en w complexe getallen zijn. Dan zijn er nog gewone differentiaalvergelijkingen, waarbij functies van 1 variabele en hun afgeleiden een rol spelen. Tevens leer je een aantal functies kennen die als oplossing van bepaalde differentiaalvergelijkingen een belangrijke rol spelen in de natuurkunde. Bij partiële differentiaalvergelijkingen heb je te maken met functies van meer dan 1 variabele en hun afgeleiden. Naast deze onderwerpen is het mogelijk dat je in de masterfase nog het een en ander van differentiaalmeetkunde, algebraïsche topologie en Liegroepen en Lie-algebras te zien krijgt. Je kunt eventueel eens een kijkje op het wiskundeportaal van Wikipedia nemen om deze onderwerpen vast nader te leren kennen. 
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Berichten: 546

Re: Econometrie of natuurkunde?

Mijn aanvulling op mathfreak: je zult hier inhoudelijk niet veel wijzer van worden, want die wiskunde gaat je gewoon veel te ver boven de pet. Los daarvan vond ik het altijd wel leuk om te doen, gewoon omdat het er vet uit zag :p
 
Ik wil je er wel op wijzen dat, zeker in het eerste pakweg anderhalf jaar van de bachelor, natuurkunde vooral echt een 'boekenstudie' is waarbij je erg veel feitenkennis op moet doen, zowel in wiskundig als natuurkundig opzicht.
 
Ik ben het gaan studeren gewoonweg omdat ik een liefhebber ben. Ook al zie ik niet direct een toepassing, ik vind het gewoon leuk om met formules bezig te zijn. In mijn master ga ik dan ook waarschijnlijk richting de theoretische natuurkunde (kwantumvelden, snaren...) en alleen daar zal je de laatstgenoemde topics van mathfreak (algebraïsche topologie, Liegroepen e.d.) tegenkomen.
 
Een natuurkundige hoeft zeker geen stereotype zolderkamer-kluizenaar te zijn, de toepassingen zijn eindeloos. Veel exactelingen komen na hun studie in het bedrijfsleven terecht, en zijn niet meer inhoudelijk bezig met natuurkunde. Puur en alleen het abstracte denken in termen van formules en concepten, los van hun toepassingen, is een voor bedrijven erg aantrekkelijke eigenschap.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Econometrie of natuurkunde?

Kies geen studie omdat de studie je leuk lijkt, kies een studie omdat wat jij wilt doen je leuk lijkt! Dit komt er in de praktijk om neer dat je ten eerste gemotiveerd ben om te studeren (je hebt een lange termijn doel), en ten tweede dat je de onderwerpen die langskomen ook leuk vindt (het heeft toch te maken met wat je later graag wilt doen).
 
Natuurkunde en econometrie zijn beiden relatief zwaar op de wiskunde. Medische natuurwetenschappen is mij onbekend, maar na een korte google zoektocht lijkt het gewoon bmw (biomedische wetenschappen) te zijn. Dit heb ik ook gedaan en daarmee kom je onder andere in het academische onderzoek aan de slag. Erg leuk, maar totaal anders dan bijvoorbeeld een studie natuurkunde (veel dieper op wiskunde) of econometrie (ook veel wiskunde maar speciek en toegepast op een vakgebied).
"Meep meep meep." Beaker

Reageer