Springen naar inhoud

suiker


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 31 mei 2004 - 10:18

Wat ik graag zou willen weten is wat nu juist het verschil is tussen bloemsuiker, kristalsuiker en bruinen suiker. Worden ze gewoon op een andere manier gemaakt of zijn ze ook uit andere stoffen opgebouuwd?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Knownothing

    Knownothing


  • >250 berichten
  • 742 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 mei 2004 - 11:29

Het is allemaal saccharose, dezelfde stof dus. Ik denk dat de witte wat zuiverder geraffineerd is dan de bruine maar ben niet heel zeker. Het verschil tussen bloem en witte is gewoon dat de bloemsuiker wat fijner gemalen is.

#3

Syd

    Syd


  • >1k berichten
  • 1107 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 mei 2004 - 13:39

Bruine suiker is gebrand. Als je suiker in een reageerbuis verhit, krijg je ook donkere suiker, dat zal zoiets wel zijn. Wat er dan met de molecuulstructuur gebeurd, weet ik niet.

#4

synthemesc

    synthemesc


  • >25 berichten
  • 89 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2004 - 09:22

Bruine suiker is gebrand. Als je suiker in een reageerbuis verhit, krijg je ook donkere suiker, dat zal zoiets wel zijn. Wat er dan met de molecuulstructuur gebeurd, weet ik niet.


Nee, bruine suiker komt van suikerriet en kristalsuiker uit bieten. In riet zit namelijk bruine pigmenten. In suikerriet zit dihydroxyaceton wat het bruinkleurt. Zit ook in zelfbruiningsmiddelen.

De structuur van verhit suiker worden polymeren. De afzonderlijke suikers klitten aan elkaar. Het wordt bruin door degradatieproducten.
"Er zit strontium in mijn holmium" zei de chemicus in zijn element.

#5

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 januari 2005 - 08:03

Bruine suiker is basterdsuiker (gekneusde kristalsuiker met een beetje glucosesiroop) waaraan caramel is toegevoegd. De herkomst is in de Benelux meestal suikerbiet en niet suikerriet. Nederlandse rietsuiker is meestal ruwe rietsuiker, vandaar dat deze suiker niet wit is. De kleur wordt veroorzaakt door de melasse die achtergebleven is in de suiker.

Bloemsuiker is volgens mij hetzelfde als poedersuiker. Dat is zeer fijn gemalen kristalsuiker.

Kijk ook op : http://www.csmsuiker.nl/

#6

freekie2

    freekie2


  • >25 berichten
  • 40 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 november 2005 - 14:58

Kristalsuiker: In de keuken beter gekend als de ‘witte suiker’. Deze suiker wordt gebruikt in koffie, thee, voor de productie van chocolade, yoghurt, koeken, snoep, frisdrank en ijs.

Basterdsuiker (bruine suiker): Vroeger was basterdsuiker een licht geraffineerde suiker die uitsluitend uit suikerriet gewonnen werd. Tegenwoordig is basterdsuiker witte kristalsuiker waaraan melasse en kunstmatige kleurstoffen worden toegevoegd. De voedingswaarde van basterdsuiker is dan ook volledig afhankelijk van het gehalte aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezelstoffen die al dan niet in de melasse aanwezig zijn. Er bestaat witte, gele en bruine basterdsuiker. Aan de donkere basterdsoorten werd een carameloplossing toegevoegd. Wanneer men basterdsuiker gebruikt bij de bereiding van gebak, droogt het gebak minder snel uit.

Poedersuiker: Poedersuiker is heel fijn gemalen kristalsuiker. Deze suiker lost veel sneller op in het speeksel. Men gebruikt poedersuiker veel als versiering. Poedersuiker wordt niet alleen gebruikt bij zoete bereidingen zoals oliebollen, pannenkoeken en wafels, maar ook bij de productie van chocolade, snoepjes en roomijs.

bron : http://www.xquis.com.../_nl/suiker.htm

greetz freekie2

#7

Jekke

    Jekke


  • >250 berichten
  • 997 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2005 - 15:20

Ik denk dat we twee soorten bruine suiker door elkaar halen (dus dan hebben we drie suikers :roll: ). Want is er dan geen verschil tussen bruine suiker en bruine candijsuiker? Ik heb de twee aparte in mijn keuken staan en proef ook het verschil wel degelijk. De candijsuiker is ook veel donkerder.

#8

kokos

    kokos


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 november 2005 - 15:00

Misschien is het een domme vraag maar wat is de molecule- en structuurformule van suiker(saccharose) eigenlijk? :roll:
"I Have A Dream..."
Martin Luther King

#9

Brownie

    Brownie


  • >250 berichten
  • 292 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2005 - 15:11

C12H22O11?
Ben niet 100% zeker, maar moet makkelijk te vinden zijn in de wikipedia bijvoorbeeld denk ik.
"Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted." (A. Einstein)

#10

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 november 2005 - 16:45

C12H22O11?

Dat is correct.
Bruine suiker is inderdaad melasse + kristalsuiker. Waarschijnlijk ook additieven..
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#11

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2005 - 19:15

bij disacchariden kan je de structuurformule weten uit twee keer een monosaccharide nemen er er 1 keer H2O van aftrekken

2* C6H12O6 - H2O => C12H22O11

#12

wigsbol

    wigsbol


  • >250 berichten
  • 284 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2005 - 21:20

Misschien is het een domme vraag maar wat is de molecule- en structuurformule van suiker(saccharose) eigenlijk? :roll:


http://chemfinder.ca...p?molid=57-50-1





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures