Leegstromen bassin door openingen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2

Leegstromen bassin door openingen

Ik ben op dit moment bezig met het afronden van een onderzoek waarbij ik een berekening moet maken waar ik niet uit kom. wellicht is het gewoon te lastig..
 
het gaat om het volgende:
 
Op een dak is een bufferzone gecreeerd om regenwater op te kunnen vangen, zeg maar een soort dijk op het dak. In de dijk zitten 3 regelbare kleppen verdeeld over het dakoppervlak. via deze kleppen stroomt het water via de kolken naar het riool. Mijn docent vraagt aan mij of ik een berekening kan laten zien hoe snel dit bassin leegstroomt, wanneer de kleppen opengezet worden. 
Ik heb de volgende aannames gedaan:
  • De klep zit bij het ledigen van het bassin niet in de weg van de uitstroomopening;
  • de kolken van het dak hebben een onbegrensd maximaal debiet;
  • Wanneer het ledigen van het dak begint staat er een laag van 50 cm water in de bufferzone;
  • het dak ligt niet onder afschot( de helling van het dakoppervlak is 0)
  • de breedte van de drie regelkleppen is 20 cm
het bovenaanzicht ziet er als volgt uit
Screen Shot 2016-08-19 at 23.57.10.png
Screen Shot 2016-08-19 at 23.57.10.png (136.38 KiB) 390 keer bekeken
 
Is er iemand die mij hiermee kan helpen? ik heb zelf het vermoeden dat je dit niet zomaar even uitrekend. er zal iets van een differentiaalvergelijking opgesteld moeten worden heb ik het idee.
 
met vriendelijke groet,
 
Bas Vos

Gebruikersavatar
Berichten: 891

Re: Leegstromen bassin door openingen

Ongeveer een jaar geleden heb ik een excel file online gezet leegloop vaten in hydrodynamica. Uw probleem sluit nauw aan bij het eerste model namelijk een staande cylinder gezien tijdens het dalen van het water het oppervlak gelijk blijft, al wat u in de berekeningen moet doen is een aanpassing voor het opp van het bassin en het opp van de drie kleppen. Of het nu een klep is of drie afzonderlijke maakt in deze niets uit. Die plantenbakken maken ook niets uit beschouw het gewoon als rechthoek.
Dit is een relatief gemakkelijk model bij een bol is het echter al heel wat moeilijker gezien het zich wijzigend opp tijdens het dalen.
 

De bijgevoegde foto's geven aan hoe ik aan de formules kom
 
Bijlagen
Afbeelding 003.jpg
Afbeelding 003.jpg (179.85 KiB) 385 keer bekeken
Afbeelding 002.jpg
Afbeelding 002.jpg (168.11 KiB) 385 keer bekeken
Afbeelding 001.jpg
Afbeelding 001.jpg (133.86 KiB) 385 keer bekeken

Gebruikersavatar
Berichten: 2

Re: Leegstromen bassin door openingen

Beste rick,
 
bedankt voor je uitleg. het gaat hier echter niet om een bassin met onderin een gat, dan zou inderdaad het oppervlak hetzelfde blijven. het gaat hier om een klep die in de "dijk" verwerkt zit en scharnierd op de bodem van het bassin. op de site hieronder is een foto van zo n type klep te zien. Wanneer hier de klep helemaal open gaat zal het wateroppervlak met een bepaald verhang gaan afstromen, eerst met een groot debiet en daarna steeds minder. het berekenen hiervan kan denk ik niet via de manier die jij beschrijft. 
 
http://polderdak.nl/business_case/

Gebruikersavatar
Berichten: 891

Re: Leegstromen bassin door openingen

Hallo zulke zaken ken ik ook niet zo goed hoor, maar mijn berekeningen in de excelfile houden wel degelijk rekening met een zich wijzigende afloop naargelang de hoogte daalt, hoog in het begin en steeds lager. je moet het eens proberen met een bepaald hoogte interval in het begin en daarna op het einde  van de proef, je zal zien dat de tijd schommelt. Die kleppen hebben toch een bepaalde opp.

Gebruikersavatar
Berichten: 891

Re: Leegstromen bassin door openingen

Als laatste figuur in de file staat reeds een uitwerking voor een vat in de vorm van een kubus of balk. De formules zijn zelfs in die mate uitgewerkt dat het mogelijk is de wanden schuin te laten aflopen naar onderen toe

Reageer