Fraunhoferlijnen zichtbaar met zakspectroscoop?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Fraunhoferlijnen zichtbaar met zakspectroscoop?

Als ik met een zakspectroscoop het zonlichtspectrum bekijk zie ik daarin grijze lijntjes, maar of dat de Fraunhoferlijnen zijn was onduidelijk omdat het ding geen golflengteschaal heeft. Ik heb er een foto van gemaakt en die vergeleken met een foto van het spectrum van een spaarlamp thuis. Op internet waren golflengtes voor de pieken van de spaarlamp te vinden, waarmee ik een indruk kreeg van de golflengtes van de grijze lijnen in het zonlichtspectrum. Op die manier heb ik de grijze lijnen geidentificeerd als de Fraunhoferlijnen C tot en met G. Grappig dat dat lukt met bescheiden hulpmiddelen.
spectrum.jpg
spectrum.jpg (59.15 KiB) 1454 keer bekeken
Boven: zonlicht; onder: spaarlamp. Foto gemaakt met smartphonecamera, met de hand vastgehouden achter de zakspectroscoop

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Fraunhoferlijnen zichtbaar met zakspectroscoop?

Dat had ik ook niet verwacht, wat leuk dat dat kan met zo'n apparaatje!
G is dus ijzer, en F is waterstof (H-β) ?
Welke spectroscoop heb je en waar is die te koop? Lijkt mij echt een hebbeding.
 
Heb je al eens naar TL licht gekeken? Daar zou je ondermeer duidelijke kwikemissielijnen in verwachten. Of is jouw spaarlamp geen Led maar een fluorescentiebuisje, en zijn de heldere lijnen op 436 en 546 nm kwik? Zo ja, wat zou die emissielijn op 610 nm kunnen zijn, die springt er ook sterk uit.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Fraunhoferlijnen zichtbaar met zakspectroscoop?

Het is deze. Vanwege de buitenkant denk ik dat hij gelijk is aan deze goedkopere die gebruikt wordt om edelstenen te onderzoeken, maar misschien verschilt de spleetbreedte of de kwaliteit van de tralie.

Iets duurdere modellen hebben een regelbare spleetbreedte. De smalste spleet geeft de beste resolutie, en bij zonlicht de meeste Fraunhoferlijnen. Bij zwakke lichtbronnen moet de spleet breder.

spectrum0.jpg
Mijn spaarlamp is een fluorescentiebuisje, dus een opgevouwen TL-buis. De spectraallijnen van 405, 436 en 546 nm zijn van kwik. De rode lijn bij 610 nm schijnt te komen van europium in de fluorescerende coating van de buis.
grism.png
grism.png (20.86 KiB) 1441 keer bekeken
Een prettige eigenschap van de zakspectroscoop is dat het spectrum gecentreerd is op de kijkrichting. Dit is bereikt door een 'grism', dat is een tralie op een prisma (grism = grating + prism). Astronomen houden van grisms: richt eerst de telescoop op een ster, en zet dan een grism voor de telescoop om het spectrum te fotograferen.
 
spectrosc.png
Schets van het inwendige van zakspectroscoop

spectrosc 10cm.jpg

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.543

Re: Test jkien

Het spectrum van een neonlampje gezien door mijn zakspectroscoop, vergeleken met een neonspectrum:

neon spectrum.jpg

Reageer