interferometer vorm lasergolf

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 647

interferometer vorm lasergolf

Dit is een deelonderwerp van het topic 'op welk principe werkt een interferometer?' (vraag 2: over het beeld dat we hebben van een laserstraal)
 
Wordt een laserstraal verondersteld te bestaan uit parallel lopende lichtgolven die zich met de snelheid van het licht voortplanten? Zo ja, beschouw een laserstraal kaatsend tussen twee spiegeltjes met een zijdelingse snelheid (zigzag-beweging). Veronderstellen we dat de parallelle lichtgolven in de laser een snelheid hebben met dezelfde richting als de laserstraal? Of veronderstellen we dat de lichtgolven een constante snelheid hebben in de 'stilstaande ruimte' / aether? (Let wel, we mogen hier nog niet gebruik maken van Einsteins relativiteits-ideeëen, het gaat over interferometrie in de klassieke natuurkunde)
 
zigzag 1a.png
zigzag 1a.png (13.41 KiB) 447 keer bekeken
[/i]
 
zigzag 2 b.png
zigzag 2 b.png (27.29 KiB) 447 keer bekeken
[/i]
het heeft alleen zin om veel fouten te maken als je er iets van op steekt

Gebruikersavatar
Berichten: 647

Re: interferometer vorm lasergolf

ongeveer zo?
zigzag 1a.gif
zigzag 1a.gif (20.98 KiB) 445 keer bekeken
zigzag 1c.gif
zigzag 1c.gif (20.68 KiB) 446 keer bekeken
zigzag 1k.gif
zigzag 1k.gif (20.18 KiB) 445 keer bekeken
 
[edit:] NB de bewegingen heb ik zeer overdreven getekend, een laserstraal kan natuurlijk alleen zo tussen twee spiegeltjes kaatsen als de zijwaartse snelheid van de opstelling zeer klein is t.o.v. de lichtsnelheid. (of de breedte van de rode streep.golf moet breder) Anders zou de lichtstraal buiten de opstelling vallen. [eind edit]
het heeft alleen zin om veel fouten te maken als je er iets van op steekt

Reageer