Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 32

Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Hoe kun je schimmel in huis het beste bestrijden? Uiteraard is goed ventileren belangrijk. Maar bij een hardnekkig schimmelprobleem word je al snel gewezen op middeltjes als kant-en-klare anti-schimmel, maar ook schoonmaakazijn of bleekwater.
 
Nu is het zo dat schoonmaakazijn een zure oplossing is, en bleekwater een basische oplossing. Twee totaal verschillende oplossingen. Mijn vraag is nu: als je zou moeten kiezen tussen schoonmaakazijn of bleekwater, wat is dan effectiever tegen schimmel?
 
En zijn er nog betere, effectievere middeltjes tegen schimmel uit bijvoorbeeld de oma-weet-raad-handleiding-voor-in-en-om-het-huis of iets dergelijks?
 
P.S. Ik weet dat je schoonmaakazijn en bleekwater niet tegelijkertijd moet gebruiken in verband met vorming van chloorgas.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

schoonmaak azijn zal de buitenste laag weg halen, maar zal de diepere schimmels niet afdoden. Bleekwater kan dit wel doen mits je het enige tijd kan laten inweken. Dan zal bleekwater beter werken.
 
Nog beter is het verwijderen van de geinfecteerde gebieden'/platen en deze vervangen 
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 656

Re: Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Het is uitkijken met schoonmaakazijn op kalkhoudende ondergronden zoals voegen er dergelijke omdat deze op den duur poreus kunnen worden. Een professioneel middel werkt meestal beter en tast deze niet aan. Natriumbicarbonaat of natriumcarbonaat helpen ook maar kun je beter preventief gebruiken. 

Berichten: 12.262

Re: Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Ook dat, maar ik vermoed dat bleekwater sowieso beter werkt, niet zozeer omdat het basisch is maar een sterke oxidator. Overigens zou je ook middelen als waterstofperoxide kunnen proberen, zolang de ondergrond ertegen bestand is. 
 
Het is ook maar net waar het zit, bij een plafond of verticale wand is het lastiger een middel op zn plaats te houden. Dikke bleek is dan handiger dan azijn oid. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Misschien kan u iets concreter zijn? Over welke mate van schimmelaantasting gaat het en waar doet die zich voor? Lokaal of algemeen? Op goed bereikbare plaatsen of eerder op onbereikbare plekken (valse wanden en plafonds, ...). Hebt u enig zicht op de vochthuishouding van uw woning? Is er een mogelijke correlatie tussen optredende schimmelvorming en "zwakke plekken" in uw woning? Zijn er muren, wanden, plafonds die "abnormaal koud/vochtig" aanvoelen in vergelijking met de rest? Hebt u zicht op de staat en de mate van isolatie en ventilatie van uw woning?
In beginsel geldt, dat schimmel dient vermeden te worden door het scheppen van een klimaat binnenshuis waarin schimmel niet kan gedijen. Als dat niet zo is moet het probleem fundamenteel aangepakt worden.
Aan de slag gaan met javel of azijn is geen oplossing, enkel een lapmiddeltje. Als het een huurwoning betreft, de eigenaar niet wil tussenkomen en het probleem dermate groot is dat u hier raad vraagt... In dat geval zou ik een verhuis ernstig in overweging nemen.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Schimmel in huis bestrijden: zuur of base?

Ik heb met succes schimmel verwijderd met een bleek oplossing en een schuursponsje. Het hele plafond van een badkamer gedaan en een jaar later nog steeds schimmel vrij. Hierbij natuurlijk goed ventileren en handschoenen aan.
 
Voor de rest, zou ik Yvan zijn raad zeker in overweging nemen.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer