[biologie] Polair maken theobromide

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

Polair maken theobromide

Dag allemaal,

Voor ons profielwerkstuk willen wij de hartslag van watervlooien meten. We willen namelijk onderzoeken of theobromide invloed heeft op je hartslag. Nu hebben we een probleem: er staat dat theobromide niet tot nauwelijks oplost in water. Onze begeleider heeft tussen neus en lippen door laten weten dat dit te maken heeft met de apolairiteit van theobromide. Nu is onze vraag: hoe kun je theobromide polair maken?

We horen het graag!

Loes en Julia

Berichten: 772

Re: Polair maken theobromide

of dit product al dan niet apolair is weet ik zo niet direct uit het hoofd (en voorlopig heb ik ook geen tijd om het op te zoeken). Wel is het zo dat indien het product sterk apolair is, het onmogelijk zal zijn dit meer polair te maken.

Welke concentratie theobromide zou je nodig hebben, en wat is de oplosbaarheid in water?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Polair maken theobromide

Om het tot oplossen te krijgen worden veelal oplosmiddelen zoals DMSO of ethanol gebruikt. Hiermee kan je een stock oplossing maken en vervolgens deze weer verdunnen in water. Je zal hiermee dus wel zeker moeten weten dat de uiteindelijke concentratie DMSO of ethanol geen effect heeft op de hartslag. Dit is experimenteel eenvoudig vast te stellen, maar zal je voordien wel moeten bepalen. Normaal gesproken worden oplossingen tot 1% DMSO goed verdragen, je zou voor de zekerheid op 0.5% kunnen gaan zitten indien dat nog voldoende Theobromide bevat.
 
Zorg er ook voor dat je een positieve controle hebt om de hartslag van je watervlooien te verhogen! Succes met je experimenten!
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Polair maken theobromide

Theobromine is op zich redelijk polair. Het probleem (met betrekking tot oplosbaarheid) zit hem er vooral in dat de moleculen zo lekker aan elkaar plakken (via waterstofbruggen) en opstapelen, zodat de stof zeer stabiele kristallen vormt. Dit is bijvoorbeeld ook te zien aan het hoge smeltpunt (350 °C).
 
Nu heeft theobromine een aantal groepen die kunnen optreden als zuur of als base. Door het opnemen of het afstaan van een H+ wordt niet alleen de polariteit vergroot maar ook de mate waarin de moleculen waterstofbruggen kunnen maken en kunnen opstapelen. Hierdoor kan de oplosbaarheid worden vergroot. 
 
Probeer zelf in te vullen wat dit voor het experiment betekent.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 3

Re: Polair maken theobromide

Stel we zouden het met ethanol oplossen, hoe zit dat dan met de concentratie en verdunningen? Zouden die watervlooien dan niet doodgaan?

We vinden het nogal lastig..

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Polair maken theobromide

Afgaande op de LD50 in muizen (500 mg/kg lichaamsgewicht) https://chem.sis.nlm.nih.gov/chemidplus/name/theobromine zouik aanvankelijk met een theoretisch maximum van 500 mg/liter beginnen.
De hoogste oplosbaarheid wordt gehaald in een 0.5 M NaOH oplossing (50 mg/mL) en niet in DMSO of ethanol https://www.scbt.com/scbt/product/theobromine-83-67-0 .Als we van deze waarden uitgaan dan zou je 10 ml stock oplossing (0.5M NaOH) in een totaal volume van 1 liter water op moeten lossen om een uiteindelijke concentratie van 500 mg/liter te halen. Dit is een 100x verdunning van je stock oplossing en daar verwacht ik dan ook geen enorme problemen mee.
 
Houdt er rekening mee dat je eerst experimenteel zal moeten bepalen of een deze hoeveelheid NaOH de hartslag van watervlooien niet veranderd. Je zou verder nog een overlevingsplot kunnen maken. Houdt er ook rekening mee dat je zeker wilt weten dat er alle theobromine oplost in zowel je stock als je uiteindelijke oplossing, let dus op dat je geen precipitaat ziet vormen! Vervolgens kan je de verschillende concentraties theobromine kunnen testen 500 mg/L, 400 mg/L, 300 mg/L, 200 mg/L, 100 mg/L, 50 mg/L, 25 mg/L, en 5 mg/L.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.237

Re: Polair maken theobromide

Opmerking moderator

Technisch gaat het hier over dierproeven. Voordat de discussie verder gaat, graag eerst navragen of jouw school/instituut de benodigde vergunningen heeft voor dit soort experimenten
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Polair maken theobromide

De wet op dierproeven zoals hij in Nederland is -en ook in veel andere landen- beschermt gewervelde dieren, inclusief zelfvoedende larven, maar ook inktvissen etc. http://www.ivd-utrecht.nl/nl/wet-regels-en-richtlijnen/wet-op-de-dierproeven/ 
 
Experimenten met bijvoorbeeld een zebravis embryo kunnen zonder vergunning gedaan worden ondanks dat dit gewervelden zijn, zolang de experimenten tot uiterlijk 5 dagen na bevruchting duren. Vanaf dat moment gaan ze eten en zijn ze niet meer afhankelijk van hun eigeel. Aangezien een watervlo geen gewervelde is, staat het je vrij om hier experimenten mee te doen zonder vergunningen in welk levensstadia dan ook. Ze vallen niet onder de wet op dierproeven.
 
Natuurlijk is het nog steeds aan te raden om desalniettemin de totale hoeveelheid dieren die je wilt gebruiken van te voren te bepalen doormiddel van een a-priori de statistische kracht te voorspelen van je onderzoek. Tevens een duidelijk protocol opstellen om de watervlooien te huisvesten en na het experiment te euthaniseren.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 3

Re: Polair maken theobromide

We willen nu 2-fenylethylamine hydrochloride 98% testen op de watervlooien. We weten dat dit oplosbaar is in water, maar met welke concentratie kunnen we dan het beste werken?

Liefs

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Polair maken theobromide

Dat is juist iets wat je mooi zelf uit kan zoeken. Test een concentratie reeks en kijk of er een effect is. Je 98% is natuurlijk al een oplossing, houdt daar in je berekeningen dan ook rekening mee. Ik neem aan dat je verwacht dat je een effect op de hartslag zal hebben, waarom denk je dat?
 
Zorg er ook voor dat je een positieve controle hebt!
"Meep meep meep." Beaker

Reageer