Lab statief maken

Moderator: Rhiannon

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Lab statief maken

Geachte,
 
Lab statieven zijn belachelijk duur voor een amateurchemicus en onlangs zijn beide van de statieven die ik gemaakt heb kapot gegaan. ik had ze simpelweg gemaakt door een stalen staaf in cement te steken en laten drogen. de stalen staaf heb ik vast geklemd in een bankschroef bij het drogen zodat ze recht zouden staan. Echter nu zijn de stalen staven losgekomen uit het cement. Ik heb geen zin om €150 te besteden aan twee nieuwe statieven. Heeft iemand een idee hoe ik zo een statief zou kunnen maken? Of ergens goedkoop kopen? liefst mobiele statieven aangezien mijn ventilatie niet goed genoeg is om met gassen als Chloor gas te werken. Deze reacties doe ik liever buiten.

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Lab statief maken

Een stevige metalen plaat waar je een fiks gat in boort en een passend draadeind met moeren aan weerszijden van het gat zullen je een heel eind brengen denk ik. Over kosten durf ik niets te zeggen.

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Re: Lab statief maken

Ik begrijp je niet goed, moeten aan het weerszijden van het gat? maar je kan toch geen moeren draaien aan een gladde metalen staaf? Hoe maak je dan de spiraalvormige graveringen in de staaf? en dan moet de staaf de juiste maat zijn voor de moeren?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Lab statief maken

Wie heeft het over een gladde staaf?
 
Afbeelding

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Lab statief maken

Als je een staalplaat als ondergrond hebt, kan je ook denken aan sterke magenten met binnenschroefdraad, en wat goedkoop m8 draadeind. Dan heb je een heel flexibele setup. Kijk eens hier: http://www.magnetenspecialist.nl/?catalogproduct/2107322/POTMAGNEET+MET+OOGBOUT+50mm.aspx

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Lab statief maken

Geen vrienden in het technisch onderwijs? Die kunnen je alles vertellen over mannelijke en vrouwelijke schroefdraad, snijkussens en tappen... Met wat geluk kunnen die wel enkele statieven maken voor je op school, tegen materiaalkost. Spreek eens een leraar bankwerk of mechanica aan. Maar je kan het eigenlijk even gemakkelijk zelf, als je een minimum aan materieel hebt en een beetje handig bent: een redelijke boormachine + boorstatief, goede metaalboren en een set tappen en snijkussens M8 of M10, eventueel M12, een fles snij-olie. Een werkbank met een bankschroef is handig, maar niet absoluut noodzakelijk.
Ik zou er me eens mee moeten bezighouden en wat zoeken: ik veronderstel dat je sommige dingen, vb. bodemplaten van +/- de goede afmetingen zo kant en klaar, goedkoop kan vinden en een paar meter stalen stang diameter 10, 12, 14mm kan ook niet peperduur zijn...
 
Ik maakte ze destijds ongeveer zoals jij: cementmengsel (1 deel cement + 3 delen rijnzand,wat water, een druppel compactuna) in een wat groter sigarenkistje en de staaf erin. Indien mogelijk even trillen, bijvoorbeeld door het geheel even op een werkend schuurmachientje te plaatsen.
Wellicht het enige (maar belangrijke) verschil met jouw methode: ik plooide de onderste 10-15 cm van de staaf onder een hoek van 90° en dat deel ging dan horizontaal in de cement. 
Staven in hardstaal moeten op de plaats waar ze geplooid worden onthard worden door even te verhitten tot roodgloeiend, vervolgens langzaam laten afkoelen.
Nooit problemen gehad met mijn statieven, nooit iets losgekomen.

Berichten: 12.262

Re: Lab statief maken

Tja, duur is ook afhankelijk van waar je het koopt natuurlijk. Op ebay kun je ze tamelijk goedkoop krijgen, eventueel met accesoires erbij. Denk aan iets als: http://www.ebay.com/itm/Laboratory-Stands-Support-and-Lab-Clamp-Flask-Clamp-Condenser-Clamp-Stands-600mm-/311623893899?hash=item488e3b438b:g:HacAAOSwNsdXTUm0
 
Voor een euro of 40 krijg je verdomd veel, al weet ik niet of de kwaliteit acceptabel is. 
 
Sowieso vind je op ebay echt veel lab spullen, alleen vraag ik me vooral bij glaswerk af of dat gemiddeld in 1 stuk aankomt, als je kijkt hoe de posterijen met spullen gooien lijkt dat niet waarschijnlijk. Anderzijds kun je vaak wel een refund krijgen als het kapot aan komt. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Lab statief maken

Ik ben het even aan het nakijken, wat het maken van wat "professioneel ogende" statieven zoal zou gaan kosten. Ik heb lukraak gegoogeld en willekeurig een handelaar gekozen.
Afmetingen kunnen aangepast worden. Ik heb ze nogal willekeurig gekozen. Wie pienter is bestudeert de catalogi van de labspulboeren...
 
Grondplaat: gewoon staal, kant en klaar gesneden, afmetingen 300mm x 150mm x 25mm, aankoop per 6 st.: € 94,73 BTW in.
Waarom precies zes stuks? Omdat bij die handelaar rondstaal enkel in handelslengtes van 6m te krijgen is. Zes statiefjes dus met een stang van +/- 1m lengte.
 
Stang: rondstaal 12mm: € 4,28 BTW in.
 
Er zijn natuurlijk leveringskosten (je kan het ook ophalen) en voor het verzagen van het rondstaal in lengtes van +/- 1m zal een extra kost in rekening gebracht worden. Erg veel kan dat evenwel niet zijn: voor extra werk door een werknemer in de metaalnijverheid wordt doorgaans een kost van € 35 à € 40 per werkuur aangerekend en op een uur kan je veel rondstaal verzagen...
 
De boel in elkaar prutsen
 
- Boor in de grondplaat op de gewenste plaats een gat, exact loodrecht op het oppervlak (boormachine + goed boorstatief) van 10,2 mm, dat is een standaard-boordiameter. Traag toerental, niet te hard aandringen, voldoende koelvloeistof gebruiken
 
- Tap in het gat een schroefdraad M12. Steeds in één richting tot op het einde. Niet "terugdraaien"! Voldoende snij-olie gebruiken
 
- Tap aan het uiteinde van de stang een schroefdraad M12 met een lengte van iets minder dan 25 mm. Niet "terugdraaien"! Voldoende snij-olie gebruiken
- Schroef in elkaar, klaar.
 
Men zal opmerken dat de gekozen grondplaten wel erg stevig zijn. Die heb ik zo gekozen om niet alle mechaniekers op mijn dak te krijgen. Het vuistregeltje stelt immers, dat het element dat de vrouwelijke schroefdraad bevat minimaal een dikte moet hebben gelijk aan de schroefdraaddiameter x 2.
Eerlijk gezegd: ik zou daar mijn voeten aan vegen en werken met een grondplaat van zo'n 15mm dik.
 
De methode is verder weinig elegant wat de schroefdraad op de stang betreft: bij "echte" statieven gebruikt men een stang een diameter groter dan de te gebruiken mannelijke schroefdraad. Het uiteinde wordt dan op de passende diameter afgedraaid en er wordt schroefdraad op gesneden.
Bijvoorbeeld: een stang dia. 14 mm, waarop aan het uiteinde schroefdraad M12 gesneden wordt. Daarvoor moet je wel een draaibank hebben... Je zou eraan kunnen denken op die manier te werken, door het uiteinde mooi rond in te snijden, op maat te vijlen en er dan schroefdraad op te snijden.
Eenvoudig is dat niet... Vooral het mooi rond inzagen. Ik heb het ooit nog wel gedaan, met een min of meer passend diamantzaagblad, ingespannen in een radiaalzaag,maar zoiets zou ik nu niet meer durven...
 
De rekening
 
Verondersteld dat het verzagen van het rondstaal € 30 zou kosten, de handel opgehaald wordt en men opteert voor de versie met forse grondplaat, zou een statiefje op een goede € 20 komen. Ik begin zin te krijgen om er eens wat te maken :D .
 
Rest natuurlijk de aankoop van klemmen, dubbele noten enz...

Berichten: 12.262

Re: Lab statief maken

Dat zijn wel heel degelijke statieven, mooi als je zoiets kunt maken. 
 
Anderzijds is het misschien iets te degelijk, als ik zo naar de maat kijk weegt die grondplaat alleen al bijna 10 kilo ;)
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Re: Lab statief maken

Klinkt goed, ik ga het bespreken met een vriend die zijn 7e jaar beroeps lassen doet.

Mvg

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Lab statief maken

Hoe lang heeft je eerste statief project dienst gedaan? Als het probleem slechts is dat de staaf los kwam in het cement, kun je daar aan werken.
Ik stel me zo een 'bakje van de Chinees' voor, waar je een cement/zand/water-mengsel in doet. Deksel erop, het hele ding omdraaien, dus de bodem ligt nu boven. Gat in maken.
Boor één gat, of twee gaten, bij het uiteinde van de staaf, en steek daar een dwars stukje door; een spijker of zo. Het hele ding nu door de bovenliggende bodem van het plastic bakje steken, en redelijk rechtop houden. Wachten tot het beton hard is.
 
En je statief voortaan niet meer aan de staaf optillen, maar aan de voet..

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Lab statief maken

Ik heb ook eens gekeken naar de prijzen van statieven. Aanvankelijk dacht ik dat "1vraag" de zaken mogelijk wat te dramatisch voorstelde, maar het tegendeel blijkt.
 
Een statief met grondplaat 200 mm x 316 mm, dikte niet opgegeven, een stang 16 mm x 1 m, draagvermogen 5 kg kost nieuw € 320, BTW in. Niet mis, voor een eenvoudig ding dat waarschijnlijk voor een € of 2 in elkaar gezet wordt in China...
 
Zo'n statief heeft wat interessante dingetjes die zelfbouwers in gedachten kunnen houden: antisliplaag onderaan de grondplaat en een borgmoer zodat de stang niet onbedoeld kan losgedraaid worden.
 
@ Benn: Ja, een lichtgewicht zou het niet zijn, maar dat komt de stabiliteit ten goede. Geen overbodige luxe vind ik, waar chemicaliën, glaswerk en vuur met elkaar te maken krijgen.
Ook een beetje bedacht "op de groei": als de statiefjes een beetje solide zijn kunnen ze beter met elkaar gecombineerd worden (vb: met dubbele noten en horizontale dwarsstangen) voor complexere opstellingen.
Het blijft natuurlijk maar een eerste idee, dat dan nog wat verder verfijnd en opgekuist moet worden.
 
@ 1vraag: dat zou ik zeker doen! Voor je maat is zoiets maken allicht een fluitje van een cent.
 
@ Back2Basics: een heel goed idee, maar het boren van gaten in rondstaal, loodrecht op de lengte-as, is minder simpel dan het lijkt. Om de zaken toch iets te vergemakkelijken zou je ervoor kunnen opteren stalen buis te gebruiken i.p.v. stang. Je zou er ook kunnen over nadenken om te werken met materialen zoals hardkoperen buis. Hard koper is niet het stevigste materiaal, maar het is makkelijk(er) te bewerken. Voor wat extra stevigheid zou je zo'n buis naderhand nog kunnen opvullen met polyester-hars. Tal van mogelijkheden.

Gebruikersavatar
Berichten: 778

Re: Lab statief maken

Ebay toont wat goedkopere versies -tussen de €13 en €40-, als je 'laboratory stand' ingeeft. Wel letten op de verzendkosten.

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Lab statief maken

Ebay is en blijft een goudmijn voor dat soort dingen.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.292

Re: Lab statief maken

Yvan_be schreef: Grondplaat: gewoon staal, kant en klaar gesneden, afmetingen 300mm x 150mm x 25mm, aankoop per 6 st.: € 94,73 BTW in.
 
Ik zou eerder kiezen voor een grondplaat die veel dunner, maar iets groter is. De sterkte is hier niet bepalend, eerder de weerstand tegen overkantelen. En dan ben je beter af met een groter grondvlak (vb. 300 x 300 mm).
Het gewicht helpt uiteraard voor de stabiliteit.
Als je dan dunnere plaat kiest (zeg maar, 5mm), hindert die de verdere opstelling niet (op een blok van 25mm zet je niet zo gauw iets op dat er vervolgens voor de helft overhangt of naaststaat).

Reageer