Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 247

Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Voor een projectje wil ik temperatuur en rel. vochtigheidsgraad loggen over een bepaalde periode (grootte-orde uren, geen dagen). Ik ben dus op zoek naar enkele T°/RH loggers.

* Gebruik binnenshuis

* klein en handig, zonder externe sondes

* Meetbereik +/- 0°C -  50°C, 0% - 100%RH (verwachting: t°: 20°C - 45°C, RH: ?)

* Onafhankelijk van het lichtnet

* Start/stop zonder tussenkomst van PC

* Meetinterval instelbaar binnen marges enkele sec. - enkele minuten

* Moet in staat zijn wat meetwaarden (enkele duizenden maximaal) intern op te slaan, met registratie van datum en tijdstip van elke meting

* Uitlezing van de gemeten waarden tijdens het loggen gewenst, (LCD of zo) maar niet absoluut noodzakelijk

* Hard- en software om de data vlot naar een PC te kunnen transfereren en verwerken

* Meetnauwkeurigheid toch iets of wat...

* Toestelletje/merk met enige geloofwaardigheid

* Prijs doenbaar, ik heb er enkele nodig voor simultaanmetingen in verschillende proefopstellingen en ik had graag uitgekomen op onder de € 100/stuk. Indien mogelijk.

Iemand suggesties? Ik zie door het bos de bomen niet meer...

Dank bij voorbaat!

Berichten: 333

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Ik heb ervaring met sensor ontwikkeling zoals digitale hoekmeters en temperatuurmeters. Verder ook wel verschillende merken gemeten. Het genoemde budget is niet zo ruim en dan is de specificatie belangrijk. Een los verkrijgbare temperatuur sensor is vaak nauwkeurig en gekalibreerd. Het komt wel voor dat een compleet apparaat met ingebouwde temperatuur sensor helaas niet nauwkeurig is en soms wel tot enkele graden afwijkt of pas na hele lange meettijden stabiel en nauwkeurig meet. Kort geleden nog met de thingsee gespeeld, een leuk programmeerbaar apparaatje met heel veel sensoren maar de sensoren en de uProcessor storen elkaar en de warmte van de pcb en elektronica heeft invloed op de temperatuur sensor.
 
Is het een optie om zelf te ontwikkelen bijvoorbeeld met een losse sensor van 10 euro en dan een willekeurig controller bijvoorbeeld een arduino uno. 

Berichten: 12.262

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Het klinkt wel als iets voor zelfbouw met een arduino, geschikte sensor, allemaal vrij goedkoop materiaal. Realtime LCD display eraan is ook vrij eenvoudig te doen. 
 
Qua data-opslag moet je even kijken hoeveel punten je nodig hebt. Enkele duizenden is wat teveel voor het ingebakken EEPROM van dergelijke processors, maar je kunt er vrij eenvoudig een SD kaartje aan verbinden waardoor je zoveel kunt opslaan als je lief is (een miljoen punten oid is dan geen enkel probleem en ook niet kostbaar). 
 
Als je los van het lichtnet wilt werken heb je uiteraard een stroombron nodig, maar zoiets kan weken werken op een setje batterijen, dus niet direct een drama.
 
Of je kant en klaar iets kunt kopen dat precies wilt wat je wilt weet ik niet, maar het (laten) bouwen is haalbaar, zelfbouw zeker binnen dat budget, maatwerk zal iets duurder uitvallen denk ik. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.547

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Yvan_be schreef:* Toestelletje/merk met enige geloofwaardigheid
 

Voor een projectje zou ik niet zoveel waarde aan een merk hechten, het spul komt uiteindelijk toch allemaal uit China. Misschien is dit merkloze product op ebay interessant, voor 20 euro:

 

USB Temperature Humidity Meter Data Logger Datalogger Recorder Q8P8  (klik)

 

Specifications:

Power Supply: 3.6V Lithium Battery(Not Included)

Temperature Measurement Range: -40°C-105°C

Temperature Measurement Accuracy: ±1°C

Humidity Measurement Range: 0% RH-100%RH

Humidity Measurement Accuracy: ±3% RH

(Display Resolution Ratio: 0.1°C; 0.1% RH)

 

It can measure the temperature and humidity online or offline.

This equipment can test and record 21000 temperature and humidity data. 

You can connect the equipment to the computer to record your temperature and humidity data to analyze with our program.

It can record the data in excel and you can make the scattered data curve into a complete curve. 

It can get long-time track record with this data logger.

You can easily set the time interval from 1sec. to 24h.

It is energy-saving, powered by a 3.6V lithium battery, can be used for about 12 months.

Small in size, portable to carry, easy to operate and in high-quality.

 

Zijn slechts 5 euro duurdere broertje, A5MQ, registreert bovendien de luchtdruk.

Berichten: 333

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Leuke apparaatjes die USB sensoren, dan heb je ook gelijk voeding en interface naar pc usb hardware en ook software neem ik aan. De periode van 12 maanden op een batterij klinkt goed. De nauwkeurigheid van ±1°C is niet heel goed maar kan voor veel toepassingen voldoende zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Je kunt zo'n logger van voltcraft kopen bij conrad.nl niet duur en werkt goed.

Verstuurd vanaf mijn SM-G901F met Tapatalk

Berichten: 12.262

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Dat maken die chinezen toch maar weer mooi goedkoop en makkelijk. Geen idee hoe nauwkeurig het daadwerkelijk is, maar voor het geld valt dat te testen natuurlijk. Wel even oppassen met de batterij: die zit er niet bij vanwege luchtpost die daar moeilijk over kan doen, maar ik zie niet direct welk type erin zou passen (ziet er vrij klein uit). 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Dank voor de reacties tot nu.

Voor waar ik mee bezig ben is het absoluut noodzakelijk dat het gebruikte meettoestel op eenvoudige wijze ondubbelzinnig kan geïdentificeerd worden. Zo bestaat de mogelijkheid de meetresultaten te verifiëren.

Dat beperkt de mogelijkheden tot een apparaatje uit de reguliere handel. Zelfbouw en merkloos, made in China via Ebay vallen dus af. Het is niet anders.

Ik weet nu al dat mijn metingen, en de hypothese die ik er mogelijk uit zal kunnen distilleren, zeer kritisch onder de loep zullen genomen worden. Zo hoort het ook.

Ik ben een particulier met beperkte middelen. Dat ik mijn toevlucht neem tot goedkope(re) en minder nauwkeurige apparatuur lijkt me acceptabel, maar ik kan niet afkomen met meetresultaten verzameld door Aldi- of Liddl-apparatuur... Ook al weet ik, en u ook, dat zaken als "merkreputatie" wel vaker eerder een resultaat van uitgekiende marketing zijn, veeleer dan van werkelijke merites...
Dat neemt niet weg dat die zeer goedkope dingetjes nuttig kunnen zijn om tenminste een indicatie te geven van welke waarden te verwachten zijn. ik heb werkelijk geen flauw idee van wat te verwachten aan RH-waarden.

Ik ben er al enkele dagen mee bezig en een voorlopige favoriet is de Rotronic Hygrolog HL-1D.

Het toestelletje, dat je soms tegenkomt in musea en zo, heeft een voldoende meetnauwkeurigheid voor mijn doel (@ 23 °C ±5 °C: ±3.0 %RH / ±0.3 °C). Het kan veel meer meetresultaten opslaan dan ik nodig heb, mèt datum en tijdregistratie. Het loggen kan eenvoudig gestart en gestopt worden. Dat blijkt minder evident dan het lijkt. De basis software is gratis en een standaard USB variante-kabeltje volstaat. Het kost iets meer dan € 100.

Het iets grotere broertje, de Hygrolog HL-20D heeft dezelfde meetnauwkeurigheid voor temperatuur, maar de nauwkeurigheid voor RH is groter: ±0.8 %rh @ 10...60 %rh, ±1.3 %rh @ 60...100 %rh. Die komt wel al op ca. € 300. Dat vind ik veel.

Het aanvankelijke idee was de Tinytag TV-4500 van Gemini Data Loggers, UK. Kost ca. € 230, wel niet goedkoop, dus. De meetnauwkeurigheid is ongeveer dezelfde als die van de HL-1D. Het is me onduidelijk of die ook datum en tijd registreert. Ik heb het gevraagd maar nog geen antwoord gekregen. De TV-4500 kan enkel gestart/gestopt worden via een PC en de (apart aan te kopen) software + merkeigen kabel. Wellicht allemaal zeer nuttig, maar niet voor mij.
 
Ook mogelijk interessant lijken me de data-logers uit de OM-EL-GFX -reeks van Omega.
 
Niet simpel, dus... Suggesties?

Berichten: 333

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

De HL-20D is een factor 3 duurder dan de HL-1D, maar is dan meer dan meer dan een factor 2 tot 3 nauwkeuriger voor de RH waarden. De vraag is dan hoe nauwkeurig moet je zijn is er een norm voor. Je zou ook 1 nauwkeurig gecalibreerd meetapparaat kunnen huren en die vergelijken met een goedkoper apparaat.

Berichten: 12.262

Re: Loggen van temperatuur en rel. vochtigheidsgraad?

Het is ook de vraag of die onnauwkeurigheid vast staat of variabel is. Als het een vaste afwijking is zou je dit kunnen compenseren/calibreren door bekende waarden te meten van zout/water mengsels in een afgesloten container. 
Victory through technology

Reageer