Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 14

Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Ik begrijp het niet zo goed… Bij HBO in Nederland moet je eerst nog 0,5 jaar pre-master doen. Ik wil dan de biochemie master volgen en dit zijn alleen maar 2-jarige master opleidingen (geen 1 jaar). Terwijl als ik in het buitenland een biochemie master wil volgen is het allemaal 1 jaar en dan wordt een HBO direct geaccepteerd. Dat is dus 2,5 jaar vs 1 jaar en het levert allebei een master of science op met biochemie.
 
Ik begrijp dus niet zo goed wat het verschil is? In het buitenland een master halen klinkt dus veel aantrekkelijker.

Berichten: 247

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

pavlos schreef: Terwijl als ik in het buitenland een biochemie master wil volgen is het allemaal 1 jaar en dan wordt een HBO direct geaccepteerd. Dat is dus 2,5 jaar vs 1 jaar en het levert allebei een master of science op met biochemie.
 
Dit hangt er natuurlijk maar helemaal vanaf. Als je kijkt naar de eisen die worden gesteld aan de Universiteit van Copenhagen voor het volgen van een Biochemistry Master dan moet je wel in Bachelor in Science binnen het biochemische veld. Daarbij, duurt de opleiding gewoon twee jaar full-time. 

Ik kan me natuurlijk voorstellen, dat er landen zijn waarbij universitaire bachelordiploma's qua niveau redelijk op een lijn liggen met hbo diploma's.

Mocht je een buitenlands diploma in Nederland willen laten erkennen, dan kan dat: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/hoe-laat-ik-mijn-buitenlandse-diploma-in-nederland-waarderen-of-erkennen
 
Maar, veel ervaring heb ik hier niet mee. Wellicht, hier iemand die wel meer ervaring heeft met een buitenlands diploma? Logischerwijs, kan ik me voorstellen dat het niet zo heel eenvoudig ligt. 

 

 

Gebruikersavatar
Berichten: 246

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Sowieso kan er tussen verschillende universiteiten nogal een niveauverschil zitten. Daarbij zit er in sommige landen (zoals India) een verschil tussen MS en MSc programmas.
 
Mijn inziens zullen Nederlandse universiteiten het best weten wat de voorkennis vanaf een HBO opleiding is. Dat halve jaar pre-master zal wel niet overbodig zijn. Als je naar het buitenland gaat moet je dus of dezelfde kennis opdoen in 1 jaar in plaats van 2,5. Of je krijgt een diploma welk minder waard is.
 
Ik heb zelf echter geen specifieke kennis over biochemie, laat staan biochemie opleidingen.
Help wetenschappers aan rekenkracht: Verbindt jouw PC binnen 10 minuten met de meest krachtige supercomputer op aarde!

Sluit je aan bij het Wetenschapsforum team (nr: 48658) en steun onderzoek naar alzheimer, kanker en andere ziektes. Meer info: folding.standford.edu

Berichten: 12.262

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

In nederland hebben we een lastige situatie wat de graad van bachelor betreft: die kun je behalen aan een hbo of aan een universiteit, maar universiteiten zijn er traditioneel op gericht dat je de studie afmaakt tot een masters (drs) graad. De bachelor degree is een soort kunstmatige knip in het onderwijs, grofweg na 3 jaar van een 4 jarige opleiding. Nu deed vrijwel iedereen wat langer dan die 4 jaar over de hele opleiding en is in veel exacte vakken een master opleiding 5 jaar werk. 
 
Lastige is nu dat je met een hbo bachelor (voorheen ing) graad ook een master traject in moet kunnen, maar er is niveauverschil, al is het maar op de manier van werken. Zo'n pre-master opleiding zou dat gat moeten overbruggen. 
 
Dat je op een buitenlandse universiteit wordt toegelaten tot een universitaire masters opleiding met een nederlands hbo diploma wil natuurlijk niet zeggen dat dat echt haalbaar is. Als je slim bent en hard werkt kan het misschien, maar het kan ook een onmogelijke opgave worden, zeker gezien er nog een taalbarriere bij komt. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Niet elke opleiding in NL verwacht dat je een pre-master doet. Ik heb zelf jaren geleden de switch gemaakt van biochemie aan het HLO nijmegen naar een master in Biomedische wetenschappen in Utrecht. Hiervoor was geen pre-master nodig. Dit verschilt natuurlijk per opleiding, het kan verschillen van niks tot een vol jaar.
 
Het ene master programma is het andere niet. Vraag jezelf af wat je met een master wilt doen. Na het HLO een master aan de universiteit doen zendt een duidelijk signaal naar mogelijke werkgevers namelijk dat je niet in een HLO positie werken. In mijn mening, is het doen van een master na een HLO bachelor alleen nuttig als je ook een PhD wilt doen. Als dat inderdaad het geval is dan is het verstandig om je nu al te informeren naar de mogelijkheden van waar je een PhD wilt doen en wat de verwachte vooropleiding is voor dat specifieke programma. Als je nog verder in de toekomst kijkt, een extra jaar maakt niet zo veel uit maar het geeft je aanzienlijk meer ervaring aan de start van een PhD programma, dit kan zeker niet onderschat worden.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 12.262

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Als je inzet een PhD is lijkt het me inderdaad zeer verstandig vooraf te informeren welke posities er beschikbaar zijn. Normaliter zijn er veel meer studenten dan PhD posities aan een faculteit. Je master halen bij de universiteit waar je je phd wilt doen kan voordelig zijn, al is het maar omdat je de mensen leert kennen. 
 
Ik weet niet hoe ver je zoiets wilt of kunt plannen, na het behalen van een phd moet je daar natuurlijk ook weer wat mee, en het aantal postdoc posities is meestal weer kleiner dan de phd's, dus in de academie blijven is best lastig. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Ook zonder de ambitie voor PhD is doorstuderen niet verkeerd. Ja jouw cv kan misschien laten zien dat je HBO functies niet ambieer, maar het laat ook volharding en doorzettingsvermogen zien.

Ik heb zelf MBO - HBO - Universiteit route gedaan en heb nu een leuke baan in de industrie
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Wat is het verschil tussen een master in Nederland en het Buitenland?

Het is zeker niet verkeerd om door te studeren. Het punt was alleen dat afhankelijk van welke job je ambieert dat niet altijd de meest verstandige keuze hoeft te zijn.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer