dehydroazijnzuur benzylalcohol

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 8

dehydroazijnzuur benzylalcohol

hallo allemaal, in biologische cosmetica wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van dehydroazijnzuur / benzylalcohol / water als conserveermiddel. Omdat het synthetisch is, zou ik graag iets dergelijks willen maken van natuurazijn en ( drinkbare-) alcohol of iets dergelijks. heeft iemand een idee?

Berichten: 247

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Wat voor een cosmeticum wil je ontwerpen? Voor een goede conservering komen wel wat dingen kijken.

Paar vragen/dingen waarmee je rekening kunt houden. 

- Is het voor meervoudig gebruik? (crème of zalf (of heel iets anders) in tube of potje?)
- Wat is het product? Is het een zalf of cème of heel iets anders? 
- Bij crème's en zalven, is het het een water-in-olie of olie-in-water emulsie?
- Houdbaarheid en chemische stabiliteit, pH.
 
Voorbeelden van conserveermiddelen die je in dermatica vindt zijn:
- Sorbinezuur (is wat mij betreft wel natuurlijk)

- Methylparahydrobenzoaat (MOB)
- Propyleenglycol (vanaf 15%) 
 
De laatste twee zijn natuurlijk niet natuurlijk... Maar ook niet schadelijk. Als je iets meer toelichting kan geven, is het makkelijker om eventueel toepasbare natuurlijke(re) opties te geven. 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Benzylalcohol wordt niet gemaakt uit ethanol (alcohol) maar men kan het maken uit benzylchloride, wat weer gemaakt wordt uit tolueen:
http://www.prepchem.com/synthesis-of-benzyl-chloride/
http://www.prepchem.com/synthesis-of-benzyl-alcohol/
 
Dehydroazijnzuur kan men maken uit acetoacetaat, wat gemaakt kan worden uit ethylacetaat, wat gemaakt kan worden uit (pure) ethanol en (puur) azijnzuur:
http://www.prepchem.com/synthesis-of-ethyl-acetate/
http://www.prepchem.com/synthesis-of-acetoacetic-ester/
http://www.prepchem.com/synthesis-of-dehydroacetic-acid/
 
Met alleen drinkbare alcohol en natuurazijn, welke beiden veel water bevatten, kun je niet veel beginnen.

Berichten: 8

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Hoi Timmoty, dank voor je reactie. Ik maak eigenlijk alles : shampoo, crèmes, vloeibaar handwasmiddel, maskers,haarwater,douchegel etc. kortom zowel o/w als w/o emulsies. ph moet altijd +/ -  5 / 5,5 zijn. Etherische oliën zijn behulpzaam, maar bij sommige dingen, zeker de dingen die op je huid gesmeerd moeten worden kun je niet zoveel etherische olie bijvoegen, want dan wordt het schadelijk voor de huid. Natuurlijk ascorbinezuur en citroenzuur enzo is niet aan te komen, het is allemaal synthetisch.  In de vetfase doe ik bio vit e. tegen de ranzigheid en ik gebruik voornamelijk oliën en vetten die van zichzelf al een hoog gehalte hebben en niet zo snel aan bederf onderhevig zijn. Mijn doel is om preparaten te maken die uitsluitend uit echt natuurlijke / biologische stoffen bestaan en niet uit natuuridentieke en of andere synthetische. Het moet een maand of 6 bestand zijn tegen bederf / schimmels etc. Ik gebruik nu pompflacons en airless pompjes zodat de vingers niet in het potje hoeven, dat scheelt al een stuk. Op het moment is de enige concessie die ik doe het gebruik van de eco gecertificeerde emulgatoren, die eigenlijk niet echt helemaal natuurlijk zijn, maar ja, je moet wat,want anders wordt het wel heel lastig. Maar ook daar ga ik in een later stadium wel mee experimenteren. Maar voor nu is de uitdaging houdbaarheid verlengen en juiste ph waarde;  zonder de stank van azijn  :D  groetjes,amy.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Een alcohol destillaat zal het meeste water verwijderen.
 
Citroenzuur kan je ook op verschillende manieren extraheren. Destillatie wordt gebruikt, maar ook neerslaan met een calcium zout zou moeten werken. Veel makkelijker is om het poeder direct te kopen. Het zal zuiverder zijn dan wanneer je zelf met citroenen gaat lopen aankloten. Economisch is het waarschijnlijk ook niet rendabel.
 
Je zou kunnen overwegen om met kleinere verpakkingen te werken, en zodoende de houdbaarheid te verlengen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 8

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Hoi Wouter, dank voor je reactie.idd maak ik nu kleinere hoeveelheden, maar het is zo ontzettend veel werk en kost zoveel tijd als je iedere keer weer een klein beetje moet maken van een heleboel verschillende produkten. Ik zou dolblij zijn met kant en klare citroenzuur poeder, maar ik kan nergens een versie vinden van biologisch geteelde citrusvruchten. waarom ik dit zo belangrijk vind : als je bijv. etherische olie dmv destillatie uit sinaasappelschillen haalt heb je een berg sinaasappelschillen nodig zo groot als de mount everest, so to speak; dan heb je dus ook een enorme concentratie pesticiden / herbiciden / funghiciden enz in je flesje zitten en dat geldt dus voor veel "natuurlijke" stoffen. Vandaar dat ik zoek naar alternatieven die van biologische teelt / wildpluk etc. afkomstig zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Lieve hemels....
 
Als je een stof zo "schoon en puur" mogelijk wilt hebben, dan moet je synthetisch gemaakte stoffen hebben. Die kunnen >99% zuiver zijn (afhankelijk wat je wilt betalen, hoe zuiverder hoe duurder). Als je iets natuurlijk heb, dan weet je juist niet wat er in zit. Natuurlijk is niet veel anders dan een verzameling van stoffen welke in ongeveer verhoudingen bij elkaar zitten. Natuurlijk kan nooit echt zuiver zijn, en zeker niet zonder zuiverinsbewerkingen.
 
betreffende de aroma's,
 
arnhemseamy schreef:  als je bijv. etherische olie dmv destillatie uit sinaasappelschillen haalt heb je een berg sinaasappelschillen nodig zo groot als de mount everest, so to speak; dan heb je dus ook een enorme concentratie pesticiden / herbiciden / funghiciden enz in je flesje zitten
Dat valt best mee, en dat komt door de middelen en de productie methoden welke gebruikt worden.

1) herbiciden worden niet gebruikt, dat zal de bomen afdoden welke je juist wilt houden
2) de middelen die gebruikt worden dienen (UV) afbreekbaar te zijn
3) de citrusvruchten worden gewassen om de Alicyclobacillus spp besmetting te minimaliseren en daarmee worden ook de resten bestrijdingsmiddelen verwijderd.
4) zowel de sap(concentraten) als de geëxtraheerde aroma's worden regelmatig gecontroleerd op pesticiden en mycotoxinen gehalten zodat deze onder de wettelijke normen zijn
 
Daarnaast is het zo dat wanneer er bepaalde ziekten bij een boomgaard (citruskanker, greening, citrus black spot) wordt geconstateerd, deze boomgaarden en die in een bepaalde omgevingsstraal worden gekapt en verbrand.
 
sorry dat ik het zeg, maar jouw aannames zijn totaal misplaatst.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

arnhemseamy schreef: Hoi Wouter, dank voor je reactie.idd maak ik nu kleinere hoeveelheden, maar het is zo ontzettend veel werk en kost zoveel tijd als je iedere keer weer een klein beetje moet maken van een heleboel verschillende produkten. Ik zou dolblij zijn met kant en klare citroenzuur poeder, maar ik kan nergens een versie vinden van biologisch geteelde citrusvruchten. waarom ik dit zo belangrijk vind : als je bijv. etherische olie dmv destillatie uit sinaasappelschillen haalt heb je een berg sinaasappelschillen nodig zo groot als de mount everest, so to speak; dan heb je dus ook een enorme concentratie pesticiden / herbiciden / funghiciden enz in je flesje zitten en dat geldt dus voor veel "natuurlijke" stoffen. Vandaar dat ik zoek naar alternatieven die van biologische teelt / wildpluk etc. afkomstig zijn.
 
De isolatie van citroenzuur uit citrus vruchten is ook afhankelijk van chemische goedjes. Om het hele proces goed te controleren en geen contaminaties te hebben is chemische synthese veel makkelijker, goedkoper en beter te controleren op zuiverheid.
 
Laten we even een calculatie -achterkant bierviltje- doen. Gaan we bepalen hoeveel citrusvruchten er nodig zijn om een kilo citroenzuur te maken. Laten we citroenen gebruiken aangezien die het meeste citroenzuur bevatten (tot 8% van het droog gewicht)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637791/
 
in citroensap zit  48 gram/liter citroenzuur. Als je dus 1 kilo citroenzuur wilt hebben zal je ten minste 200 liter citroensap nodig hebben. Ik kan niet direct vinden hoeveel citroensap je per citroen zal hebben, maar hier hebben ze het over 3 eetlepels. 1 eetlepel water is ongeveer 15 gram. Als we uitgaan van een gelijke dichtheid heb je per citroen dus 45 gram citroensap. Uitgaande van gelijke dichtheid is dat dus gelijk aan 45 mL. 200000 mL /45 mL/citroen = 4444.44 citroenen. Om 1 kilo citroenzuur te onttrekken aan citroensap zal je in ieder geval 4444.44 citroenen nodig hebben. Dit gaat uit van een 100% efficiënte extractie. Stel je het bij naar een meer realistische 80% efficiëntie, dan zit je al op 5555.56 citroenen. Met 5 citroenen per Kg zit je dus op een totaal gewicht aan citroenen van meer dan 1000 Kg! Je hebt dus 1000 Kg aan citroenen nodig om 1 Kg citroenzuur te krijgen. 
 
Ik kan de groothandel prijs van citroenen niet zo snel vinden, maar voor bio-citroenen vind ik ~5 $/pound . Dit is waarschijnlijk geen groothandel prijs, dus gaan we van ongeveer de helft uit en zeggen we 5 Euro/Kg. Om 1 kilo citroenzuur te extraheren van citroenen zal je dus al 5000 Euro kwijt zijn aan alleen de citroenen. Daar komt dan nog de chemicaliën die daar voor nodig zijn bij, de apparatuur die daar voor nodig is en de tijd natuurlijk.
 
Je kan natuurlijk ook kant en klare citroenzuur kopen, dit kost je dan niet meer dan 10 Euro/Kg.
 
Financieel is het dus onmogelijk om dit te doen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 8

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Hi wouter en ArcherBarry. Dank voor jullie reacties. Ik ben het helemaal met AB eens dat als je iets natuurlijks hebt dat je dan niet precies weet wat er in zit. De oogst is elk jaar anders en e.e.a. is afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, grondsoort,bewerking etc. Waar het mij om ging is dat er altijd in de gewassen, kruiden, vruchten etc. residuen zitten van bestrijdingsmiddelen, grondbewerkingsmiddelen, etc. Als je dus een stof moet maken waar heel veel van het gewas voor nodig is, dan heb je ook een  groot aandeel residu. Stop je meerdere stoffen in bijv. een crème, dan heb je dus meerdere residuen bij elkaar en wordt het tezamen een berg. In die zin is synthetisch zuiverder dan natuurlijk. Hoewel ik vnl. biologisch eet, wil ik een kropje biologische sla, geteeld in bijv. het ruhrgebied, echt niet eten. Wat Wouter aanhaalt is exact hetgeen waar ik steeds tegen aan loop : de natuurlijke stof is soms door de meest vreselijke chemische goedjes en/of procedures gewonnen en/of bewerkt. Dan haak ik af en ga zoeken naar alternatieven. Ik begrijp het verhaal heel goed, snap ook dat dat niet haalbaar is.  Ik ben op zoek naar alternatieven voor zowel de pseudo natuurlijke als de synthetische stoffen en dat is een hele ( best wel leuke -, hoor! ) uitdaging. Het is een lange weg. We hebben nu eenmaal geleerd dat je voor probleem a stofje x neemt en voor B stofje Y en nu moeten we dus helemaal "out of the box"  denken. Heb vernomen dat er ook grapefruitextracten gebruikt kunnen worden, maar daar geldt misschien wel hetzelfde voor als voor de citroenen en de werking wordt, zoals bij alles, door de een bejubeld en door de ander verguisd. enfin, wat kunnen we verzinnen om de ph te verlagen en de houdbaarheid te verlengen. 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Ik vind het erg jammer dat jij niet goed leest wat ik schrijf. Commercieel beschikbare producten voor levensmiddelen of cosmetica moeten voldoen aan strikte richtlijnen wat betreffende residuen. Hierdoor zijn de fabrikanten van deze middelen ook gedwongen en slaagt men er steeds beter in om (biologisch) afbreekbare middelen te ontwikkelen en in te zetten.
Die desbetreffende normen gelden voor al het eten en drinken en de grondstoffen daarvoor welke verkocht worden in Nederland, dus ook voor het kropje sla of de appels uit het Ruhrgebied.
 
Wanneer jij iets van Biologische teelt hebt, dan worden daar ook verschillende middelen voor gebruikt, hetzij met andere normen.
 
Als jij een zuiver iets wilt hebben, dan blijf jij bij synthetisch gemaakte grondstoffen. Als jij zuivere zonder residuen aromatische oliën wilt hebben, dan zal jij opzoek moeten gaan naar Natuur Identieke aroma's.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

arnhemseamy schreef: Wat Wouter aanhaalt is exact hetgeen waar ik steeds tegen aan loop : de natuurlijke stof is soms door de meest vreselijke chemische goedjes en/of procedures gewonnen en/of bewerkt. 
Dan heb je me zeker niet goed begrepen.
arnhemseamy schreef: Heb vernomen dat er ook grapefruitextracten gebruikt kunnen worden, maar daar geldt misschien wel hetzelfde voor als voor de citroenen
Alle citrusvruchten, dus ook grapefruit, bevatten citroenzuur. Het gehalte in grapefruits is per gewicht aanzienlijk lager.
 
Ik maakte hier slechts het argument dat wat jij wilt doen niet economisch haalbaar is. Nergens heb ik het argument gemaakt dat onbehandeld beter is dan reguliere teelt.
 
De zuiverste stoffen komen uit chemische synthese, dat argument is door ArcherBarry al voldoende gemaakt.
Het lijkt alsof je op principiële gronden tegen het gebruik van gesynthetiseerde chemicaliën bent, ik kan me hier geen goede argumenten voor indenken. Het is goedkoper, zuiverder en minder belastend voor het milieu om 1 kg citroenzuur te maken in een fabriek dan het uit , al dan niet organisch gegroeide, citroenen te winnen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 8

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Als het om milieuvervuiling gaat en / of de wijze waarop en waarmee natuurlijke stoffen soms bewerkt worden, dan kan ik me heel goed voorstellen dat synthetische varianten soms een betere keuze lijken te zijn. Zo zijn er nog genoeg andere argumenten te vinden. Ik zeg expres <i>lijken</i>, want het geldt alleen voor de huidige stand van de wetenschap; over 50 jaar roepen we misschien met zijn allen dat je er - ik weet niet wat- van krijgt, zoals al vaker gebeurd is met sommige stoffen, van diverse geaardheid. Maar dat doet er voor mij, in dit project, allemaal niet toe. Ook als het kropje sla uit het ruhrgebied aan de vereisten voldoet, moet ik er niet aan denken om dat op te eten. Dag en nacht blaast er een vieze walm over de grond en dat kropje heen en daar griezel ik van. en nee, ik geloof helemaal niet dat je dat er allemaal afwast. Bovendien zijn die normen beperkt : als je alleen zoekt naar een bepaald percentage van stofje a ,b en c dan voldoet het aan de norm.. Tsja, als het vol zit met stofje D ....en niemand daar naar zoekt...... zolang het niet onderzocht en bewezen wordt dan bestaat het niet. Bovendien kan ik wel andere normen hebben dan degene die de norm bepaalt. Ik heb evenzeer mijn bedenkingen bij de biologische landbouw. Het zijn allemaal maar gedachtes. Het gaat er mij helemaal niet om om ergens voor of tegen te zijn :  Ik probeer een <i>andere</i> weg te zoeken, dan die we nu bewandelen. Andere alternatieven te zoeken, andere methoden. Een goed voorbeeld voor alle bestrijdingsmiddelenperikelen is een moestuin. Uiteraard commercieel helemaal niet haalbaar, niet geschikt voor grootschalige produktie, geen oplossing voor het wereldvoedselprobleem etc. etc.etc. maar een soepje van vers geplukte, onbespoten groenten uit eigen tuin smaakt duizend keer lekkerder , is veel voedzamer en gezonder dan een fabrieksblik, voorzien van een hele batterij natuuridentieke aroma’s en andere hulpstoffen uit de supermarkt. En de zelfgemaakte jam, daar kan menig fabrikant met al zijn zuivere natuuridentieke aroma’s een vette punt aan zuigen. Ik geef het maar als een voorbeeldje. Het is appels met peren vergelijken en op mondiaal niveau kun je er niets mee. Maar privé kan het zo ook. Noem dit project kosmetika maken, maar de “moestuin methode” en daar passen synthetische -, alsmede vervuilde natuurlijke stoffen, vooralsnog niet in en ik wil weten hoe ver ik ermee komen kan. Dus terug naar het probleem: ph verlagen en conserveren. Wouter heeft goed uitgelegd waarom biologische citroenzuur geen optie is. Bij grapefruitpitextract gaat het niet om de citroenzuur, maar om de ascorbinezuur en de bioflavenoïden. Zoals gezegd roept het ene onderzoek dat het geweldige antioxidatieve , anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen heeft en roept het andere onderzoek dat het niet werkt. Ik verwacht in de pitjes minder vervuiling aan te treffen dan in schillen. Bij badkamerprodukten moet je ook aan de schimmels denken. Iemand een ideetje?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Het is duidelijk dat jij antwoorden wenst welke jij niet zal krijgen. Dus, om het kort te maken, wat jij zoekt is niet (economisch) haalbaar en verkrijgbaar.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

"maar een soepje van vers geplukte, onbespoten groenten uit eigen tuin smaakt duizend keer lekkerder , is veel voedzamer en gezonder dan een fabrieksblik, voorzien van een hele batterij natuuridentieke aroma’s en andere hulpstoffen uit de supermarkt."
 
Groen kan je zeggen, rood niet. Ik kan je volgen in dat je nieuwe wegen wilt bewandelen, maar je hebt je wel laten verleiden om uitspraken te doen die een motivatie dienen te geven, maar die voor velen van ons vol met gaten zitten. Echt houtje-touwtje, om een beetje in de geitenwollensokken-sfeer te blijven.
 
Maar je kwam hier om tips te krijgen met betrekking tot een stoffen om je producten te vervolmaken. Tips genoeg gezien. Mogelijk komen er nog wel meer. Maar het blijft zo dat hier vooral chemici zitten. Pijn aan een been wordt door een fysiotherapeut altijd geholpen met therapie, een huisarts geeft je een zalfje en een orthopeed hakt hem in tweeen, vernieuwd een stukje en naait je weer dicht. Geen van dezen doet het fout. 
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 247

Re: dehydroazijnzuur benzylalcohol

Lastige discussie. Ik zie in de apotheekpraktijk, dat er ook vaak patiënten zijn die bewust kiezen voor een medicatie zonder "kunstmatige" zoetstoffen. Ik kan natuurlijk de discussie aangaan, maarja de balie is geen WSF en ik zoek een "natuurlijk" alternatief, want in de apotheek is de cliënt = patiënte = klant.

Ik ben het wel met AB eens, dat er een flink aantal verkeerde aannames worden gemaakt, want "natuurlijk" heeft totaal niks met "beter" of "'gezonde" te maken. Ik vind het toch wel jammer dat veel mensen toch echt onzinnige dingen geloven, zonder enige vorm van argumenten. Waarom zou je dat kropje sla uit het Ruhr gebied niet eten? 

Maar ik wil niet alleen discussiëren over de  vraag wat "natuurlijk" is. Misschien heb ik nog een aantal tips voor je cèmes/zalfjes. Ik ben alleen wel voorzichtig. Want het blijft natuurlijk wel een risicovol werkje. De producten moeten namelijk wel aan kwaliteitsstandaarden voldoen. Er speelt wel degelijk een stukje veiligheid mee. 
 
arnhemseamy schreef: Hoi Timmoty, dank voor je reactie. Ik maak eigenlijk alles : shampoo, crèmes, vloeibaar handwasmiddel, maskers,haarwater,douchegel etc. kortom zowel o/w als w/o emulsies. ph moet altijd +/ -  5 / 5,5 zijn. Etherische oliën zijn behulpzaam, maar bij sommige dingen, zeker de dingen die op je huid gesmeerd moeten worden kun je niet zoveel etherische olie bijvoegen, want dan wordt het schadelijk voor de huid. Natuurlijk ascorbinezuur en citroenzuur enzo is niet aan te komen, het is allemaal synthetisch.  In de vetfase doe ik bio vit e. tegen de ranzigheid en ik gebruik voornamelijk oliën en vetten die van zichzelf al een hoog gehalte hebben en niet zo snel aan bederf onderhevig zijn. Mijn doel is om preparaten te maken die uitsluitend uit echt natuurlijke / biologische stoffen bestaan en niet uit natuuridentieke en of andere synthetische. Het moet een maand of 6 bestand zijn tegen bederf / schimmels etc. Ik gebruik nu pompflacons en airless pompjes zodat de vingers niet in het potje hoeven, dat scheelt al een stuk. Op het moment is de enige concessie die ik doe het gebruik van de eco gecertificeerde emulgatoren, die eigenlijk niet echt helemaal natuurlijk zijn, maar ja, je moet wat,want anders wordt het wel heel lastig. Maar ook daar ga ik in een later stadium wel mee experimenteren. Maar voor nu is de uitdaging houdbaarheid verlengen en juiste ph waarde;  zonder de stank van azijn  :D  groetjes,amy.
Ten eerste vind ik een houdbaarheid van 6 maanden wel erg lang. In de regel houden we bij bereidingen in de apotheek (die niet gevalideerd/onderzocht zijn) één maand aan. Hierbij kun je je voorstellen dat een zalf bestaande uit een vette (bijv. vaseline), toch wel wat langer mee kan. Aangezien er natuurlijk in verband met de afwezigheid van een waterfase een lage kans op microbiologische ontwikkeling is. In de regel/apotheekpraktijk worden w/o emulsie ook niet geconserveerd (dit is trouwens in de industrie wel anders hoor!). Hierbij is de continue fase namelijk niet water maar olie en wordt de kans bacterie/schimmel groei klein geacht. 

Ik moet wel zeggen, dat ik heel moeilijk wat advies kan geven voor alle producten. Ik ben wel benieuw naar een aantal dingen. Kun je een voorbeeld gegeven naar de samenstelling van één van je producten? Bijvoorbeeld een olie in water crème? Ik ben daarnaast ook wel benieuwd, naar wat je bedoelt met eco gecertificeerde emulgatoren? 

Reageer