[scheikunde] De ionen aantonen van 4 verschillende zouten

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

De ionen aantonen van 4 verschillende zouten

Bij scheikunde gaan we een praktische opdracht doen, en we moeten krijgen dan 4 reageerbuizen met 4 verschillende zouten. We moeten uitzoeken welk zout in ieder reageerbuis zit.
 
De zouten die ik krijg zijn: Natriumsulfaat, Natriumsulfiet, Kaliumbromide en zinkcarbonaat.
Het is de bedoeling dat ik ieder ion aantoon, want dat geeft de maximale punten.
 
De ionen natrium en kalium kan ik aantonen met behulp van hun vlamkleuringen. Zink zal ik aan tonen met een neerslagreactie met Natriumhydroxide.
Ik gebruik een zuurbase reactie bij het carbonaat, en door het gas naar kalkwater te leiden kan ik controleren of er koolstofdioxide ontstaat(Het wordt troebel). Het sulfiet toon ik op de zelfde manier aan, want bij een zuurbase reactie met sulfiet ontstaat er zwaveldioxide en dit gas ontkleurt joodwater.
 
Maar dan blijft er een ion over, en dat is sulfaat. Ik was van plan om het aan te tonen met behulp van een neerslagreactie, maar dat leek me een beetje saai. Dus ik zou graag willen weten of er nog een andere manier is om sulfaat aan te tonen.

Berichten: 772

Re: De ionen aantonen van 4 verschillende zouten

Het aantonen van sulfaat zal lastig worden zonder gebruik te maken van neerslagreacties. Is het gekend in welke concentraties dat de zouten aanwezig zijn? Het enige die me zo direct te binnen schiet is het toevoegen van koperionen. Deze vormen immers het blauwgekleurde CuSO4. Het probleem hierbij is vooral de aanwezigheid van de carbonaationen. Deze zul je eerst moeten zien te verwijderen, want ze zullen de meting beinvloeden. Of sulfiet en bromide ionen zullen storen kan ik zo niet direct uit het hoofd zeggen. Zoek het even op in een oplosbaarheidstabel. Met neerslagreacties is het aantonen van sulfaten veel eenvoudiger. Denk hierbij (bvb) aan het toevoegen van barium- of calciumchloride. Na reactie ontstaat bariumsulfaat of calciumsulfaat. Beiden zijn gekenmerkt door een zeer laag oplosbaarheidsproduct, en slaan dus zeer vlug neer.

Hoe ben je trouwens van plan om het bromide aan te tonen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: De ionen aantonen van 4 verschillende zouten

lost ZnCO3 uberhoupt wel op in water?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 2

Re: De ionen aantonen van 4 verschillende zouten

NW_ schreef: .Hoe ben je trouwens van plan om het bromide aan te tonen?
Dit zijn de materialen die we zullen gaan krijgen.
Materialen: Rekje met reageerbuizen, • Spuitfles met demiwater, • Lakmoespapier rood en blauw, • Universeel pH-papier.
 
Oplossingen: Lakmoes rood en blauw, • Zoutzuur, • Helder kalkwater, • Chloorwater, • Zetmeeloplossing, • Helder joodwater,
 
Standaardset van zoutoplossingen in druppelflesjes: natriumhydroxide, natriumfosfaat, natriumsulfaat, natriumchloride, natriumcarbonaat, zilvernitraat, kopersulfaat, bariumchloride, calciumchloride, kaliumjodide, loodnitraat en ijzer(III)chloride
ArcherBarry schreef: lost ZnCO3 uberhoupt wel op in water?
Nee maar als het goed is kan ik wel een neerslagreactie maken nadat het zoutzuur gereageerd heeft met het carbonaat. dan blijft er Zn(aq) over en die kan ik neerslaan

Reageer