[biologie] controleproef enzymactiviteit amylase en zetmeel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

controleproef enzymactiviteit amylase en zetmeel

Hoi allemaal,
 
Ik moet voor een PO onderzoek doen naar de invloed van de pH op de werking van amylase. Hierbij zal ik ook een controleproef moeten bedenken; een proef waarmee ik kan nagaan of het effect van de zuurgraad op het enzym wel of niet omkeerbaar is.
 
Ik weet dat ik dit kan doen met demi-water maar ik heb nog niet helemaal door waarom ik hiermee kan nagaan of de enzymmoleculen wel of niet blijvende 'schade' hebben ondervonden door de pH.
 
Ik hoop dat iemand mij dit kan uitleggen!
Alvast bedankt!!
Groetjes

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.237

Re: controleproef enzymactiviteit amylase en zetmeel

Belangrijk is om eerst te bepalen welke amylase je wilt gebruiken. Humaan is makkelijkste te verkrijgen, maar je hebt ook verschillende commercieel beschikbare planten en microbiële amylases.
 
Daarnaast kan je jouw test opzetten om oplossingen gegeleerd zetmeel met verschillende pH waarden met het zelfde monster amylase te behandelen (zorg er ook voor dat de temperatuur gelijk is, welke je dan ook kiest). En observeren hoe lang het duurt voordat de joodtest negatief is.
 
Eventueel de monsters welke niet tot nauwelijks worden afgebroken, kan je daarna de pH met wat bicarbonaat (of zuur bij hoge pH) bijstellen en kijken of het enzym dan actief wordt.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer