aardappel misoogst?

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.547

aardappel misoogst?

Vandaag tijdens een wandeling in de Betuwe kwam ik langs een grote akker waar blijkbaar niet zo lang geleden aardappels gerooid waren. Maar heel veel aardappels lagen bovenop de omgeploegde akker, in plaats van afgevoerd te zijn naar aardappelschuren. De aardappels zagen er niet meer heel fris uit, maar ook niet totaal verrot. Waarom zouden ze op de akker gedumpt zijn? Als de aardappels door een slecht seizoen massaal in de grond bedorven zouden zijn hadden ze helemaal niet gerooid hoeven te worden. Staan er op een rooimachine arbeiders die lelijke aardappels eruithalen en weggooien, terug op het land?
 
gerooideaardappels.jpg
gerooideaardappels.jpg (226.05 KiB) 364 keer bekeken

Berichten: 12.262

Re: aardappel misoogst?

Lastig te zeggen, ik kan niet inschatten hoeveel aardappels daar op het veld liggen tov de totale opbrengst van dat veld. Wellicht is het slechts een paar procent dat om een of andere reden niet machinaal te oogsten was. Gezien ze mogelijk al een tijdje boven de grond hebben gelegen zouden ze ook na het rooien bedorven kunnen zijn.
 
Lelijke aardappels (in de zin van misvormd, afwijkend formaat oid) zijn niet direct afval. Ze gaan niet in zakken naar de consument, maar wel richting industrie waar er van alles van gemaakt wordt. 
Victory through technology

Berichten: 656

Re: aardappel misoogst?

Dat is inderdaad vreemd bij het rooien worden zoveel mogelijk aardappelen van het land gehaald ook om ziektes van de aardappel te voorkomen. Vroeger werden zelfs de aardappelen die naast de machine vielen geraapt. Dus ik denk dat hier iets anders aan de hand is. 

Reageer