Geweldige vragen uit groep 7

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Geweldige vragen uit groep 7

Sam heeft als extra werk in groep 7 bedacht dat hij meer wil weten over bacteriën. Ik kreeg onderstaand bericht met geweldige vragen. Hopelijk willen jullie ook helpen de vragen te beantwoorden.

Beste wetenschapper/bioloog

Wij zijn Sam (10 jaar) en Lennard (Sam zijn meester, 32 jaar) wij hebben wat vragen over bacteriën. Natuurlijk weten wij al wel wat over bacteriën, zoals dat je ziek van bacteriën kunt worden, of dat er heel veel soorten bacteriën zijn die van alles kunnen doen. Toch hebben wij nog wat vraagjes over bacteriën. We gaan ons er ook in verdiepen en zijn benieuwd of u ons kunt helpen door het beantwoorden van (een paar?) vragen. Hier komen ze:

· Bacteriën zijn best intelligent, maar zijn ze nou dommer, slimmer of even slim dan wij?

· Bacteriën leven die eigenlijk wel hun eigen leven naast dat werken?

· Nu we het er toch over hebben, weet u of bacteriën zijn gegroeid in hun leefgedrag (over generaties heen, net als dat bij mensen het geval is)?

· Waren er vroeger andere bacteriën?

· Als een mens ziek wordt, (wat) wordt er dan onderzocht op bacteriën?

· Van welke bacterie kun je niet ziek worden?

· En kunnen bacteriën zelf eigenlijk wel ziek worden?

· Een ELISA-test is een bloedsonderzoek. Wat heeft dat eigenlijk te maken met bacteriën?

· Hoe gaan bacteriën dood?

· Hebben bacteriën ook zintuigen, net zoals wij dat hebben?

· Hoe communiceren bacteriën met elkaar?

· Hebben bacteriën (naast de ziektes veroorzaken/bestrijden) ook andere functies of taken?

· Wat is er meer: goede of slechte bacteriën?

· Hoeveel bacteriën zijn er eigenlijk?

· Is er iets waar geen bacteriën op zitten?

· Zijn er bacteriën die nog niet onschadelijk gemaakt kunnen worden?

· Wat is de grootste/kleinste bacterie die er (ooit) is/was?

· Maken bacteriën jou eigenlijk jou?

· Vond je dit leuke vragen over bacteriën?

· Welk stukje missen wij nog over bacteriën?

Wilt u alstublieft zoveel mogelijk van de vragen proberen te beantwoorden?

Met vriendelijke groet Sam en Lennard.

Berichten: 12.262

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Zo, dat zijn er nogal wat zeg ;)
 
Vooruit, eentje:
 
· En kunnen bacteriën zelf eigenlijk wel ziek worden?
 
Ja, dat kan, ze kunnen worden geinfecteerd door fagen (virussen die bacterien infecteren ipv planten of dieren). 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Bacteriën zijn erg dom, ze hebben geen hersenen. Ze passen zich net zoals elke ander organisme zich aan aan hun omgeving en zijn aan evolutie onderhevig. Dus ja, vroeger waren er inderdaad andere bacteriën (heeel vroeger).
 
lang niet alle ziektes worden door bacteriën veroorzaakt, er zijn juist heel veel goede bacteriën op je huid (met een moeilijk woord 'commensale bacteriën). Ook zijn er veel bacteriën in je darmen, die helpen bij de vertering van je eten (daar komen scheten ook vandaan!). Zolang je immuunsysteem gewoon goed z'n werk doet, zullen de meeste bacteriën je niet ziek maken. Dit veranderd echter compleet wanneer je je niet zo lekker voelt, slecht slaapt, of een andere ziekte hebt.
 
Een Elisa test is geen bloedonderzoek. Het toont slechts de aanwezigheid van bepaalde eiwitten aan. Dit kan natuurlijk voor bacterie eiwitten zijn. Echter als je bacterien in je bloed hebt, dat is over het algemeen een heel slecht teken. Bacteriën kunnen op vele manieren dood gaan, bijvoorbeeld hitte of pH. Ook in je lichaam zullen kunnen slechte bacteriën door je immuunsysteem worden gedood. Op alles waar je normaal gesproken mee in aanraking komt zitten bacteriën.
 
Thiomargarita namibiensis is de grootste bacterie ooit, soms bijna een millimeter groot (750 micrometer). Mycoplasma genitalium is de kleinste bacterie met 200 nanometer (dus 3750x zo klein als de T. namibiensis).
 
Bacteriën zijn belangrijk voor je leven, zonder bacteriën heb je geen kaas, geen yoghurt, geen goede spijsvertering. Zonder bacteriën kan je niet leven!
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Geweldige vragen uit groep 7

· Nu we het er toch over hebben, weet u of bacteriën zijn gegroeid in hun leefgedrag (over generaties heen, net als dat bij mensen het geval is)?

 
bacteriën passen zich continu aan aan hun omgeving. Dat heet evolutie. En omdat bacteriën zich zo snel vermenigvuldigen kan die evolutie ook heel snel gaan. Dat merken we goed sinds we antibiotica hebben (stoffen waar bacteriën van doodgaan, zodat er bacterie-infecties mee kunt bestrijden) Heel veel van die antibiotica die we in de afgelopen eeuw (ongeveer) ontwikkeld hebben zijn niet of nauwelijks meer werkzaam omdat de bacteriën zich hebben aangepast en er nou tegen kunnen. Dat is een groot probleem in ziekenhuizen,, waar soms zieke mensen binnenkomen waarbij geen enkel antibioticum meer helpt, omdat ze besmet zijn met bijvoorbeeld MRSA, die bijna overal tegen kan. 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Er zijn veel meer bacteriën waar je niet ziek van wordt dan die je ziek kunnen maken.
Bacteriën worden soms ook gebruikt voor het maken van verschillende soorten eten en drinken als bijvoorbeeld:
 
  • yoghurt
  • zuurkool
  • kaas
  • droge worst
  • zuur bier
  • kwark
  • azijn
  • etc
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 2

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Leuk om al zoveel antwoorden te hebben! Bedankt alvast!

Berichten: 12.262

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Nog een aardige:
 
· Maken bacteriën jou eigenlijk jou?
 
Sort of. In de gemiddelde mens zitten iets meer bacterien dan menselijke cellen. Voorheen werd gedacht dat het tot 10x zoveel was, recenter onderzoek komt in de buurt van 1:1 tot 1:1.5. Gezien bacterien normaliter veel kleiner zijn dan menselijke cellen is het niet zo dat je voor de helft uit bacterien bestaat als je naar de totale massa kijkt oid, maar het blijft indrukwekkend. 
 
Deze bacterien vind je vooral in de darmen, en ook de nodige op de huid etc waar ze normalier geen probleem veroorzaken, en zeker bij de spijsvertering essentieel zijn om normaal eten te kunnen verteren. 
 
Dit soort bacterien -kunnen- je over het algemeen wel ziekmaken als er iets verstoord raakt of ze op de verkeerde plaats terecht komen (denk aan een opengescheurde darm oid) maar zijn normaliter in balans. 
 
De bacterien gebruikt in de productie van kaas, azijn of desembrood kunnen meestal niet zoveel kwaad, die overleven niet in de condities van het menselijk lichaam. Je kunt feitelijk gerust azijn drinken waarbij de bacterien nog bezig zijn alcohol in azijnzuur om te zetten... problemen krijg je wellicht door teveel azijn of alcohol, niet direct door de bacterien die een tripje door het maagzuur waarschijnlijk niet overleven. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Geweldige vragen uit groep 7

Marije75 schreef: 1)  Hoe gaan bacteriën dood?

2)  Hebben bacteriën (naast de ziektes veroorzaken/bestrijden) ook andere functies of taken?

3)  Is er iets waar geen bacteriën op zitten?

4)  Zijn er bacteriën die nog niet onschadelijk gemaakt kunnen worden?

5) Wat is de grootste/kleinste bacterie die er (ooit) is/was?
 
Ik zal deze vragen nog beantwoorden
 
1) Er zijn verschillende manieren om bacteriën af te doden. De meest bekende zijn: hitte, uitdroging, chemisch en biologisch. Eventjes een korte toelichting:
  • hitte veroorzaakt vervormingen in de eiwitten van de bacteriën, door deze vervormingen worden de eiwitten (denk maar hoe koken een kippenei verandert)  niet meer werkzaam en stopt de bacteriecel met werken
  • Ieder bekend levend organisme heeft water/vocht nodig om te kunnen leven, geen water - geen leven
  • Chemische afdoding vind plaats door ook weer aanpassingen aan de eiwitten plaats te laten vinden waardoor deze nutloos worden. Voorbeelden zijn: dikbleek (wat moeders thuis gebruikt in de badkamer), antibiotica, etc
  • biologische afdoding komt doordat of virussen (bacteriofagen) een bacterie kan gebruiken of door sommige enzymen welke de wanden van de bacteriën afbreken en zo de bacterie dood
2) zie hierboven reacties al, daarnaast zijn bacteriën zeer belangrijk in het opruimen van "afval" in de natuur, bij het wegrotten van bladeren en dode dieren zijn veel bacteriën betrokken waar de meeste nuttig werk doen.
 
3) bijna niets in de natuur is bacterie vrij enkel de binnenkant van een vulkaan met de lava zal vrij zijn. Mensen kunnen echter zelf  instrumenten en ruimtes bacterie vrij maken, denk maar aan een operatiekamer in een ziekenhuis, dit noemen wij dan steriel.
 
4) Als je iets heet genoeg maakt, dan zal elke bacterie sterven. Echter als je ziek bent is het nogal ongezond om jezelf in een badkuip kokend water te leggen om maar van de ziekmakende bacteriën af te komen.
 
5)Thiomargarita namibiensis is met recht de tot nu toe grootste gevonden bacterisoort met een grote van 0,1-0,3mm. Ter vergelijking, de kleinste bekende bacteriën zijn van het geslacht <i>Mycoplasma </i>welke 0,0003mm groot kunnen zijn.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer