Determinatietopic

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

Determinatietopic

insect.jpg
insect.jpg (48.84 KiB) 2489 keer bekeken
Ik kwam dit tegen op een plafon..

Weten jullie wat over dit vreemd en ranzig diersoort?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.349

Re: Determinatietopic

Ziet er uit als een zilvervisje of ovenvisje. Vrij algemeen in woonhuizen en in het geheel niet vies of ranzig (het eet voornamelijk plantaardige vezels).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zilvervisje
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

Berichten: 27

Re: Determinatietopic

het is een zilvervisje, houden volgens mij van een vochtig milieu omdat ik ze alleen op de badkamer ben tegengekomen.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.010

Re: Determinatietopic

Ik hou het eerder op een ovenvisje,voor een zilvervisje zijn de voelsprieten te kort tov. het lichaam.

De poten van een zilvervisje zijn ook minder opvallend, en het beesteke in de getoonde foto lijkt mij eerder bruin.

Berichten: 80

Re: Determinatietopic

Iedere natuurliefhebber heeft dat wel. Die ene libel die wel erg veel lijkt op het exemplaar in de determinatietabel maar toch een totaal andere vleugeladering heeft! Die vlinder, is dat nu een zwartsprietdikkopje of een geelsprietdikkopje? Omdat ook determinatie tot de wetenschap behoort dacht ik dat het een goed idee zou zijn om een nieuw topic op te starten waar men terecht kan met determinatieproblemen.

Ik kan even goed zelf beginnen met de eerste vraag. Gisteren heb ik een sluipwesp gevangen waarvan de deteminatie erg moeizaam is verlopen. Afgaande op de bouw en het kleurpatroon ga ik voor de Ichneumon suspiciosus. Het probleem is dat de Ichneumonidae antennes hebben met meer dan 16 segmenten, en dat het gevangen exemplaar mijns insziens redelijk korte antennes heeft. Ik heb de segmenten niet geteld en toen ik de vleugeladering wilde bestuderen om uitsluitsel te krijgen is ze jammer genoeg ontsnapt. Iedereen maakt wel eens een fout!

Er zijn geen foto's gemaakt maar het naslagwerk dat ik voor de voorlopige determinatie heb gebruikt is Elseviers Insektengids (voor West-Europa) van Michael Chinery. De desbetreffende afbeelding is te vinden op blz. 294, plaat 38, nr. 5. Foto's op internet lijken niet echt op het gevonden exemplaar omdat er tussen de eerste en de tweede gele bande een zwarte band zit, die duidelijk te zien is in het boek.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en kom maar op met die andere te determineren dieren/planten!
Desalniettemin sommeerde de accountant-administratieconsulant het achenebbisje jongetje te zandzeepsodemineraalwatersteenstralen.

Berichten: 590

Re: Determinatietopic

Ik heb een practicum determinatie van insecten gehad dus ik weet hoe moeilijk de determinatie van insecten kan zijn. Een tip is wel om het beestje dood te maken, dat scheelt veel, maar ja, dat wil ook weer niet iedere natuurliefhebber...

Tijdens dat practicum hadden we een determinatieboekje speciaal voor insecten, ik weet alleen niet hoe het heet, maar het kan niet al te moeilijk zijn om het op te sporen. Het is i.i.g. wel handiger om een determinatieboekje te gebruiken dan alleen gebruik te maken van een insectenboekje, insectenboekje als aanvulling is natuurlijk het best...

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: Determinatietopic

en sluipwespen zijn uitermate moeilijk te determineren, door de moeilijkheid om ze te determineren en door het feit dat er nog geen goede gidsen bestaan met alle soorten in. Het kan zeer goed zijn dat jou soort er gewoon niet instaat.

xd

Berichten: 127

Re: Determinatietopic

Hallo even een vraagje :)

Ik was vanmorgen in het zonnetje het vuilnis naar buiten aan het brengen toen ik een zwart dingetje over de straat zag gaan, ik dacht dat het gewoon een stukje vuil was en liep door maar toen ik dichterbij kwam vervormde het 'object'..

Dus ik zette mn vuilniszakken aan de kant een ging even door de knieen. Het zwarte object bleek een insect te zijn.

zwart ongeveer een duim lang en redelijk hoog op de poten. Het hoofd leek op een oversized mierenhoofd maar wat nog het meeste opviel was het achterlijf. Het leek wel uit segmenten te bestaan en als het insect loopt is het achterlijf gestrekt maar bij gevaar (een jongen met vuilniszakken die te dicht in de buurt komt) vormen die segmenten een soort krul omhoog, beetje zoals een schorpioen die zijn achterlijf dreigend omhoog brengt. Daar zat ik dus gehurkt op straat te kijken naar een diertje in doodsangsten totdat er een auto voorbij kwam en zowel ik als het insect zich uit de voeten maakten.

Wie weet hoe dit insect heet? Ik had het nog nooit gezien

gr,

E.T
Lawamena hitihala lawamena haulala

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Determinatietopic

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stinkende_kortschildkever

Een kortschildkever!

Heeft onder die korte halve schildjes zelfs vleugels.

Prachtig beestje.
"Pfff... Facts. You can prove anything with facts" -

Homer Simpson

Berichten: 127

Re: Determinatietopic

jep dat is em, mooi beestje dat is het zeker. alleen gek dat ik de Stinkende kortschildkever nog nooit gezien had

Misschien slenter ik nooit, kijkende naar de grond :)
Lawamena hitihala lawamena haulala

Berichten: 2

Re: Determinatietopic

Goeiedag,

Ik woon in midden-Portugal, en we hebben hier een paard en pony's buiten lopen. Ze worden regelmatig belaagd door dazen/paardevliegen in verschillende vormen/kleuren/maten (ik ken ze inmiddels allemaal wel).

Vandaag echter werd het paard geteisterd door een vlieg die ik niet eerder heb gezien, en wiens steek het paard erg in paniek bracht. Het moet erg veel pijn hebben gedaan want het paard gallopeerde heen en weer om de vlieg van zich af te krijgen (bij de 'normale' paardevliegen/dazen doet hij dat nooit), maar het insekt bleef om hem heen zweven. Pas nadat hij zo'n 100 meter had gerend en in zijn stal kwam was hij ervan verlost. Enige tijd later zag ik de vlieg bij één van de pony's, en heb hem gelukkig dood kunnen slaan.

Wat ik verder kan vertellen is dat hij onder het paard/pony zweeft, een goede plek zoekt, vervolgens zijn achterlijf krult, en dan steekt met zijn achterlijf (!).

Kan iemand deze vlieg identificeren, en wat meer informatie geven (ook over de gevolgen van de steek).

Afbeelding

Afbeelding[/img]

Berichten: 150

Re: Determinatietopic

Vermoedelijk is het een van de paardehorzels (Gasterophilidae), maar wil je ze de volgende keer een beetje voorzichtiger doodslaan?

ik citeer Elseviers Insektengids (p. 267):

De larven zijn parasieten van paarden en hoewel ze niet steken schijnen ze hun gastheer veel meer van streek te brengen dan de stekende dazen. De eieren worden opgelikt, ontwikkelen zich in de maag en de larven komen later met de faeces weer naar buiten. Een zware aantasting kan een ernstige verzwakking van de gastheer tot gevolg hebben. In NL komen vier soorten voor; welke soorten in Portugal voorkomen moet te vinden zijn op de site van Fauna Europaea.
The difficulty lies not in new ideas, but in escaping from the old ones (Keynes)

Berichten: 2

Re: Determinatietopic

Bedankt voor je antwoord!

Ja, je hebt zeerwaarschijnlijk gelijk. Het paard werd dus vermoedelijk niet gestoken, maar raakte in paniek door de aanwezigheid van de vlieg.

Heb even "ge-Googled" en er is voldoende informatie te vinden over deze vliegen en de behandeling van paarden nadat de vlieg eitjes in de vacht heeft gelegd.
... maar wil je ze de volgende keer een beetje voorzichtiger doodslaan?
haha, ik vond het even belangrijker dat de vlieg dood was dan dat hij presentabel was voor een fotosessie. :)

Berichten: 38

Re: Determinatietopic

Ik betwijfel of het hier om een Gasterophilus intestinalis gaat. Deze horzel lokt niet zulke reacties uit bij een paard. Het is door de jeuk die de larven verwekken dat paarden (of pony's) zich op die plaatsen gaan likken of bijten en zo de larven binnenkrijgen, onbewust. De larven zetten zich eerst een aantal weken vast in de tong van het paard en verplaatsen zich dan via de slokdarm naar maag en darmen, waar ze zich zo'n 10-tal maanden zullen vasthechten aan het slijmvlies en daarna via faeces het lichaam verlaten. En het is overigens nogal laat voor de besmetting met een parasiet zoals de Gasterophilus intestinalis-larve, ookal is het in Portugal nog warmer op dit moment. Maar ik kan zonder determinatie niet zo zien om welke soort het dan wel gaat.
POST-DOCTORAAL ONDERZOEK:

Methods of communication used by Mammalia (voorlopige titel)

Berichten: 2

Re: Determinatietopic

Kan iemand vertellen wat voor beest dit is:

Afbeelding

Afbeelding

Het heeft geen (zichtbare) poten, gevonden op een struikblad in NL.

Het had zich m.i. vastgebeten in een ander insect en verorberd, het heeft een zuigmond en beweegt zich voort als een rups, 4-5mm lang.

b.v.d.

Reageer