Enzympotentieel voor koolstof-silicium verbindingen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Enzympotentieel voor koolstof-silicium verbindingen

Enzymen zijn eiwitten met de bijzondere eigenschap dat ze de activatie-energie van vele reacties verlagen en zo als katalysatoren gekenmerkt worden. Zonder enzymen zal er geen leven zoals wij die kennen kunnen bestaan. Echter binnen de algemene chemie zijn enzymen vaak niet de meest efficiënte katalysatoren, en worden meestal andere soorten gebruikt als bijvoorbeeld metalen als nikkel, polonium en paladium of sterke zuren en basen als zoutzuur of kaliumhydroxide.
 
Afbeelding
een schematisch overzicht van een paladium auto katalysator
 
In verschillende producten die de mensheid kent als bijvoorbeeld verf en medicijnen zitten koolstof-silicium verbindingen. Deze verbinding komt in de natuur nagenoeg niet voor en wordt doorgaans geproduceerd door de mens met synthetische katalysatoren. Dankzij een vergeten bacteriecultuur in een koelkast ontdekte een team van de California Institute of Technology dat het enzym cytochrome c van de thermofiele bacterie Rhodothermus marinus juist deze koolstof-silicium binding kon maken, hoewel nog niet erg efficiënt.
Na het analyseren van R. marinus is het de onderzoekers gelukt om in slechts 3 mutatie rondes een cultuur te creëren welke een effectieve versie van het cytochrome c enzym kan maken. Deze nieuwe versie is een grove 15x efficiënter dan de gangbare synthetische katalysatoren voor het vormen van de koolstof-silicium bindingen en is door zijn bron bacterie ook nog eens thermostabiel en kan dus een kookproces hebben. Mocht dit enzym commercieel beschikbaar komen dan kan dit positieve gevolgen hebben voor de producties van verven en coatings tot medicijnen en (medische)implantaten.
 
Voor meer informatie, lees:
https://www.sciencenews.org/article/enzyme-forges-carbon-silicon-bonds-little-human-help
 
http://science.sciencemag.org/content/354/6315/1048
 
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Enzympotentieel voor koolstof-silicium verbindingen

Dank voor weer een mooi geschreven bijdrage.
 
Enzymen gaan volgens mij toch nog steeds de toekomst zijn. Het lijkt oud nieuws, maar staat juist nog erg in de kinderschoenen.
Het is toch echt een toeval-spel, zoals ook dit weer bewijst. En lang leve de stagiair.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer