Rond "de" 9 graden

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Rond "de" 9 graden

Waar de ene weerman/vrouw uitbundig het woordje "de" gebruikt laat de ander deze weg.

Ik zoek me scheel maar kan nergens een verklaring vinden wat juist is.

Kan iemand mij uitleggen wat het moet zijn, ben ook benieuwd naar de redenering erachter.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Rond "de" 9 graden

Het is niet beperkt tot weersvoorspellingen. Ander voorbeeld: dit schilderij gaat vermoedelijk zo rond de honderd euro opbrengen.

Berichten: 373

Re: Rond "de" 9 graden

Ik ben geen taalkundige, maar zou het kunnen dat het te maken heeft met het opmeten van hoeveelheden met een meetlat? De afstand komt dan uit rond "de negen" (= het streepje dat een afstand van 9 eenheden aangeeft) op de lat.

Gebruikersavatar
Berichten: 7.463

Re: Rond "de" 9 graden

Erik Leppen schreef: Ik ben geen taalkundige, maar zou het kunnen dat het te maken heeft met het opmeten van hoeveelheden met een meetlat? De afstand komt dan uit rond "de negen" (= het streepje dat een afstand van 9 eenheden aangeeft) op de lat.
 
Door het toevoegen van het woordje "de" krijgen de aangegeven temperatuur of prijs inderdaad iets van een ijkpunt. In gedachten wijs je daar dan naar en zeg je: kijk daar heb je 9 graden (of honderd euro) en in die omgeving zal de feitelijke waarde waarschijnlijk gaan uitkomen. Laat je "de" weg dan lijkt het alsof "rond" een nadere bepaling van "9 graden" (of "honderd euro") inhoudt, wat onzinnig zou zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.521

Re: Rond "de" 9 graden

Grammaticaal wordt het in ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst) zo uitgelegd: "In voorzetselconstituenten met een bepaald hoofdtelwoord die een hoeveelheid uitdrukken die groter, kleiner of ongeveer zo groot is als de door het telwoord aangeduide hoeveelheid, kan of moet een bepaald lidwoord gebruikt worden. Het gaat om de voorzetsels: boven, over en in ('groter/meer dan'); beneden, onder, binnen en tegen ('kleiner/minder dan'); rond en de combinatie om en nabij"
 
De link naar het stukje in ANS geeft voorbeelden.

Berichten: 12.262

Re: Rond "de" 9 graden

Maar bij temperatuur is het dus optioneel, "het is rond 8 graden buiten" is gewoon correct. Meestal is dit woordgebruik wel eenvoudig te omzeilen, je kunt er ook "ongeveer 8 graden" van maken. 
Victory through technology

Berichten: 656

Re: Rond "de" 9 graden

"Circa 8 graden" dan mag je er geen lidwoord voor zetten. 

Berichten: 2

Re: Rond "de" 9 graden

Dank jullie wel voor de reacties. Als ik het goed begrijp mag het bij mijn voorbeeld met en zonder het lidwoord ervoor.

Nu snap ik waarom het verschillend toegepast wordt. En ik zal moeten accepteren dat het lidwoord er soms voor geplaatst wordt.

De ergernis van de gebruikte "de" in dit verband zal ik proberen te laten varen.

 

Reageer