Textiel kleuren met bacterieen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4

Textiel kleuren met bacterieen

Hallo,

Ik zou graag experimenteren met het kleuren van textiel met behulp van bacterieen. Ik heb heb uitgezocht hoe dit moet (agar in petrischaal) en een aantal soorten gevonden die kleur afgeven. Hoe kom ik aan deze soorten? Liefst mooie kleuren. Onderaan heb ik een lijstje bijgevoegd. Ik zou heel blij zijn als iemand mij hierover kan adviseren. Alvast heel erg bedankt! Groet, Astrid

Examples of Bacterial Pigments

Purple: Spirillum rubrum

Violet: Chromobacterium violacein

Indigo: Janthinobacterium lividum

Blue: Streptomyces coelicolor

Green: Chlorobium tepidum

Yellow: Xanthomonas campestris

Orange: Sarcina aurentiaca

Red: Serratia marcescen

Brown: Rhiobium etli

Black: Prevotela melaninogenica

Golden: Staphylococcus aureus

Silver: Actinomyces sp.

White: Staphylococcus epidermidis

Cream: Proteus vulgaris

Pink: Micrococcus roseus

Maroon: Rugamonas rubra

Fluorescent blue/green: Pseudomonas aeruginosa

Fluorescent yellow: Pseudomonas fluorescens

Artificial vs. Natural Pigments

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Hoewel veel van deze bacterieën eenvoudig te vinden zijn in de omgeving, zal een reinkweek lastig worden. Je bent waarschijnlijk het best af om bijvoorbeeld bij de ATCC aan te kloppen. Deze makkers verkopen een hele lange lijst aan bacterieën.
 
Afhankelijk van de soort kunnen de kweek condities ook flink verschillen. Om een hogere opbrengst te krijgen zal je in ieder geval uiteindelijk van een agar kweek naar een bioreactor moeten gaan.
 
Ik hoop dat je de bacterieën niet direct op de kleren wilt smeren maar op de een of andere manier de kleurstoffen uit de bacterie wilt onttrekken?
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Pas A.U.B. verschrikkelijk op. Enkele van deze bacteriën zijn bekende pathogenen. daar kan je dus flink ziek van worden.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Bedankt voor jullie vlotte reacties.

Mijn bedoeling is om gevouwen lapjes dunne stof in grote petrischalen te leggen. Het gaat mij niet om een hoge opbrengst maar om het experimenteren met verschillende kleuren. Ik zal eens bij de ATTC gaan kijken en daarbij opletten welke pathogene soorten ik beter kan vermijden. Is een bioreactor voor mij te realiseren? Ik heb geen idee wat dat is en hoe dat werkt. Is dat eenvoudiger dan reinkweek? Het lijkt mij leuk juist deze bacterieen uit mijn omgeving te halen. Waarschijnlijk niet eenvoudig voor mij als leek (besmetting met andere bacterieen, schimmels..?) Welke soorten zijn het eenvoudigste en goedkoopste te realiseren?

Vriendelijke groet, Astrid

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Ik heb even gekeken bij de ATCC. Te duur voor mij, helaas!

Groet, Astrid

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Ik weet natuurlijk niet wat je budget of kennis is, maar een bioreactor zal lastig worden. Dit zou nuttig kunnen zijn als je veel bacterieën wilt groeien, en hier vervolgens een kleur uit proberen te isoleren.
 
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden: Je zal met elke kweek schoon moeten werken, dwz het voorkomen van contaminaties. Hiervoor gebruik je een bunsenbrander, alcohol, handschoenen etc. Verder zal je de VML (veilige microbiologische technieken) in ogenschouw dienen te nemen.

Een lapje stof op een agar plaat leggen dat kan natuurlijk, maar je zal er geen stof mee kleuren. Verschillende kolonies vormen op je stof. Dit zou ik als biologisch gevaarlijk materiaal bestempelen en voor verbranding af laten voeren. Het hangt er natuurlijk ook van af wat je met deze lapjes stof wilt doen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Textiel kleuren met bacterieen

Bedankt Wouter! Het wordt ingewikkeld, daar was ik al bang voor. Ik ben vanuit mijn vakgebied (mode en textiel) gefascineerd in nieuwe technieken en materialen. Met name biodesign in textiel. Ik vind dat echt ongelooflijk interessant. De lapjes wil ik gebruiken als demonstratie materiaal voor gastlessen die ik hierover geef. Ik woon vlakbij Enschede. Misschien moet ik eens contact opnemen met het lab op de Universiteit Twente? Als ik zo jouw verhaal lees denk ik dat ik het met een beetje klooien in mijn eentje niet ga redden. Heb de middelen, het budget en de kennis niet. Maar anyway, heel erg bedankt!

Hartelijke groet, Astrid

Reageer