[scheikunde] Zuurtitratie van Cola

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Zuurtitratie van Cola

Hey,
 
Voor het vak scheikunde moet ik zelf een practicum voorbereiden. Hierbij moeten we koolstofdioxide uit Coca Cola zien te halen. Ik weet zelf hoe ik dit moet doen. Maar ik zou niet weten hoe ik kan controleren of alle koolstofdioxide daadwerkelijk uit de cola is verwijdert. Heeft iemand een idee hoe ik dit het best zou kunnen aanpakken?
 
Voor dit practicum moet ik zelf ook natronloog kunnen maken. Natronloog is de uiteindelijke oplossing van natriumhydroxide (NaOH). De molariteit van natronloog moet in de buurt zijn van 0,02 M. Iedereen die mogelijke oplossingen heeft, is welkom.
 
Alvast bedankt,
 
Julie

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.234

Re: Zuurtitratie van Cola

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
 
Voor het verwijderen van de koolzuur, zie: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/201672-co2-uit-coca-cola-halen/
 
Voor de natronloog oplossing, Als 1 liter oplossing van 1 Mol gemaakt wordt door de molmassa in grammen op te lossen in 1 liter water. Als jij opzoekt hoeveel de molmassa is van NaOH, hoeveel gram per liter moet je dan oplossen om 0,02Mol oplossing te maken?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Zuurtitratie van Cola

Ik voeg toch nog even iets toe. Ik vermoed namelijk dat jij ook de opdracht gekregen hebt om die 0,02M vast te stellen...te "stellen", zoals we dat in scheikunde-taal noemen.
Zeker bij natronloog is wat je afweegt eigenlijk nooit zuiver. Dus zoek eens op "titer stellen" en/of "oertiterstof". Kom je vast een heel eind mee.
 
Hoe je echt vast kan stellen dat er geen koolzuur meer is.....volgens mij niet zomaar te doen. Ik vermoed dat dit net zo is als met het schoonmaken van je glaswerk...je mag aannemen dat na drie keer spoelen er geen wateroplosbaar vuil meer is.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer