Een andere manier om de interferometer te begrijpen?

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 647

Een andere manier om de interferometer te begrijpen?

Dit topic is een subtopic van het topic 'op welk principe werkt een interferometer?
 
het betreft vraag 4: Zou de hierboven beschreven opstelling bestaan uit voldoende grote spiegels, wat ziet men dan als men er door kijkt naar een beeld / object aan de andere kant?
 
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/200744-op-welk-principe-werkt-een-interferometer/?p=1068033
 
 
Ik wil graag een andere visie op een interferometer presenteren dan de gangbare. In deze visie beschouw ik de spiegels in de interferometer niet als 'muren' die een lichtgolf weerkaatsen, maar als echte 'spiegels' die een heel spiegelbeeld creëren, zoals jij die ook ziet als jij zelf in een spiegel kijkt.
 
In deze visie wordt de lichtstraal komend van de lichtbron eerst gesplitst in de beamsplitter. Van 1 origineel beeld worden twee nieuwe beelden gemaakt. 1 beeld is eigenlijk precies hetzelfde als het originele beeld, maar minder lichtsterk. Het tweede beeld is spiegelbeeldig aan het originele beel en ook minder lichtsterk. 1 laserbron is nu dus veranderd in twee min of meer gelijke laserbronnen.
 
Deze twee laserbronnen worden nu elk naar een eigen spiegel gestuurd (onder 90 graden) en door deze spiegels weerkaatst. Zou je dit willen visualiseren dan zie je na weerkaatsing twee spiegelbeelden van de ruimte met laserbron uit verschillende richtingen (onder een hoek van 90 graden). Het ene beeld is twee keer gespiegeld (en dus gelijk aan het originele beeld), en het andere beeld is slechts 1 keer gespiegeld, en dus spiegelbeeldig aan het originele beeld. Deze twee beelden zijn nu weer terug op weg naar de beamsplitter.
 
Bij de beamsplitter worden de twee beelden terugkomend van de twee spiegeltjes weer samengevoegd tot 1 beeld. Het beeld dat al 2 keer gespiegeld was passeert min of meer recht door de beamsplitter. Het beeld dat nog maar 1 keer gespiegeld was wordt door de beamsplitter nog een keer gespiegeld. De twee beelden worden op deze wijze weer samengevoegd tot twee beelden die (vrijwel) over elkaar liggen. Dat wil zeggen, met de stelschroef kun je de afstand van 1 spiegeltje stellen(veranderen) waardoor het ene beeld net iets voor of net iets achter het andere beeld terecht komt. Dit verschil tussen beide beelden leidt tot een interferentiepatroon dat geprojecteerd kan worden als een lichtvlek met rimpels (fringes) op een wit scherm. Door te draaien aan de stelschroef verandert het patroon van de rimpels (fringes)
het heeft alleen zin om veel fouten te maken als je er iets van op steekt

Gebruikersavatar
Berichten: 647

Re: Een andere manier om de interferometer te begrijpen?

Door deze manier van visualiseren hoop ik een eventueel dopplereffect beter te kunnen begrijpen. Dan moet ik nog begrijpen hoe een doppler-effect er uit ziet als het door een spiegel gespiegeld wordt. En ik moet weten wat voor effect een eventuele eigen snelheid van de spiegel kan hebben op het gereflecteerde beeld. En combinaties van die twee. Dit alles natuurlijk in de klassieke mechanica, zonder de relativiteitstheorie te gebruiken.
het heeft alleen zin om veel fouten te maken als je er iets van op steekt

Reageer