Grignard-reactie met aceton?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 164

Grignard-reactie met aceton?

Geachte,
 
Weet iemand waarom ik zeer weinig vind over Girgnard-reacties met aceton? Het is een carbonyl-verbinding dat zeer veel wordt gebruikt als solvent en zeer goedkoop is. Ik ben momenteel bezig over een werkje over de grignard-reactie en vroeg me af waar om dit bijna nooit gebruikt wordt als reagens. Of er is toch geen literatuur over te vinden.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Grignard-reactie met aceton?

Gei die zoekt, moet in het Engels zoeken.
 
https://scholar.google.nl/scholar?hl=en&q=grignard+reagents&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp=&oq=Girgnard
 
ik vermoed dat hier wel wat interessants tussen staat.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Re: Grignard-reactie met aceton?

GIP_Dockx_Literatuurstudie.pdf
(1.32 MiB) 405 keer gedownload
 <-- Dat is het werkje dat ik gemaakt heb over de Grignard-reactie. Ik heb verschillende artikkels gelezen over de Grignard-reactie en ik ben nooit aceton tegengekomen als reagens. Ik weet hoe Grignard-reacties werken en theoretisch zou het volledig mogenlijk zijn om het met aceton te doen. Ik vind er gewoonweg niks over.

Berichten: 203

Re: Grignard-reactie met aceton?

 
Dat kan natuurlijk doordat de produkten die op deze manier gemaakt kunnen worden relatief duur kunnen zijn tov andere processen. Bovendien is een grignard reactie op iets grotere schaal wat lastig. Ook mbt veiligheid.  
 
Of er is geen vraag -om wat voor een reden ook- naar deze produkten.
 
Chemisch gezien weet ik het niet zeker maar ik zou me kunnen voorstellen dat de H-atomen iets eerder van de aceton worden geplukt in een soort zuur base reactie met het grignard reagens en dan condensatie produkten geven.
Maar het zijn allebei dingen die ik niet zeker weet.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Grignard-reactie met aceton?

1vraag schreef:AfbeeldingGIP_Dockx_Literatuurstudie.pdf  <-- Dat is het werkje dat ik gemaakt heb over de Grignard-reactie. Ik heb verschillende artikkels gelezen over de Grignard-reactie en ik ben nooit aceton tegengekomen als reagens. Ik weet hoe Grignard-reacties werken en theoretisch zou het volledig mogenlijk zijn om het met aceton te doen. Ik vind er gewoonweg niks over.
Zoeken op Grignard acetone met de gewone Google levert best een paar resultaten op. Niet van wetenschappelijke artikelen, maar dat valt ook niet zo te verwachten. Zoals je zelf al aangeeft is een Grignard-reactie met aceton niets bijzonders, dus waarom zou iemand daar wetenschappelijk onderzoek naar doen?
 
Als je specifiek naar zo'n reactie op zoek bent zou je een wetenschappelijke zoekmachine moeten gebruiken, bijvoorbeld SciFinder. Daar kun je specifiek zoeken op reacties, met bijvoorbeeld aceton als reactant en magnesium als reagens, dan zit je al gauw aan Grignard-reacties. Ook Reaxys is een geschikte zoekmachines om bestaande syntheses te vinden.
 
Voor de rest zal een Grignard-synthese met aceton in de praktijk niet zo heel veel gebruikt worden. Dat heeft er vooral mee te maken dat er maar een beperkte groep stoffen mee gemaakt kan worden (tertiaire alcoholen met 2 CH3-groepen op het tertiaire C-atoom), en de reactie niet erg prettig is op grotere schaal. Als er andere manieren zijn om dergelijke stoffen te maken zullen die vaak voor de hand liggen. 
 
Chemisch gezien is er in ieder geval geen beperking, Het klopt dat het Grignard-reagens kan optreden als base, die een H-atoom van de CH3-groepen afpakt. Echter, de C=O groep is een veel beter elektrofiel dan de genoemde H-atomen, waardoor het optreden van deze zuur-basereactie nauwelijks zal voorkomen. Voor zover deze voorkomt, wordt daarbij een deeltje gevormd dat minder reactief is dan het Grignard-reagens zelf, dus doorreageren zal ook niet gebeuren. Het deeltje dat gevormd wordt is een enolaat, dat op het eind van de reactie weer geprotoneerd wordt, waardoor uiteindelijk terug aceton gevormd wordt. Mocht dit optreden, dan is het effect dus niet veel anders dan wanneer de reactie niet volledig verloopt. 
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Grignard-reactie met aceton?

Marko schreef: Als je specifiek naar zo'n reactie op zoek bent zou je een wetenschappelijke zoekmachine moeten gebruiken,
 
Daarom gaf ik ook voor het gemak een link naar Google/Scholar. Ik gebruik die vaak voor wetenschappelijke artikelen te zoeken.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Grignard-reactie met aceton?

Google Scholar is een leuke Google-functionaliteit voor eenvoudige zoekopdrachten binnen wetenschappelijke literatuur, maar het is geen wetenschappelijke zoekmachine. Het mist de functionaliteit die voor deze situatie nodig is, en levert daardoor in dit geval helaas niets meer dan een hoop bomen waardoor het bos niet meer zichtbaar is. 
 
En dat terwijl de gewone Google op de eerste pagina dit voorschrift toont:
 
http://www.linfield.edu/assets/files/chem/Courses/CHEM%20322/1Grignard_reaction_2015.pdf
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 164

Re: Grignard-reactie met aceton?

Er zijn 2 grote redenen waarom dit niet of toch niet veel gedaan wordt.
 
1. Ik ga niet in detail gaan waarom maar het komt erop neer dat aceton minder goed werkt in nucleofiele substituties doordat  onderandere de carbonyl groep tegenover andere carbonyl verbindingen vrij zwak is. (er zijn ook meer redenen waarom het minder goed werkt in deze soort reactie
2. De bekomen producten met Aceton als carbonyl in een Grignard-reactie zijn over het algemeen niet echt interessant.
 
Het kan dus wel gedaan worden maar je gaat een vrij slechte reactieopbrengst hebben en het bekomen product gaat best nutteloos zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Grignard-reactie met aceton?

Ik begrijp dit niet helemaal. Je stelt eerst een vraag en nu geef je een antwoord. Of is dit bedoeld als samenvatting van de eerdere antwoorden?
 
In het laatste geval: je samenvatting van punt 1 is te kort door de bocht, en: hou in de gaten dat het hier gaat over nucleofiele additie, geen substitutie. 
 
Het punt is niet dat de carbonylgroep zwak is, integendeel. Ten opzichte van veel andere alifatische ketonen is de carbonylgroep van aceton een beter elektrofiel, omdat er minder sterische hinder is, en minder inductieve stuwing van de omliggende C-atomen is.
 
Wat bij aceton wel het geval is, is dat een concurrerende zuur-basereactie eerder zal optreden dan bij vergelijkbare ketonen, omdat er simpelweg 6 H'tjes te kiezen zijn voor de betreffende base, en, omdat de beide CH3-groepen iets sterker zijn als zuur dan bijvoorbeeld een -CH2- groep.
 
Mijn gevoel is dat beide effecten elkaar nagenoeg opheffen, met andere woorden, dat nevenreacties in een reactie met aceton niet heel veel belangrijker zijn dan in reacties met andere alifatische ketonen. 
 
Het tweede punt lijkt me dan ook de belangrijkste reden.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 203

Re: Grignard-reactie met aceton?

als je veel last hebt van de base reactie, kun je er aan het eind van de reactie voordat je gaat opwerken iets verdund azijnzuur bij doen. Dit kan opbrengst verhogend werken. Tot mijn grote verrassing werkt het.

Reageer