[natuurkunde] kanaalscheiding

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 32

kanaalscheiding

Dag allemaal,

Ik loop vast met een natuurkunde opgave over kanaalscheiding en bandbreedte dit is de opdracht:

Een FM-Muziekzender zendt een draaggolf uit met een frequentie van 98,800 MHz. De muziek wordt meegezonden door de draaggolf met een bandbreedte van 30kHz te moduleren.

De gemoduleerde 15 kHz heeft, net als een snaar, boventonen, zoals 30 kHz, 45 kHz, 60 kHz etc. Hoge boventonen zijn veel zwakker dan lage boventonen.

- het eerstvolgende kanaal ligt 300 kHz verwijderd van het gegeven kanaal. Welke boventonen zullen dan zeker niet meer worden meegezonden?

Het antwoord luidt: 'De boventonen mogen een frequentie hebben van maximaal 150 kHz. Dat is de negende boventoon--> hooguit acht boventonen worden meegezonden.

Ik loop hier dus echt vast en ik snap de vraag eigenlijk ook niet zo goed, wat wordt er bedoeld met 'het eerstvolgende kanaal ligt 300 kHz verwijderd van het gegeven kanaal,' en wat betekent dit voor de boventonen.....

Groet,

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: kanaalscheiding

Teken een horizontale lijn, met daarop 2 verticale lijnen. De afstand tussen die 2 verticale lijnen is 300kHz. Teken links en rechts van elke lijn een rechthoek. De rechthoeken tussen de lijnen mogen mekaar niet overlappen. Hoe 'breed' kan elke rechthoek dan zijn ?
 
De 2 lijnen zijn de draaggolven, de rechthoeken errond het spectrum waarin je kan moduleren. (150kHz breed dus, links en rechts van elke draaggolf)
 
HTH
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: kanaalscheiding

"het eerstvolgende kanaal ligt 300 kHz verwijderd van het gegeven kanaal" betekent dat een andere zender een draaggolf heeft die 300 kHz hoger of lager is. Het is een gegeven.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: kanaalscheiding

Degene die dit vraagstuk heeft geformuleerd heeft niets van het onderwerp begrepen.
Ten eerste wordt er geen bandbreedte gemoduleerd. Door modulatie ontstaat bandbreedte, dat is wat anders. Vervolgens blijkt een signaal van 15 kHz te worden gemoduleerd. Dit is nu net de hoogste audiofrequentie die een FM-zender zoals hier bedoeld kan uitzenden. Van de genoemde boventonen is bij de uitzending dus geen sprake.
Maar ook wanneer een signaal zonder boventonen wordt uitgezonden ontstaan bij FM toch zijbanden op veelvouden van de modulatiefrequentie. Dit is een natuurkundig verschijnsel dat je niet kunt verhinderen. Het weghalen van deze zijbanden zou tot vervorming van de audio leiden. Dit zal daarom niet gebeuren en de zijbanden lopen gewoon door over het volgende kanaal. Dat dit bij ontvangst geen last geeft komt doordat bij detectie van FM-signalen de storing bij detectie sterk wordt onderdrukt.
 
Dit is typisch zo'n vraagstuk waarbij je moet proberen in te schatten wat de opsteller denkt dat het juiste antwoord is. Kennelijk denkt hij dat de zijbanden in dit geval worden veroorzaakt door boventonen van het signaal van 15 kHz en dat je kunt kiezen tot hoever je die door laat lopen. Dan denkt hij verder dat die zijbanden in het nabuurkanaal geheel onderdrukt moeten zijn. Vervolgens verwart de opsteller de termen kanalen en draaggolffrequentie. Hij geeft frequentieafstand tussen de kanalen. Daar heb je niets aan want je weet de breedte van het kanaal niet. We moeten dus maar aannemen dat de opsteller de frequentieafstand tussen de draaggolven bedoelt en dan het midden daartussen als grens van het ene en het volgende kanaal beschouwt.
Dat je de vraag eigenlijk niet zo goed snapt is heel begrijpelijk.
 
Dus even tellen welke 'boventoon' in het nabuurkanaal valt; de lagere mag je volgens de opsteller wel uitzenden.
Verder even opletten dat 2*frequentie de eerste boventoon is (wel de 2e harmonische).
dat wel natuurlijk

Berichten: 32

Re: kanaalscheiding

Super bedankt allemaal jullie hebben me hier heel erg mee geholpen!!

Reageer