[natuurkunde] Elektriciteit in huis

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 32

Elektriciteit in huis

Dag allemaal,

Ik had een vraag over de elektriciteit in huis. Kan iemand uitleggen waarom er wisselspanning wordt gebruikt in huis en niet gelijkspanning? Ook snap ik niet zo goed waar de fasedraad en nuldraad voor zijn. Ik snap dat de fasedraad de draad is waar de spanning op staat, maar betekent dit dan dat spanning zich verdeelt over de groepen/apparaten en dat er daarna 0V overblijft? Een heldere uitleg zou heel fijn zijn.

Alvast bedankt.

Groet,

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Elektriciteit in huis

Er wordt wisselspanning gebruikt omdat die makkelijk te transformeren is. Als ze in de centrale 230V zouden opwekken en dat direct naar de verbruikers zouden transporteren, dan moeten de kabels zeer dik zijn om de spanningsverliezen laag te houden. Daarom wordt elektriciteit over grote afstanden getransporteerd met hoogspanning, b.v. 150 kilovolt of 380 kilovolt. In een schakelstation wordt dat met een transformator omgezet naar 10 kilovolt. Ergens bij jou in de wijk staat een transformator die de 10 kilovolt transformeert naar 230 volt.
 
De nul heet nul omdat die bij de laatste transformator met de aarde wordt verbonden. De apparaten in huis zijn allemaal aangesloten tussen de fase en de nul.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Elektriciteit in huis

De belangrijkste reden voor wisselspanning is dat transformatoren kunnen worden gebruikt om de spanning te kunnen veranderen en om te isoleren. Die transformatoren vind je niet alleen in huis (wel steeds minder door de opkomst van schakelende voedingen) maar ook in de onderstations van het net.
Een tweede reden voor wisselspanning is dat schakelaars veel eenvoudiger kunnen zijn. Wanneer je een gelijkstroom onderbreekt, ontstaat een vlamboog waarvan de lengte afhangt van de spanning. Die boog moet doven en bij 230 V moet de afstand daarvoor al een aantal millimeters zijn. Grote schakelaars dus. Bij 50Hz-wisselspanning gaat iedere 10 ms de spanning naar 0 V. Hierdoor dooft bij wisselspanning die vlamboog vanzelf en worden de schakelaars sterk ontlast.
Op de fasedraad staat inderdaad de volledige spanning van 230 V. Die verdeelt zich niet, maar komt praktisch volledig (dus met 230 V) aan op alle gebruikers.  Willen die gebruikers ook energie uit het net halen, dan moet er stroom lopen. En die stroom moet dus weer retour. Daar is de nuldraad voor.
dat wel natuurlijk

Berichten: 32

Re: Elektriciteit in huis

Dankjulliewel!

Reageer