PE-LD 04

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

PE-LD 04

PE-LD 04 folie lag op een plaat acryl.
Folie is in contact gekomen met thinner.
Kan ik de 'opgeloste' folie van het acryl nog verwijderen zonder het acryl te beschadigen?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: PE-LD 04

Thinner bevat aromatische koolwaterstoffen.
 
Acryl is oplosbaar in aromatische koolwaterstoffen.
 
Of die PE-folie oplost in koude thinner weet ik niet. Heb je geprobeerd of een klein stukje PE-folie werkelijk oplost in koude thinner?
 
Zonder fotos is voor buitenstaanders niet duidelijk hoe het er nu uitziet.
 
Maar als die PE-folie oplost in thinner dan zal ook het acryloppervlak in aanraking gekomen zijn met de aromaten in de thinner en waarschijnlijk verweekt en versmolten zijn met de PE. Als dat gebeurd is zul je de PE niet kunnen losweken zonder de acryl te beschadigen.
 
Mocht je niettemin een onbedwingbare drang hebben om te experimenteren dan moet je een oplosmiddel gebruiken wat in ieder geval de acryl niet aantast. Altijd eerst even testen op een hoekje van het acryl.
Misschien dat met petroleumether of wasbenzine of lampenolie (kerosine) het huidige probleem iets minder erg gemaakt kan worden, maar koud betwijfel ik of het veel PE zal oplossen. Opwarmen is echter tricky want dan krijg je meer kans op een explosief luchtmengsel waarvoor één vonkje genoeg is om een ontploffing te veroorzaken. Zoiets best buiten doen dus, maar met dit koude weer is dat ook weer een probleem.
Cyclohexaan werkt waarschijnlijk iets beter dan petroleumether of wasbenzine, maar dat zul je niet in de kast hebben staan.

Berichten: 203

Re: PE-LD 04

Als je al die stoffen niet in de kast hebt staan kun je het met vet (fritureolie) proberen, maar dan moet de acryl plaat wel te reinigen zijn met zeep

Reageer