Invloedsfactoren op pH waarde

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 13

Invloedsfactoren op pH waarde

Hallo,
 
graag had ik geweten wat de invloed is op de pH waarde van limonades indien je er extra suiker of zout aan toevoegt.
 
Mijn vermoeden is dat je bij toevoeging van extra zout een lichte wijziging in de pH waarde zult krijgen omdat NaCl meer zal fungeren als buffer.
 
En bij toevoeging van extra suiker de pH waarde wel sterker wijzigt. Maar waarom is nog een vraag voor mij .....
 
Kan er mij iemand dit bevestigen ?
 
Dank !

Berichten: 772

Re: Invloedsfactoren op pH waarde

Limonades zijn vrij complexe mengsels. Hierdoor is de invloed van zout en/of suikertoevoegingen op de pH lastig te voorspellen. Je kunt de invloeden van beide componenten dan ook best experimenteel  nagaan.
 
Afgaande op de ingredientenlijst zul je opmerken dat een aanzienlijk aantal limonades citroenzuur en natriumcitraat bevatten. Indien beide componenten samen aanwezig zijn, vormen deze een citraatbuffer, waardoor de limonade een bufferende werking kan hebben. De mate waarop de bufferende werking optreedt is deels afhankelijk van de onderlinge verhoudingen citroenzuur en natriumcitraat. Hierdoor valt het te verwachten dat de toevoeging van suiker niet erg veel effect zal hebben op de pH van de limonade.
 
Wat in ieder geval vaststaat is dat NaCl niet zal fungeren als een buffer. Buffers kunnen slechts gevormd worden wanneer een zwak zuur gemengd wordt met zijn geconjugeerde base (of omgekeerd). NaCl is een zout, afgeleid van een sterke base (NaOH) en een sterk zuur (HCl) en bezit dus geen bufferende werking. De pH van dergelijke zout is altijd neutraal (pH = 7), onafhankelijk van de concentratie van het zout.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: Invloedsfactoren op pH waarde

Zoals hierboven al geschreven: NaCl is geen buffer en zal geen invloed op de pH hebben. Maar het zout wat je in de supermarkt koopt zal nooit 100,000 % zuiver NaCl zijn dus wellicht is er bij toevoegen toch een minieme invloed op de pH.
 
Zuivere kristalsuiker (sacharose, sucrose) kan een heel kleine invloed hebben op de pH want vanwege de aanwezige OH-groepen kan het zowel als een zeer zwak zuur of een zeer zwakke base optreden, afhankelijk van de pH waarin het zich bevindt. Ik vermoed daarom dat het de pH van de drank ietsje dichter naar 7 zal trekken, maar o zo weinig. De belangrijkste invloed van suiker toevoegen zal echter komen van eventuele verontreinigingen in de suiker. De suiker die je in de supermarkt koopt is immers nooit 100,000 % zuiver. Als je bruine suiker (dus met relatief veel verontreinigingen) zou gebruiken zal de invloed op de pH groter zijn dan bij witte kristalsuiker.
 
Invloed van zout of suiker op pH is dus miniem en vooral afkomstig van eventuele verontreinigingen.
 
Wel is het zo dat toevoegen van zout of suiker invloed heeft op de oplosbaarheid van gassen in een vloeistof. Als men het toevoegt aan koolzuurhoudende drank zal de oplosbaarheid van CO2 afnemen en een deel zal daardoor als bubbels vrijkomen waardoor de pH wat kan stijgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 13

Re: Invloedsfactoren op pH waarde

bedankt voor jullie antwoorden !!

Reageer