[scheikunde] Verschil bindingen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 32

Verschil bindingen

Goedendag,

Ik loop nu al een tijdje met een probleem, ik begrijp het verschil niet tussen molecuulbindingen, vanderwaalsbindingen, dipool-dipoolbindingen, atoombindingen en ionbindingen. Kan iemand me dit uitleggen? Ik weet echt niet hoe ik ze uit elkaar moet halen.
Er is een vraag bijvoorbeeld, op de tekening is de structuurformule van CCl2F2 getekend, koolstofatoom dus in het midden en omringd door 2 fluor-atomen en 2 chloor-atomen. Nu luidt de vraag: welk type bindingen wordt verbroken als deze stof verdampt? Het antwoord is de vanderwaalsbindingen of molecuulbindingen. Maar ik snap dus niet waarom.

Gebruikersavatar
Berichten: 421

Re: Verschil bindingen

Als de stof verdampt ondergaat het een fysische verandering en niet een chemische verandering. Er worden geen bindingen tussen atomen in het moleculen gebroken want dat is een chemische verandering. De aantrekkingskrachten tussen de moleculen in de vloeistoffase worden overwonnen zodat de stof naar de dampfase gaat. Die krachten zijn vanderwaalskrachten.

Atoombindingen en ionbindingen zijn intramoleculaire krachten(krachten tussen de atomen in een molecule). Vanderwaalskrachten, dipoolkrachten en H-bruggen zijn intermoleculaire krachten ( krachten tussen moleculen)

Berichten: 32

Re: Verschil bindingen

Wow, goede uitleg. Super bedankt!

Reageer