kaliumthiocyanaat en zuur

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

kaliumthiocyanaat en zuur

Ik had een vraagje over kaliumthiocyanaat. Ik heb proefvoorschriften gezien met kaliumthiocyanaat. Nu heb ik gelezen dat deze stof niet in contact moet worden gebracht met zuren, omdat er dan giftig gas kan ontstaan. Echter deze proeven worden uitgevoerd met zoutzuur.
 
Ik vroeg mij af of hierbij geen risico is op het ontstaan van giftig gas. En ook wat de meerwaarde van zuur is in een dergelijk experiment. Indien gewenst kan ik meer informatie aanleveren over de betreffende proef.

Berichten: 2

Re: kaliumthiocyanaat en zuur

Het zou inderdaad handig zijn om wa meer te weten over het proefje .....want KS
CN wordt veel gebruikt voor bepaling van Fe in een oplossing of zo....

Berichten: 3

Re: kaliumthiocyanaat en zuur

Het gaat om een experiment waarbij de concentratie van Fe3+ ionen in oplossing wordt bepaald. Hierbij wordt een ijklijn gemaakt met verschillende Fe3+ concentraties. En er is een oplossing met een onbekende Fe3+ concentratie. Er wordt gewerkt met een colorimeter.
 
Als voorbeeld van een gebruikte oplossing: 10 ml die 0.25 mg/l Fe3+ bevat, 0.2 M HCl en 0.2 M KSCN. De moederoplossingen waarmee gewerkt wordt zijn 2 M KSCN en 1 M HCl.
 
Nu vroeg ik mij af wat het nut was van het zoutzuur. De ijzeroplossing wordt gemaakt van Fe(NO3)3 . 9H2O. En of er ook gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als er door leerlingen fouten worden gemaakt.
 
 

Berichten: 772

Re: kaliumthiocyanaat en zuur

Bij de bepaling van ijzer(III)ionen is het belangrijk om in zuur milieu te werken. Indien te pH te hoog wordt zullen de ijzer(III)ionen met opgeloste zuurstof in het water ijzerhydroxide vormen. Aangezien deze hydroxides gekenmerkt worden door een lage wateroplosbaarheid gaan deze neerslaan. Hierdoor is minder Fe(III) beschikbaar voor de complexatie met SCN-, wat uiteraard een invloed heeft op je metingen.
 
Dit is overigens een vrij klassieke spectrofotometrische bepalingen, die in diverse chemische opleidingen uitgevoerd wordt. De proef is zeker niet gevaarlijker dan andere spectrofotometrische bepalingen. Ik zou me hier dus niet al te druk maken omwille van de veiligheid.

Berichten: 3

Re: kaliumthiocyanaat en zuur

Het gaat om een proef voor een middelbare school. Op dit moment worden deze proeven zelfstandig door leerlingen uitgevoerd, waarbij niet altijd een leerkracht aanwezig is. Ook staat de opstelling in een open lokaal. Door onkundigheid of baldadigheid moeten er geen ongelukken kunnen gebeuren. Vandaar mijn vraag.

Berichten: 65

Re: kaliumthiocyanaat en zuur

Er zou theoretisch HCN kunnen ontstaan, maar zolang er geen verwarming/sterk zuur wordt gebruikt, zal dit waarschijnlijk niet optreden.

Reageer