prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

Bij welke van de volgende organen zullen de bloedvaten vasodilateren, bij prikkeling door het orthosympathische systeem?

<ul class="">[*](C)

Bij de werkzame skeletspieren.

[*](A)

Bij de lever.

[*](B)

Bij de hersenstam.

[/list]
Deze vraag kwam ik tegen in een digitale toets. A,B,C staan at random. 
Het antwoordmodel geeft als juiste antwoord: "bij de werkzame skeletspieren" .
Omdat het sympathisch systeem niet alleen invloed heeft op vasodilatatie van skeletspieren, maar ook ondere andere op de hartslag, ademhaling, en bloeddruk, zou het alternatief "bij de hersenstam" ook juist zijn in mijn optiek.
Correct?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

Bloedtoevoer naar de hersenen blijft altijd binnen een bepaalde marge, dus in fysiologische situaties vindt er geen vasodilatatie of -constrictie plaats. Waarom eigenlijk ook, want tijdens inspanning hebben je hersenen niet opeens meer bloed nodig.

De bloedtoevoer en cerebrale autoregulatie verandert alléén bij zeer lage of hoge bloeddrukken:

Afbeelding

Eén van de redenen waarom je een veel te hoge bloeddruk (maligne hypertensie) altijd LANGZAAM naar

beneden moet brengen, de hersenen zijn immers gewend aan vasoconstrictie (om cerebrale hyperperfusie tegen te gaan). Als je dan de RR rap naar beneden haalt terwijl er nog sprake is van vasoconstrictie dan krijg je het tegenovergestelde: hypoperfusie met navenante cerbrale ischemie.

Bij een reactieve hoge tensie als gevolg van primair cerebrale ischemie zijn de richtlijnen wat minder strikt en helemaal bij cerebrale bloedingen, maar dat is iets voor een ander topic ;)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

De grote hersenen hebben natuurlijk een constante toevoer van O2 en voedingsstoffen nodig. Pathologisch treden er idd veranderingen op.
Ik dacht meer aan andere vitale functies zoals bijvoorbeeld de respiratie, die door de medulla oblongata wordt geregeld. Is dit geen reden voor vasodilatatie van de hersenstam bij inspanning (orthosymphaticus)?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

Nee, want dat gaat via andere mechanismen. De neuronen in het pneumotactish centrum reageren op CO2 (strikt genomen H+. In rust hebben ze een bepaalde vuurfrequentie, deze neemt toe bij inspanning via toemame van H+ als gevolg van lactaatproductie bijboorbeeld.

Dan ga je sneller ademhalen. Daar heb je geen extra bloed voor nodig want per debiet bloed dat aangeleverd wordt blijft de concentratie van de waterstofionen hetzelfde (is namelijk proportioneel gedistribueerd in het bloed).

En vergeet niet de hersenstam onderdeel van de hersenen is. Met andere woorden: geen toename bloed naar cerebrum = geen toename bloed naar hersenstam. Want de posterieure circulatie gaat via de aa. vertebrales -> a. basilaris en de ontspringende penetrerende ponsvaatjes + ontspringende aa. cerebelli superiores en ook een klein deel hoog (mesencefalon) door de aa. cerebri posteriores.

Die laatste twee gaan óók nog naar een heel groot deel van je cerebrum: mediaal temporaal, thalamus en occipitaal.

Vasodilatatie zal een destastreus effect hebben vanwege de cerebrale hyperperfusie: denk aan vasogeen oedeem in deze gebieden met als corticale blindheid als gevolg of in het geval van de thalamus tot aan hemiparalyses aan toe (of zelfs een tetraplegie aangezien een deel van de bevolking de arterie van Percheron heeft die beide arteriën met elkaar verbindt wat kan leiden tot bithalame infarcten).

Heb dat 1 keer gezien in een patiënt maar dat liep niet goed af...

Conclusie: kom niet aan de cerbrale autoregulatie!!! *angry smiley* :)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 338

Re: prikkeling orthosympathisch zenuwstelsel

OK! Bedankt again, voor de uitvoerige duidelijke uitleg! ;)
 
Even iets anders en dat wil ik niet via dit forum doen. Is er een mogelijkheid dat ik op een of andere wijze mijzelf aan jou kenbaar maak, zodat je na enkele jaren weet met je te maken hebt en waarom ik op dit forum "opereer"?

Reageer