Starve a fever, feed a cold.

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.362

Starve a fever, feed a cold.

Nu ik ben geveld door het influenzavirus en hele dagen in bed heb liggen slapen, viel mij op dat zolang ik koorts had, ik eigenlijk niet heb gegeten. Pas nu, nu de koorts is gezakt, eet ik weer.

Ik vind het een te domme vraag om aan de huisarts te stellen dus daarom maar hier. Wat is er waar van die bewering die van moeder op dochter werd overgedragen, generaties lang?
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Starve a fever, feed a cold.

Volgens mij is deze bewering een volledig broodje aap. Juist wanneer iemand ziek is verliest deze snel spierweefsel door de hogere vraag aan eiwitten voor herstel van afgebroken cellen en aanmaak van antilichamen. Je moet juist eten, vooral eiwit rijk materiaal als vlees en paddenstoelen en ook veel water/sap/zuivel drinken om je vochtbalans goed te houden.
 
De clishé van kippensoep wanneer je ziek bent heeft wel een gefundeerde basis. Namelijk dat wanneer iemand ziek is hij/zij iets vloeibaar en hartig vaak goed kan hebben, en daarmee zowel vocht binnen krijgt, als deze goed binnen houd door het zout dat aanwezig is. En een beetje eiwit vanuit het vlees is dan ook zeker welkom
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 12.262

Re: Starve a fever, feed a cold.

Wat wellicht een belangrijke factor kan zijn is in welke mate je zweet. Je kunt koorts hebben zonder te zweten, maar ook juist het soort waarbij het je letterlijk uitbreekt. In het laatste geval lijkt het zeker zinvol te zijn om tenminste water en zout aan te vullen (kippensoep, why not). 
 
De vraag is meer of het in bepaalde gevallen nut heeft niet/minder te eten als je ziek bent. In zekere mate kost eten energie, al krijg je er op lange termijn uiteraard meer voor terug. Wellicht kan die energie beter gebruikt worden door het immuunsysteem, al weet ik dat niet zeker. 
 
Maar misschien is het verstandig om gewoon te vertrouwen om wat je lichaam doet - heb je geen eetlust, ga het dan ook niet forceren, tenzij het risico daadwerkelijk bestaat dat je ondervoed raakt of teveel vocht en/of electrolieten verliest. En als je dan toch iets binnen wilt krijgen, lijkt me iets gemakkelijk verteerbaars nog het verstandigst - wellicht gewoon een paar sinaasappels? De vitamine C daarin zal je vast niet genezen, maar het is ook 10% suiker die gemakkelijk opgenomen wordt ;)
Victory through technology

Reageer