[scheikunde] ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 23
ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Hallo allemaal,
Voor school heb ik een zure hydrolyse van zetmeel moeten uitvoeren om daar plastic van te maken. Hierbij heb ik de tijd gevarieerd waarin het zuur als katalysator kan optreden. Ik denk dat hoe langer het zuur aanwezig is, hoe korter de polymeerketens worden. Ik kan alleen niet vinden voor wat voor een eigenschappen dit zorgt van het plastic en hoe je dit moet uitleggen. Zou iemand mij daarmee willen helpen?
Bij voorbaat dank
Voor school heb ik een zure hydrolyse van zetmeel moeten uitvoeren om daar plastic van te maken. Hierbij heb ik de tijd gevarieerd waarin het zuur als katalysator kan optreden. Ik denk dat hoe langer het zuur aanwezig is, hoe korter de polymeerketens worden. Ik kan alleen niet vinden voor wat voor een eigenschappen dit zorgt van het plastic en hoe je dit moet uitleggen. Zou iemand mij daarmee willen helpen?
Bij voorbaat dank
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst. Daarnaast is de titel aangepast om een betere omschrijving te geven.
Heb jij al rond gekeken met google met bioplastic of Starch Plastic als zoektermen?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Pluimdrager
- Berichten: 2.386
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Denk aan:
minder treksterkte,
misschien lagere hardheid,
betere oplosbaarheid in bepaalde oplosmiddelen.
minder treksterkte,
misschien lagere hardheid,
betere oplosbaarheid in bepaalde oplosmiddelen.
-
- Berichten: 23
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Bedankt voor jullie berichtgeving. wat ik me dus afvraag is of de smelttemperatuur verandert als je kortere ketenlengte hebt. Zouden jullie mij dit dan ook op microniveau kunnen uitleggen?
ALvast bedankt
Ja ik heb al op google rondgekeken maar ik kan geen uitleg vinden op microniveau voor de eigenschappen
ALvast bedankt
ArcherBarry schreef:Opmerking moderator
Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst. Daarnaast is de titel aangepast om een betere omschrijving te geven.
Heb jij al rond gekeken met google met bioplastic of Starch Plastic als zoektermen?
Ja ik heb al op google rondgekeken maar ik kan geen uitleg vinden op microniveau voor de eigenschappen
- Pluimdrager
- Berichten: 2.386
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Dat lijkt me wel, ja.wat ik me dus afvraag is of de smelttemperatuur verandert als je kortere ketenlengte hebt.
Denk aan vdW-krachten, vooral polariteit, en denk ook aan H-bruggen.Zouden jullie mij dit dan ook op microniveau kunnen uitleggen?
Hoe langer de molekulen, des te .......
-
- Berichten: 23
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Bij de proef met zure hydrolyse heb ik de tijd dat het zuur aanwezig is gevarieerd. Hoe langer het zuur aanwezig is, hoe korter de polymeerketens zullen worden. Als de polymeerketens korter zijn, heb je met minder vdW-krachten te maken dan bij langere polymeerketens. Hierdoor zorgen kortere polymeerketens ervoor dat het plastic uiteindelijk een lager smeltpunt heeft omdat de bindingen makkelijker te verbreken zijn.
Klopt het als ik het zo zeg.
Klopt het als ik het zo zeg.
- Berichten: 10.563
Re: ketenlengte maltodextrinen voor bioplastic
Helaas is dat allemaal nogal te kort door de bocht.
Er is wel een verband tussen smeltpunt en ketenlengte, maar dit is een asymptotisch verband. Het smeltpunt neemt toe met toenemende molmassa, maar de grafiek vlakt af en loopt nagenoeg vlak bij grotere molmassa's. Afhankelijk van hoe lang je ketens zijn zie je, in theorie, een klein effect of helemaal niets. In onderstaande figuur (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Degree_of_polymerization) zie je het verband voor polyetheen-achtige polymeren.
De redenering je hierboven opstelt geldt voor "normale" stoffen, waar de stof bestaat uit individuele moleculen die elkaar via VdW-interacties aantrekken. En dan geldt: hoe groter de moleculen, hoe sterker de aantrekking, hoe hoger het kookpunt, en in mindere mate: hoe hoger het smeltpunt.
Maar bij polymeren werkt dat net even anders. In het kort: Omdat bij polymeren de ketens niet netjes als losse moleculen naast elkaar liggen, maar de ketens kriskras door elkaar zitten.
Wat bij polymeren, en zeker bij zetmeelplastic ook anders (of in elk geval: veel belangrijker) is, is dat talloze andere factoren ook het smeltpunt bepalen: de hoeveelheid vertakkingen, de mate van kristalliniteit en de hoeveelheid verontreinigingen. En daarbij geldt ook nog dat deze factoren elkaar ook nog allemaal kunnen beïnvloeden.
De hyrolyse die je uitvoert heeft een effect op de ketenlengte én de hoeveelheid vertakkingen. En dat laatste beïnvloedt ook weer de mate van kristalliniteit. Maar de mate van kristalliniteit wordt ook weer beïnvloed door de snelheid waarmee alles afkoelt en de hoeveelheid verontreinigingen die aanwezig is.
Er is wel een verband tussen smeltpunt en ketenlengte, maar dit is een asymptotisch verband. Het smeltpunt neemt toe met toenemende molmassa, maar de grafiek vlakt af en loopt nagenoeg vlak bij grotere molmassa's. Afhankelijk van hoe lang je ketens zijn zie je, in theorie, een klein effect of helemaal niets. In onderstaande figuur (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Degree_of_polymerization) zie je het verband voor polyetheen-achtige polymeren.
De redenering je hierboven opstelt geldt voor "normale" stoffen, waar de stof bestaat uit individuele moleculen die elkaar via VdW-interacties aantrekken. En dan geldt: hoe groter de moleculen, hoe sterker de aantrekking, hoe hoger het kookpunt, en in mindere mate: hoe hoger het smeltpunt.
Maar bij polymeren werkt dat net even anders. In het kort: Omdat bij polymeren de ketens niet netjes als losse moleculen naast elkaar liggen, maar de ketens kriskras door elkaar zitten.
Wat bij polymeren, en zeker bij zetmeelplastic ook anders (of in elk geval: veel belangrijker) is, is dat talloze andere factoren ook het smeltpunt bepalen: de hoeveelheid vertakkingen, de mate van kristalliniteit en de hoeveelheid verontreinigingen. En daarbij geldt ook nog dat deze factoren elkaar ook nog allemaal kunnen beïnvloeden.
De hyrolyse die je uitvoert heeft een effect op de ketenlengte én de hoeveelheid vertakkingen. En dat laatste beïnvloedt ook weer de mate van kristalliniteit. Maar de mate van kristalliniteit wordt ook weer beïnvloed door de snelheid waarmee alles afkoelt en de hoeveelheid verontreinigingen die aanwezig is.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum