[scheikunde] bioplastic uit melk

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

bioplastic uit melk

Dag allemaal
 
Ik heb een vraagje i.v.m. bioplastic. Ik heb namelijk zelf bioplastic gemaakt (recept: zie bijlage => 6.1). vervolgens heb ik de plastic laten weken in een HCl oplossing en in een NaOH oplossing.

In de NaOH oplossing, ging de plastic meteen oplossen. Ook in de HCl oplossing loste deze op, maar pas na verschillende dagen.
Ik zoek nog een juiste verklaring hiervoor. Ik dacht dat de plastic in NaOH zo snel oploste, omdat de aanwezige melkzuur een zwak zuur is. Zo zou de reactie tussen een sterke base en een zwak zuur snel verlopen.

Voor de verklaring van het plastic in HCl, had ik gezegd dat een zwak melkzuur in een sterk zuur, bijna niet met elkaar reageert, en dus nauwelijks oplost.
 
Ik heb deze verklaringen al eens besproken met mijn leerkracht, maar zij is hier niet van overtuigd.
 
Weet iemand misschien hoe ik dit wel kan verklaren?
 
Alvast bedankt
Anke
Bijlagen
Practicumhandleiding Plastic Soep-3.doc
(89.5 KiB) 543 keer gedownload

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: bioplastic uit melk

In 6.1 staat een recept voor bioplastic uit melk en een recept voor bioplastic uit zetmeel.

Omdat je nu rept over melkzuur denk ik dat je het bioplastic uit melk bedoelt?

Maar dat bioplastic is geen polymelkzuur of zo, maar simpelweg caseine, wat een eiwit is.

Je moet je dus uitzoeken waarom jouw caseine veel sneller afbreekt in NaOH dan in HCl.
 

Overigens is dit in feite een vervolg op je eerdere vraag in topic  http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/202139-invloed-base-en-zuur-op-bioplastic/?view=findpost&p=1076921 en dus had je beter daarin verder gegaan. Gelieve niet telkens een nieuw topic te openen over hetzelfde onderwerp..
 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: bioplastic uit melk

In eerste instantie dacht ik dat het oplossen in zowel NaOH als HCl gebeurt door geleidelijke afbraak door hydrolyse van de peptidebindingen tussen de aminozuren in caseine. Maar nu denk ik toch dat het snelle oplossen in NaOH wat jij gezien hebt daadwerkelijk oplossen is, zonder afbraak d.m.v. hydrolyse. Caseine is zwak zuur en lost beter op in hoge pH omdat dan de -COOH groep omgezet wordt in -COO- omdat de OH- van de natronloog er een H+ vanaf trekt.
Het langzame oplossen in HCl is volgens mij wel het gevolg van hydrolyse waarbij het caseine geleidelijk uiteen valt in losse aminozuren.

Berichten: 6

Re: bioplastic uit melk

Bedankt voor het snelle antwoord!

Ik heb wel nog een vraagje in verband met de carboxylgroep. Ik begrijp niet helemaal waarom deze zal dissociëren in aanwezigheid van de NaOH.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: bioplastic uit melk

De carboxylgroep is een zure groep, net als in bijvoorbeeld azijnzuur.
 
Maar nu ik er nog eens wat beter naar kijk blijkt dat de -COOH groep ook zonder NaOH al dissocieert tot -COO- als de pH maar boven het isoelectrisch punt is. 
Om caseine te doen oplossen in water gaat het er blijkbaar om de -NH3+ groep om te zetten naar -NH2 door toevoegen van OH-
 
casein solubility depends on pH.jpg
casein solubility depends on pH.jpg (131.56 KiB) 1260 keer bekeken
 
Bron: http://nzic.org.nz/ChemProcesses/dairy/3E.pdf

Berichten: 6

Re: bioplastic uit melk

Hoe zou ik het beste het iso electrisch punt kunnen berekenen? Heb ik hier alleen maar de pKz nodig van de carbonzuur en de aminogroep? En hoe weet ik dan of deze boven de pH ligt, want deze waarden zijn zeer klein.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: bioplastic uit melk

Het berekenen van het melkeiwitten IEP is ondoenlijk. Temeer omdat je verschillende eiwitten en bufferende aminozuren hebt. Ik help je een handje op weg, de IEP van Caseïne is ongeveer 4,6
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.386

Re: bioplastic uit melk

Inderdaad, IEP = 4,6
 
Anke, dat stond overigens al op de allereerste pagina in de pdf link die ik in bericht #5 plaatste.

Berichten: 6

Re: bioplastic uit melk

Ja dit weet ik. In vroeg mij echter af of ik dit zelf kon berekenen (ik weet immers dat mijn leerkracht zich anders afvraagt vanwaar die waarde komt). Maar het blijkt dus te moeilijk te zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: bioplastic uit melk

voor iemand in het voorgezet onderwijs, zeker veel te ingewikkeld, Als je het echt wilt weten, dan staat er veel beschreven in: dit proefschrift http://edepot.wur.nl/202863of anders de zuivelbijbel van Walstra <a>( https://books.google.nl/books/about/Dai ... edir_esc=y )</a> maar ik zal als ik jou was er niet teveel tijd insteken.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 3

Re: bioplastic uit melk

Beste Anke
ik heb je vorige topic ook gelezen, een beetje lastig dat je niet verder bent gegaan op bioplastic gemaakt uit zetmeel. Dit vind ik namelijk heel interessant! Ik vraag me af of jij al een antwoord hebt gehad op de volgende vraag: Welke invloed hebben sterke zuren en basen ( Hcl en NaOH ) op bioplastic uit zetmeel? zou jij mij hier mee kunnen helpen of misschien een andere wetenschapper die hier in geïnteresseerd in is :).
alvast bedankt
groeten Pauline

Berichten: 6

Re: bioplastic uit melk

Pauline, ik mocht van mijn leerkracht één plastic laten vallen, dus ben ik er niet meer op verder gegaan. Ik heb eventueel wel het recept dat ik gebruikt heb, misschien dat jij of iemand anders hier wat verder mee geraakt. 
 
http://www.chemieleerkracht.be/experimenten/16%20Biochemie%20en%20voeding/16.1.%20Proeven/suikers/zetmeel/Bioplastic%20uit%20zetmeel.pdf

Reageer