[scheikunde] Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Hey,
 
Ik heb een vraag voor een komend proefwerk van scheikunde.
Kan een troebel mengsel ook ontstaan bij goed oplosbare zouten?
Zo nee, waarom niet?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.269

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Jawel. Is onder andere natuurlijk volledig afhankelijk van hoeveelheid. Want een oplosmiddel heeft maar een beperkte ruimte.
 
Daarbij is je vraag nogal beperkt. Bedoel je bij het samenvoegen van goed oplosbare zouten? Of bedoel je bij het mengen van een goed oplosbaar zout met water?
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 772

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Dat kan zeker. Er bestaan zouten die goed oplosbaar zijn, maar een zekere tijd nodig te hebben om op te lossen. De oplossing laten roeren op een magnetische roerplaat of in een ultrasoonbad valt bij zulke stoffen zeker aan te bevelen. Voor zouten schiet mij niet direct een voorbeeldje te binnen, maar bvb bisfenol A (een industriële component) bezit een relatief hoge oplosbaarheid (+/- 300 mg/L), maar de oplossing moet je toch gemakkelijk 1 dag laten roeren op een roerplaat vooraleer alles opgelost is.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Daarnaast als je mengsels hebt kan je ook reacties krijgen welke vlokken of troebelheid geeft (denk aan bijvoorbeeld natriumcitraat/ctroenzuur en calcium lactaat te samen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

NW_ schreef: Dat kan zeker. Er bestaan zouten die goed oplosbaar zijn, maar een zekere tijd nodig te hebben om op te lossen. De oplossing laten roeren op een magnetische roerplaat of in een ultrasoonbad valt bij zulke stoffen zeker aan te bevelen. Voor zouten schiet mij niet direct een voorbeeldje te binnen, maar bvb bisfenol A (een industriële component) bezit een relatief hoge oplosbaarheid (+/- 300 mg/L), maar de oplossing moet je toch gemakkelijk 1 dag laten roeren op een roerplaat vooraleer alles opgelost is.
Tsja, dat voorbeeld is met de normale schoolzouten ook niet lekker te vinden. Mogelijk Ca(OH)2 en Ba(OH)2, maar ja, die zijn dan ook matig oplosbaar...
Maar het voorbeeld Bisfenol-A gaat mijn inziens volledig voorbij aan de vraag. Inderdaad geen zout, maar hij zou volgends de definities "goed/matig/slecht oplosbaar" die in het BiNaS voor zouten gegeven staan toch echt onder slecht vallen (300 mg/L = 0,00131 M). En ik denk juist dat die waarden een plek moeten gaan vinden in redeneringen.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Berichten: 391

Re: Troebel mengsel bij goed oplosbare zouten?

Ja, bij oververzadiging of als 2 of meer goed oplosbare zouten bij elkaar een slecht oplosbaar product geven.

Reageer