[scheikunde] as gehalte
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 43
as gehalte
Beste,
Ik heb een kleine vraag
voor een labo moest ik het as gehalte berekenen maar ik weet niet echt of dat wat ik bekom wel realistisch is.
voor het as gehalte bekom ik namelijk 98% uit.
bij het labo moesten we bloem verhitten tot er enkel as overbleef.
Is dit echter mogelijk?
alvast bedankt!
Ik heb een kleine vraag
voor een labo moest ik het as gehalte berekenen maar ik weet niet echt of dat wat ik bekom wel realistisch is.
voor het as gehalte bekom ik namelijk 98% uit.
bij het labo moesten we bloem verhitten tot er enkel as overbleef.
Is dit echter mogelijk?
alvast bedankt!
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: as gehalte
Schrijf eens op wat jij precies gedaan en berekent heb? Anders kunnen wij niet helpen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 43
Re: as gehalte
sorry,
Ik weet niet of je hier veel mee kan doen.
maar m'n vraag is gewoon of dit een realistisch percentage.
Ik weet niet of je hier veel mee kan doen.
maar m'n vraag is gewoon of dit een realistisch percentage.
- Berichten: 1.253
Re: as gehalte
Gezien je waarden klopt je berekening.
Maar...er zit geen as in bloem. Dus mij lijkt de term "asgehalte" een beetje raar.
Maar...er zit geen as in bloem. Dus mij lijkt de term "asgehalte" een beetje raar.
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.
-
- Berichten: 43
Re: as gehalte
nee maar we hebben bloem in een kroesje gestoken en dan verhit. hierdoor is de koolstofdioxide en water verwijderd en bleef er enkel maar as over (grijs / wit). maar ik weet nu nog niet of het een realistische waarde is.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: as gehalte
Jouw berekende waarde is niet realistisch, om eerlijk te zijn zal een waarde van 2% waarschijnlijker zijn.
Wat jij hebt bepaald is meer het droge stof gehalte. Droge bloem bestaat voor grofweg 70% uit koolhydraten, 15%eiwitten, 3% vetten en dan as. Wil jij goed je asgehalte bepalen dan moet je de gehaltes vocht, koolhydraten, eiwitten en vet los van elkaar bepalen en dat wat over blijft is as
Wat jij hebt bepaald is meer het droge stof gehalte. Droge bloem bestaat voor grofweg 70% uit koolhydraten, 15%eiwitten, 3% vetten en dan as. Wil jij goed je asgehalte bepalen dan moet je de gehaltes vocht, koolhydraten, eiwitten en vet los van elkaar bepalen en dat wat over blijft is as
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 203
Re: as gehalte
Je kunt natuurlijk zien of het slechts as was. De hoeveelheid moet op het oog al veel en veel minder zijn dan dat wat je verhit hebt.
-
- Berichten: 391
Re: as gehalte
Het is niet asgehalte maar asrest.
Dat is dus het gehalte aan anorganisch materiaal zoals zouten.
Dit wordt bepaald door het monster te verassen (gloeien)
Massa na verassen/massa voor verassen x 100%
Droogrest of drogestof is verwarmen in stoof of onder IR bij 90-120 graden om het vochtgehalte te bepalen.
Dat is dus het gehalte aan anorganisch materiaal zoals zouten.
Dit wordt bepaald door het monster te verassen (gloeien)
Massa na verassen/massa voor verassen x 100%
Droogrest of drogestof is verwarmen in stoof of onder IR bij 90-120 graden om het vochtgehalte te bepalen.
- Berichten: 8.557
Re: as gehalte
asrest zit afhankelijk van de bloem soort vaak tussen 0.4% en 1.0%, maar kan in het geval van volkorenmeel mer dan 1.5% zijn. Meer asrest gaat vaak samen met meer gluten. Tarwebloem bevat bijvoorbeeld meer asrest en ook meer gluten dan patentbloem.
Als je de mogelijkheid hebt om je proef te herhalen dan is dat zeker aan te raden. Je hebt je monster waarschijnlijk niet lang genoeg laten gloeien.
Wees ook nauwkeurig in je wegingen en tarreer je weegschaal netjes.
Als je de mogelijkheid hebt om je proef te herhalen dan is dat zeker aan te raden. Je hebt je monster waarschijnlijk niet lang genoeg laten gloeien.
Wees ook nauwkeurig in je wegingen en tarreer je weegschaal netjes.
"Meep meep meep." Beaker