[natuurkunde] Hoe werkt Hawking-straling?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 7

Hoe werkt Hawking-straling?

Voor school doe ik een project over zwarte gaten en hawking straling. Ik lees op internet de hele tijd twee manieren waarop hawking straling plaatsvind en wil graag weten of één van de twee goed is. 
 
manier 1:
Er wordt een deeltjespaar gecreëerd dichtbij de horizon van het zwarte gat. Omdat dit uit het 'niets' gecreëerd wordt, zijn de deeltjes verstrengeld. De ene heeft een negatieve hoeveelheid aan energie, terwijl de ander een positieve hoeveelheid aan energie heeft. Het deeltje met de negatieve energie wordt in het zwarte gat 'gezogen' terwijl het deeltje met de positieve energie weg wordt geschoten als Hawking straling. Omdat het eerste deeltje negatieve energie heeft, zal het totale aantal energie van het zwarte gat verminderen en zal het zwarte gat uiteindelijk verdampen.
 
manier 2: 
Er wordt een deeltjespaar gecreëerd dichtbij de horizon van het zwarte gat. Hiervoor wordt de energie van de gravitatiekrachten van het zwarte gat gebruikt. Deze twee deeltjes zijn verstrengelt. 1 van de 2 deeltjes valt in het zwarte gat en de andere wordt weer weg geschoten als hawking straling. Dus, het zwarte gat gebruikt een hoeveelheid energie om twee deeltjes te creëeren, maar krijgt het energie van één deeltje er voor terug. Het neto aantal energie van het zwarte gat zal dus omlaag gaan. 
 
Welke van deze 2 manieren is goed?
 
Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 2.906

Re: Hoe werkt Hawking-straling?

Manier 2 is een betere uitleg, want deeltjes kunnen geen negatieve energie hebben.
 
Echter, je moet er rekening mee houden dat geen enkele uitleg die voor scholieren begrijpelijk is helemaal correct is. Je zal hoe dan ook tevreden moeten zijn met een uitleg die min of meer het idee overbrengt, maar die feitelijk een enorme versimpeling van het ware verhaal is. Hoe je het ook uitlegt, je blijft altijd kans hebben dat mensen zullen zeggen dat het niet helemaal klopt. Het ligt er maar net aan hoe precies je het wil hebben.
 
Als je een echt correcte uitleg van Hawkingstraling wil hebben dan zul je natuurkunde moeten gaan studeren gevolgd door minimaal een master in theoretische natuurkunde. 
while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }

Berichten: 36

Re: Hoe werkt Hawking-straling?

Ik raad ook aan om het boek: Stephen Hawking: 'Leven & Werk' te lezen.
Hier word zijn werk in een begrijpelijke manier uitgelegd en kun je een goed algemeen beeld krijgen over zijn werk en gedachte.
De Hawking-straling theorie is veel te moeilijk om een begrijpelijk antwoord te vinden.
veel succes!
-May the force be with you!

Berichten: 325

Re: Hoe werkt Hawking-straling?

Op de site quantumuniverse wordt de hawking straling uitgelegd aan de hand van het unruh effect. Een waarnemer in een baan in een sterk zwaartekrachtsveld rond een zwart gat zal bemerken dat het vacuum een bepaalde temperatuur heeft en dus straling van deeltjes aangeeft. Hier kun je er meer over vinden: http://www.quantumuniverse.nl/zwarte-gaten-4-hawkingstraling

Reageer