kosmonaut attractie

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 1

kosmonaut attractie

Hallo iedereen,

Donderdagavond hebben wij op de kermis de attractie Kosmonaut geprobeerd.

Het komt er op neer dat je op een schijf staat tegen een ronde muur en vrij snel rondgedraaid wordt.

Nadien zakt de vloer weg en plak je tegen de muur zonder naar beneden te vallen onder invloed van de zwaartekracht.

Wat is nu eigenlijk de bedoeling hiervan?

Persoonlijk dacht ik dat je je daardoor gewichtsloos zou gaan voelen.

Ik baseer me daarvoor op een steen rond een touw en als je die steen rondslingerd dan komt die mooi horizontaal te staan ipv nog onder invloed te zijn van de gravitatie en naar beneden te vallen.

Groetjes

Berichten: 200

Re: kosmonaut attractie

Je weegt iets als je iets tegen je aangedrukt voelt krijgen (er duwt iets tegen je aan en jij duwt ook terug actie=reactie). Normaal is dat de aarde, de vloer, de stoel waar je op zit of de weegschaal waar je op staat. Gewichtloos ben je als je niets tegen je aangedrukt voelt.

Ga nog maar eens in die attractie zitten en bedank wat je tegen je aangedrukt voelt en waar jij dus ook tegenaan drukt.

Bij die steen gaat hetzelfde op maar ipv duwen is het nu trekken (aan het touw).

Stel je gaat in het reuzenrad en je springt uit het bovenste bakje, dan voel je tijdens je val niets tegen je aan drukken (luchtwrijving even buiten beschouwing gelaten), dan ben je dus wel gewichtsloos. Als je op de grond komt echter, voel je de grond wel degelijk, dan weeg je weer iets.

Toch moet je niet uit het reuzenrad springen omdat je impulsverlies bij de grond resulteert tot een grote stoot (veel arbeid in een korte tijd werkt er dan op je lichaamsdelen). En dat doet waarschijnlijk nogal zeer.

Gebruikersavatar
Berichten: 742

Re: kosmonaut attractie

Door het draaien word je tegen de kant aangedrukt en wel zodanig hard dat de wrijving sterker is dan dat de zwaartekracht je naar beneden trekt, anders zou je stilletjes naar beneden glijden tot je op de bodem lag.

Re: kosmonaut attractie

Volledig akkoord maar de centripetale kracht wordt toch omgezet in een centrifugale kracht?

Zodoende had ik dus wel degelijk een ontspannend gevoel in de benen verwacht gezien je je eigen gewicht niet meer hoeft te torsen.

Uiteraard is de kracht tegen de muur vrij krachtig, het was zelfs niet doenbaar van je hoofd van de muur weg te buigen.

In de richting van de centrifugale kracht ben je dus "zwaarder" geworden, maar in de richting van de centripetale (gravitatie) toch "lichter" want die kracht heeft geen invloed meer op je lichaam (je zakt niet meer naar de grond).

Groetjes

Berichten: 200

Re: kosmonaut attractie

De centripetale kracht die op jou werkt veroorzaakt een centrifugale kracht die jij op de muur uitoefent. (actie is -reactie)

De zwaartekracht heeft gewoon nog invloed op je lichaam. (Altijd eigenlijk als je in de buurt van de aarde bent). Je zou in principe gewoon naar de aarde kunnen vallen. Een reden dat dit niet gebeurd is waarschijnlijk de wrijvingskracht die je lichaam (voeten) maken met het oppervlak (de muur) waar je tegenaan gedrukt wordt. Die wijvingskracht is zeer groot omdat je zeer hard tegen de muur wordt aangedrukt.

Het kan misschien ook dat het oppervlak een heel klein beetje schuin staat, dan is de normaalkracht van het oppervlak (de muur) naar boven groot genoeg om de zwaartekracht op je lichaam op te heffen.

Stel er was geen wrijving in het spel en de muur was helemaal vertikaal, dan zou je naar beneden spiraliseren.

Dit proces is goed te zien als je een emmer met water op de kop in het horizontale vlak rondslingert. Het water wordt door de centripetale kracht naar de rand van de emmer geduwd, het water valt toch naar beneden uit de emmer omdat de zwaartekracht het water nog steeds naar beneden trekt.

Reageer