[vloeistoffysica]Bevriezen alcohol na opening
Moderator: physicalattraction
-
- Berichten: 1
[vloeistoffysica]Bevriezen alcohol na opening
De volgende situatie:
Een fles apfelcorn wordt in een vriezer gelegd. Enkele weken later wordt de fles geopend en wordt er een glas uitgeschonken, waarna de fles weer wordt gesloten. (de inhoud is dus vloeibaar)
Een dag later wordt de fles weer tevoorschijn gehaald en de complete inhoud is bevroren.
Wat is hier de reden voor de bevriezing? Ik kan me haast niet voorstellen dat de samenstelling van de vloeistof door het openen dusdanig is veranderd dat het stolpunt lager is komen te liggen.
Zijn er nog andere factoren waar rekening mee moet worden gehouden?
Alvast bedankt.
Een fles apfelcorn wordt in een vriezer gelegd. Enkele weken later wordt de fles geopend en wordt er een glas uitgeschonken, waarna de fles weer wordt gesloten. (de inhoud is dus vloeibaar)
Een dag later wordt de fles weer tevoorschijn gehaald en de complete inhoud is bevroren.
Wat is hier de reden voor de bevriezing? Ik kan me haast niet voorstellen dat de samenstelling van de vloeistof door het openen dusdanig is veranderd dat het stolpunt lager is komen te liggen.
Zijn er nog andere factoren waar rekening mee moet worden gehouden?
Alvast bedankt.
- Berichten: 420
Re: [vloeistoffysica]Bevriezen alcohol na opening
Wanneer je sterke drank in de vriezer legt, schenk je in het begin relatief meer alcohol, omdat deze component van de vloeistof het "dunst" is. Je schenkt dus een sterke borrel. De inhoud van de fles is dus minder sterk geworden en het stolpunt stijgt dus.
(tenminste, dat is mijn ervaring met korenwijn)
(tenminste, dat is mijn ervaring met korenwijn)