Springen naar inhoud

Lactaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ischemietje

    ischemietje


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 17:05

Hallo allemaal

Ik zou graag willen weten wat het verschil is tussen D-lactaat en L-lactaat zou iemand van jullie mij daar bij kunnen helpen want ik kan nergers vinden wat het verschil er tussen is

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 18:41

L-Lactaat is links draaiend en D-Lactaat is rechts draaiend.
Het verschil is dat ze elkaars spiegelbeeld zijn als je naar de chemische structuur kijkt.
Vaak heeft dit tot gevolg dat enzymen de ene vorm beter herkend dan de andere vorm.

Wat verder het verschil in biologische activiteit tussen deze twee stofjes is weet ik niet.
Minder dan niks is onmogelijk.
De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

#3

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 maart 2006 - 20:22

De verschillen in afbraak door enzymen bestaan wel, echter deze zijn vaak zo minimaal dat dit niets uit maakt. Zo is de hele 'rechtsdraaiende yoghurt is beter dan linksdraaiende yoghurt' (of was het net andersom) fabel dan ook een beetje nutteloos.
"Meep meep meep." Beaker

#4

Archeopteryx

    Archeopteryx


  • >250 berichten
  • 590 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2006 - 20:59

Nou Wouter , dat wil ik toch even nuanceren. Voor de mensen die meer dan 8 liter yoghurt per dag eten maakt het wel degelijk uit :wink:

L- en D-lactaat ofwel melkzuur is 2-hydroxypropaanzuur. Het tweede C-atoom heeft dus een ch2-groep, een H, een OH-groep en een COOH-groep. Vier verschillende zijgroepen betekent dat het een asymetrisch C-atoom is en dat het optisch actief is in een polarimeter. Als je dit hebt uitgezocht ken je al een aantal elementaire zaken van de stereochemie.

Bij melkzuur zijn de fysische eigenschappen dan wel ongeveer gelijk, bij andere stoffen is het verschil groter, zo is aspartaam zoet, maar zijn andersomdraaiende partner bitter van smaak. En beruchter is thalidomide ofwel softenon, het ene isomeer is relatief onschadelijk en als medicijn werkzaam, het andere veroorzaakt de bekende aangeboren afwijkingen als een zwangere vrouw het heeft gebruikt.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures