[elektriciteit] Volt verdubbelaar

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 380

[elektriciteit] Volt verdubbelaar

--------------------------------------------------------------------------------



In de volt verdubbelaar een magnetron staat de condensator in serie met de diode,in de positieve helft wordt de c opgeladen,maar in de negatieve sinushelft wordt deze geblokkerd door de diode,maar in de animatie vd werking van: hoe de doubler werkt :

- te zien op de link van raspoetin,staat dat de c ook wordt opgeladen terwijl de stroom geblokkerd wordt door de diode,hoe kan de c zich dan opladen en ontladen via de min? Dat kan toch niet door de blokkade vd diode,zoals de animatie aangeeft,maar moet toch via de aarde!

De voltverdubbelaar vind je op de volgende link van raspoetin:

http://www.gallawa.com/microtech/mwfaq.html

? What is the voltage doubler
Stop de overbevolking

Gebruikersavatar
Berichten: 429

Re: [elektriciteit] Volt verdubbelaar

Onderstaande figuren staan op de volgende website:

http://www.gallawa.com/microtech/doubler.html

Copyright Information

Unless otherwise noted, all materials at this cite (including without limitation all text, html markup, graphics, and graphic elements) are copyrighted ©, 1989-2005 by J. Carlton Gallawa. The material available through this site may be freely used for attributed noncommercial educational purposes only. We ask that due credit and notification be given the author.


Afbeelding

Afbeelding

Dit is een heel eenvoudig schakelingetje. Deel de periode van de secundaire wikkeling van de trafo in 2 halve perioden. In de eerste helft van de periode is de bovenkant van de trafo + en de onderkant -. De trafo ontwikkelt een piekspanning, stel Vp = 2800 V. De condensator wordt opgeladen, de linker plaat wordt dus + en de rechter plaat wordt -. De maximale spanning bedraagt over de condensator Vp= 2800 V, maar is gelijk in grootte maar tegengesteld gericht aan de opgewekte spanning in de secundaire wikkeling. . De diode laat in die richting door en legt de rechter plaat van de condensator dus aan massa. Stel de spanning over de diode dus klein of nul = 0V.

In de volgende halve periode is de bovenkant van de wikkeling - en de onderkant +. De piekspanning is weer Vp, dus gelijk van grootte maar tegengesteld van richting aan de vorge halve periode. Over de condensator staat nog een spanning met een piekwaarde Vp. De totale spanning over de diode in sperrichting is nu 2x Vp = 2x 2800V = 5600 V. = 5k6 V. De positieve waarde van deze spanning ligt aan massa, aan de massa ligt ook de anode van de magnetron, de negatieve kant ligt aan de kathode van de magnetron. De serieschakeling van de condensator en de stroom zorgt in deze helft van de periode voor een spanningsverdubbeling met een piekwaarde van 2x Vp = 5600 V. In de volgende halve periode laadt de condensator weer op en is de spanning over de diode weer nihil, dus stel 0V.

Er is dus geen sprake van een gelijkgerichte spanning over de magnetron, maar een pulserende spanning, gedurende de twee halve periode van de sinusvormige spanning over de secundaire wikkeling van de transformator. In de tweede halve periode komt er dus 5600 V in blokkeerrichting over de diode te staan. Dit is de spanning over anode-kathode van de magnetron. In de eerste halve periode is de spanning over de condensator en secundaire wikkeling gelijk doch tegengesteld gericht. De spanning over de diode is 0V. Bedenk dat de magnetron de stroom ook slechts in een richting doorlaat!

Eigenlijk staan de magnetron en de diode in een antiparallel schakeling.

Als de diode spert, laat de magnetron door, als de diode doorlaat, spert de magnetron.

Met een vector-diagram kun je het heel duidelijk weergeven.

Berichten: 380

Re: [elektriciteit] Volt verdubbelaar

Bedankt voor je uitvoerige verklaring,dus als ik het goed begrepen heb gaat de stroom in de tweede sinus helft via de onderkant vd trafo die + is via de massa naar de aan massa liggende anode vd magnetron,dan via de kathode naar de

_zijde vd condensator dan zal de + plaat vd c. geleiden naar de bovenzijde vd trafo die dan _ is waardoor er een stroom door de magnetron gaat met een spanning van 2xUp.

Maar als de stroom via de massa gaat,waarom maken ze dan vd massa aansluitingen geen aansluiting dmv een geleidende ader omdat die minder weerstand heeft dan de massa.?

Vooropgesteld dat de stroom altijd via de anode naar de kathode gaat.In de animatie lijkt het alsof de stroom via de kathode naar de anode gaat.
Stop de overbevolking

Gebruikersavatar
Berichten: 429

Re: [elektriciteit] Volt verdubbelaar

In de animatie staan de pijlen van de stroomrichting niet duidelijk aangegeven.

De stroomrichting die je aangeeft, heb je goed begrepen. Ook het in serie komen staan van de in dezelfde richting werkende spanningen, die leidt tot spanningsverdubbeling werkt zoals je het begrepen hebt.

Als de massa een metaal oppervlak is waarop de componenten worden gemonteerd, dan zal de weerstand die de schakeling via massa ondervindt eerder kleiner zijn dan via een normale verbinding.

Er kunnen ook mechanische aspecten een rol spelen.

Ik heb veel radiozenders en antennesystemen ontworpen, ontwikkelt en uitgetest en dan kozen we ook vaak voor geleiding via het chassis. Er zijn componenten die veel metalen delen hebben en op die manier gemakkelijk gemonteerd kunnen worden. Wat in het geval van een magnetron de reden van de keuze is, kan ik zo niet zeggen. Er zal wel een goede reden voor zijn.

Voor vliegtuigen heb ik meetsystemen ontwikkelt, de bekabeling op schakelingen en voor kabelbomen bepaald. Omdat alles in grote aantallen gaat en in dit voorbeeld om gewicht, wordt alles wat je kan uitsparen aan kosten in een ontwerp meegenomen. Ik zou me dat ook bij een magnetron kunnen voorstellen. Dat is een massa product.

De warmte afvoer via een groter oppervlak, zoals een chassis (massa) heeft voordelen om component temperaturen lager te houden. De isolatie eisen zijn dan minder hoog, omdat je een groot koelend oppervlak hebt als je massa gebruikt.

Maw er zijn tal van verschillende overwegingen te bedenken om voor deze benadering te kiezen.

De pijltjes in de animatie geven de stroomrichting van de electronen aan. Dus van - naar +. De conventie is de stroomrichting aan te nemen van + naar -, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Reageer