Haar

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 39

Haar

Hoe kan het dat als je een lichaamshaar afknipt, die weer tot zn oorspronkelijke lengte aangroeit? een haar istoch dood weefsel? dus hoe 'weet' de haar hoelang hij is en wanneer hij weer moet stoppen met groeien?

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Haar

Waaruit concludeer je dat een haar stopt met groeien?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 160

Re: Haar

Hij stopt ook niet met groeien, hij brokkelt af aan het uiteinde, en wordt weer aangegroeid bij de wortel. Daartussen (wortel en uiteinde) is het vrij doods allemaal. Hoe beter je de "dode punten" eruit haalt, hoe langer je het afbrokkelen tegengaat, hoe langer het haar wordt. Op een gegeven moment houdt het allemaal op, maar je kunt door onderhoud het haar langer laten groeien. Doe je niets dan brokkelt het af op het punt wat een bepaalde leeftijd heeft. Daarom lijkt het of het haar niet langer wil groeien.

Berichten: 39

Re: Haar

volgens mij is het zo dat als je (byvoorbeeld)een wenkbrauw haar een halve cm afknipt, hij vervolgens weer een halve cm aangroeit, terwijl hij anders nietmeer had gegroeid.(totdat hij was uitgevallen) dus dan moet die haarwortel toch merken dat de haar was afgeknipt?

Berichten: 39

Re: Haar

Waaruit concludeer je dat een haar stopt met groeien?
als je je benen laat harsen, beginnen alle haren daarna weer gelijk met groeien, maar die vallen echtniet allemaal gelijk uit zodra ze hun totale lengte weer bereikt hebben (helaas:P) ze blijven nog een aantal weken (ofzo) diezelfde lengte..

maar als je ze nu afscheert, dan gaan ze ineens welweer groeien :roll:

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Haar

Ik vermoed dat er haren tussenuit vallen van verschillende lengtes, waardoor je een beeld krijgt van een gemiddelde lengte.

Toen mijn been uit het gips kwam, zat er een enorme pluk haren aan de binnenkant. Maar mijn been was niet minder behaard dan voor het gips. Het uitvallen van haren lijkt me een periodieke gebeurtenis, met als trigger bijvoorbeeld 'tijd'. Dan zouden stoppels ook moeten uitvallen :roll:
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 65

Re: Haar

Haaruitval komt door een reactie in de cel. Op de plek waar het haar eruit viel groeit gewoon opnieuw haar. En haar stopt nooit met groeien. Tenzij door ouderdoms interferentie.
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new."

Berichten: 590

Re: Haar

Psies, haar stopt nooit met groeien, maar de verschillende haren hebben wel een verschillende leeftijd, daarna vallen ze uit.

Schaamhaar valt bijv. vrij snel uit en dus zul je er nooit vlechtjes in kunnen maken.

Berichten: 39

Re: Haar

Een haar heeft een eigen groeicyclus die kan variëren van zes maanden tot zes jaar. Zij groeit gemiddeld 1 tot 2,5 cm per maand. Bij het haar is er in bepaalde streken een zomer- en winterritme dat aan de evenaar ontbreekt. Het ritme is te omschrijven in diverse fasen:

Anagene fase

Er is een fase van groei (anagene fase) en een fase van rust (telogene fase). Gedurende deze fase rust het haar, dat kolfvormig is, in het bovenste deel van de haarschede. Tussen de rust- en groeifase neemt de stofwisseling in de haarwortel geleidelijk toe.

Op het behaarde hoofd van de mens duurt de groeifase gemiddeld 1000 dagen en de rustfase 100 dagen. Op de handrug zijn de getallen anders, respectievelijk een groeifase van 70 dagen en een rustfase van 50 dagen. Als een haar zijn volle lengte heeft bereikt, gaat er voor de haarwortel een rustperiode van ongeveer 100 dagen in.

Daarna gaat de haarwortel weer haarcellen produceren, voor een nieuw haar.

Door het groeien van de nieuwe haar zal de oudere haar worden weggeduwd en op die manier verliezen wij allemaal zo’n tachtig tot honderd haren per dag. We kunnen hier niet veel aan doen, want we verliezen gewoon het haar dat het einde van zijn natuurlijke levensduur heeft bereikt.

Als een haar uitvalt wordt deze gewoonlijk vervangen door een andere haar, maar niet altijd. Sommige haarwortels houden gewoon op met produceren.

]http://www.sisay.nl/prijsvechterinfo?n=Haa...en&pagina=7

Reageer