Springen naar inhoud

Waarom neutraliseert water?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Anneli.

    Anneli.


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 april 2006 - 10:29

Ik wist niet helemaal of ik dit onderwerp hier moest plaatsen, maar hier toch de vraag:'Waarom neutraliseert water'?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2006 - 10:52

Hangt ervan af wat het neutraliseerd.
Heb je een voorbeeld?

#3

Lala

    Lala


  • >1k berichten
  • 3149 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 april 2006 - 11:07

Als je aan het pH-neutraal maken van een oplossing refereert: water heeft altijd pH7, dus als je maar genoeg water toevoegt, zal de pH, hoe hoog/laag ook, van een willekeurige waterige oplossing uiteindelijk ook 7 worden. Buffers zijn daar echter gebruikelijker voor, water heeft maar een zeer beperkt bufferend vermogen.
Appareo decet nihil munditia?

#4

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2006 - 13:10

Zuiver water heeft inderdaad een pH van 7.
Let wel op dat zodra water in contact komt met lucht er CO2 in zal oplossen.
Dit geeft H2CO3 en zal de pH van het water verlagen tot ongeveer 5.

Dus bijna al het water waar je mee werkt op het laboratorium heeft een pH van rond de 5.

#5

JeroenMeloen

    JeroenMeloen


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 18:39

Dalton, weet je dat zeker? Volgens mij is het groteske onzin.

#6

JoostVerhoeven

    JoostVerhoeven


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 18:47

Dalton, weet je dat zeker? Volgens mij is het groteske onzin.


hmm denk het niet, ik weet wel dat je bij titraties op school ook altijd kon "smokkelen" door te blazen in je oplossing zodat de CO2 uit je adem wordt opgelost en zo je indicator terug ( of op ) deed lopen..

#7

JeroenMeloen

    JeroenMeloen


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 19:10

Hmmm, zo leer ik nog eens wat!

#8

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 19:36

Vandaag nog de pH van het demiwater bij ons op het lab gemeten: pH 5,4

#9

JeroenMeloen

    JeroenMeloen


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 20:40

Maar H2CO3 is toch ganz instabiel en vervalt meteen naar H2O en CO2??

#10

MrArnie

    MrArnie


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2006 - 22:04

Dat is de genoemde reactie andersom, kennelijk is het een evenwicht waarbij er een klein beetje H2CO3 in het water opgelost is, en de overgrote hoeveelheid H2O en CO2 is. Hoewel ik het idee heb dat de [CO2] in dat lab dan wel wat hoog moet zijn?

#11

lenny

    lenny


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 april 2006 - 12:13

Wat Dalton zegt klopt hoor, het natuurlijke CO2-gehalte in water met KH 0 (geen buffer) zorgt voor een PH van ongeveer 5,5. Handig om weten of het regenwater dat je opvangt 'zure regen' is (dit is maar een indicatie natuurlijk).

#12

Nafai Vanniks

    Nafai Vanniks


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 april 2006 - 15:51

Bij 298 K en p=p0 gelden de volgende relaties:

CO2 (g) <-> CO2 (aq) heeft K=0,80, dus maximaal lost CO2 op tot 1,0x10^-5 mol/L want de lucht heeft 3,0x10^-2 volumeprocent CO2 (=1,25x10^-5 mol/L)

Het evenwicht CO2 (aq) + H2O (l) <-> H2CO3 (aq) heeft K=7,0x10^-4 dus ligt vrijwel helemaal links.
De zure eigenschappen van CO2 kun je dus in een reactie weergeven als volgt:

CO2 (aq)+ 2 H2O (l) <-> H3O+ (aq) + HCO3- (aq) met Kz=4,5x10^-7 (zie ook Binas tabel 49)

Berekening geeft bij de maximaal opgeloste hoeveelheid CO2 een pH van ongeveer 5,5.
Nothing will benefit human health and increase the chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.
***Albert Einstein***

#13

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44825 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 april 2006 - 17:24

vergeet verder niet dat die pH schaal door de aard van het beestje logaritmisch is. Voor een pH van 5,5 heb je echt niet zo idioot veel H3O+ nodig..... :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#14

Nafai Vanniks

    Nafai Vanniks


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 april 2006 - 19:28

Om precies te zijn 0,000003 mol/liter, waarbij Dalton met pH rond 5 dus zo'n drie keer te hoog zat in concentratie.
Ter vergelijking: cola bevat ongeveer 0,002 mol/liter H3O+
Nothing will benefit human health and increase the chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.
***Albert Einstein***

#15

leen

    leen


  • >250 berichten
  • 288 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 april 2006 - 15:22

gaat het hier niet over de alkaliteit van water? dit is het vermogen van water om zuren te neutraliseren door de aanwezigheid van carbonaten of waterstofcarbonaten;
http://www.vito.be/m.../cma/2_I_A5.PDF





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures